Начало
 
 

Водещите в БНТ само с едно предаване, преводач ще води "История.бг"

30.08.2018 /14:41 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докторът на историческите науки Горан Благоев остава водещ и продуцент само на предаването "Вяра и общество". Снимка: Архив

След 10 септември, когато започват промените в Българската национална телевизия (БНТ) водещите ще имат право само на едно предаване. Решението е на ръководството на обществената медия, но разпределението на журналистите предизвиква сериозни въпроси. Защото според новата концепция преводач ще води историческо предаване, а културното ще се води от историк.

 

Както научи сайтът ни  sbj-bg.eu известният водещ Горан Благоев остава само водещ и продуцент на единственото засега предаване в ефира „Вяра и общество“.  От ръководството на Първа програма, както популярно се нарича БНТ1, научихме и че се подготвя подобно ново предаване по БНТ2, но засега концепцията и водещия се пазят в тайна не само за широката публика, но и за колегите от БНТ.

Докторът на историческите науки Горан Благоев освен че всяка седмица води „Вяра и общество“ периодично беше водещ   и на  „История.бг“. Според новите програмни схеми водещ на това предаване остава само Георги Ангелов.
Решението на ръководството Георги Ангелов да води "История.бг"  е твърде учудващо, след като се знае, че

Горан Благоев е доктор на историческите науки, Андрей Захариев също е историк,  а Ангелов е филолог и преводач

В социалните медии Ангелов се оплака, че се разделя с другото предаване, на което беше съводещ „Библиотеката“.

„Днес сутринта узнах, че водещите в БНТ с две предавания трябва да се откажат от едното. При мен това са „Библиотеката“ и „История.бг“. Избрах да водя „История.бг“. Искам да благодаря на всички четящи зрители, издатели, писатели, преводачи, редактори, илюстратори, както и на целия екип на „Библиотеката“ за незабравимите години! Знам, че по един или друг начин ще продължим да бъдем заедно“, написа в профила си Ангелов. Да припомним, че той беше един от инициаторите на подписката срещу действията на новото ръководство, като дори си позволи в ефир да изчете декларацията на недоволните. Ангелов влезе в конфликт и с вече бившия, но тогава действащ министър на културата Вежди Рашидов.

Новота решение, което може да определим като – всеки водещ само с по едно предаване – ще постави пред избор още колеги – като Андрей Захариев, който вероятно ще остане водещ само на „Библиотеката“, след като Ангелов се разбрал с шефовете на БНТ1 да води „История.бг“, където Захариев беше също водещ. Георги Любенов и Камен Алипиев  също ще трябва да правят своя избор.

Това е поредната порция промени в обществената телевизия, след като вече станаха ясни големите новости в сутрешните блокове, водещите, както и смяната на логото на БНТ.

 

 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки