Начало
 
 

Водещите в БНТ само с едно предаване, преводач ще води "История.бг"

30.08.2018 /14:41 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докторът на историческите науки Горан Благоев остава водещ и продуцент само на предаването "Вяра и общество". Снимка: Архив

След 10 септември, когато започват промените в Българската национална телевизия (БНТ) водещите ще имат право само на едно предаване. Решението е на ръководството на обществената медия, но разпределението на журналистите предизвиква сериозни въпроси. Защото според новата концепция преводач ще води историческо предаване, а културното ще се води от историк.

 

Както научи сайтът ни  sbj-bg.eu известният водещ Горан Благоев остава само водещ и продуцент на единственото засега предаване в ефира „Вяра и общество“.  От ръководството на Първа програма, както популярно се нарича БНТ1, научихме и че се подготвя подобно ново предаване по БНТ2, но засега концепцията и водещия се пазят в тайна не само за широката публика, но и за колегите от БНТ.

Докторът на историческите науки Горан Благоев освен че всяка седмица води „Вяра и общество“ периодично беше водещ   и на  „История.бг“. Според новите програмни схеми водещ на това предаване остава само Георги Ангелов.
Решението на ръководството Георги Ангелов да води "История.бг"  е твърде учудващо, след като се знае, че

Горан Благоев е доктор на историческите науки, Андрей Захариев също е историк,  а Ангелов е филолог и преводач

В социалните медии Ангелов се оплака, че се разделя с другото предаване, на което беше съводещ „Библиотеката“.

„Днес сутринта узнах, че водещите в БНТ с две предавания трябва да се откажат от едното. При мен това са „Библиотеката“ и „История.бг“. Избрах да водя „История.бг“. Искам да благодаря на всички четящи зрители, издатели, писатели, преводачи, редактори, илюстратори, както и на целия екип на „Библиотеката“ за незабравимите години! Знам, че по един или друг начин ще продължим да бъдем заедно“, написа в профила си Ангелов. Да припомним, че той беше един от инициаторите на подписката срещу действията на новото ръководство, като дори си позволи в ефир да изчете декларацията на недоволните. Ангелов влезе в конфликт и с вече бившия, но тогава действащ министър на културата Вежди Рашидов.

Новота решение, което може да определим като – всеки водещ само с по едно предаване – ще постави пред избор още колеги – като Андрей Захариев, който вероятно ще остане водещ само на „Библиотеката“, след като Ангелов се разбрал с шефовете на БНТ1 да води „История.бг“, където Захариев беше също водещ. Георги Любенов и Камен Алипиев  също ще трябва да правят своя избор.

Това е поредната порция промени в обществената телевизия, след като вече станаха ясни големите новости в сутрешните блокове, водещите, както и смяната на логото на БНТ.

 

 

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки