Начало
 
 

Водещите в БНТ само с едно предаване, преводач ще води "История.бг"

30.08.2018 /14:41 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докторът на историческите науки Горан Благоев остава водещ и продуцент само на предаването "Вяра и общество". Снимка: Архив

След 10 септември, когато започват промените в Българската национална телевизия (БНТ) водещите ще имат право само на едно предаване. Решението е на ръководството на обществената медия, но разпределението на журналистите предизвиква сериозни въпроси. Защото според новата концепция преводач ще води историческо предаване, а културното ще се води от историк.

 

Както научи сайтът ни  sbj-bg.eu известният водещ Горан Благоев остава само водещ и продуцент на единственото засега предаване в ефира „Вяра и общество“.  От ръководството на Първа програма, както популярно се нарича БНТ1, научихме и че се подготвя подобно ново предаване по БНТ2, но засега концепцията и водещия се пазят в тайна не само за широката публика, но и за колегите от БНТ.

Докторът на историческите науки Горан Благоев освен че всяка седмица води „Вяра и общество“ периодично беше водещ   и на  „История.бг“. Според новите програмни схеми водещ на това предаване остава само Георги Ангелов.
Решението на ръководството Георги Ангелов да води "История.бг"  е твърде учудващо, след като се знае, че

Горан Благоев е доктор на историческите науки, Андрей Захариев също е историк,  а Ангелов е филолог и преводач

В социалните медии Ангелов се оплака, че се разделя с другото предаване, на което беше съводещ „Библиотеката“.

„Днес сутринта узнах, че водещите в БНТ с две предавания трябва да се откажат от едното. При мен това са „Библиотеката“ и „История.бг“. Избрах да водя „История.бг“. Искам да благодаря на всички четящи зрители, издатели, писатели, преводачи, редактори, илюстратори, както и на целия екип на „Библиотеката“ за незабравимите години! Знам, че по един или друг начин ще продължим да бъдем заедно“, написа в профила си Ангелов. Да припомним, че той беше един от инициаторите на подписката срещу действията на новото ръководство, като дори си позволи в ефир да изчете декларацията на недоволните. Ангелов влезе в конфликт и с вече бившия, но тогава действащ министър на културата Вежди Рашидов.

Новота решение, което може да определим като – всеки водещ само с по едно предаване – ще постави пред избор още колеги – като Андрей Захариев, който вероятно ще остане водещ само на „Библиотеката“, след като Ангелов се разбрал с шефовете на БНТ1 да води „История.бг“, където Захариев беше също водещ. Георги Любенов и Камен Алипиев  също ще трябва да правят своя избор.

Това е поредната порция промени в обществената телевизия, след като вече станаха ясни големите новости в сутрешните блокове, водещите, както и смяната на логото на БНТ.

 

 

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки