Начало
 
 

Водещите в БНТ само с едно предаване, преводач ще води "История.бг"

30.08.2018 /14:41 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докторът на историческите науки Горан Благоев остава водещ и продуцент само на предаването "Вяра и общество". Снимка: Архив

След 10 септември, когато започват промените в Българската национална телевизия (БНТ) водещите ще имат право само на едно предаване. Решението е на ръководството на обществената медия, но разпределението на журналистите предизвиква сериозни въпроси. Защото според новата концепция преводач ще води историческо предаване, а културното ще се води от историк.

 

Както научи сайтът ни  sbj-bg.eu известният водещ Горан Благоев остава само водещ и продуцент на единственото засега предаване в ефира „Вяра и общество“.  От ръководството на Първа програма, както популярно се нарича БНТ1, научихме и че се подготвя подобно ново предаване по БНТ2, но засега концепцията и водещия се пазят в тайна не само за широката публика, но и за колегите от БНТ.

Докторът на историческите науки Горан Благоев освен че всяка седмица води „Вяра и общество“ периодично беше водещ   и на  „История.бг“. Според новите програмни схеми водещ на това предаване остава само Георги Ангелов.
Решението на ръководството Георги Ангелов да води "История.бг"  е твърде учудващо, след като се знае, че

Горан Благоев е доктор на историческите науки, Андрей Захариев също е историк,  а Ангелов е филолог и преводач

В социалните медии Ангелов се оплака, че се разделя с другото предаване, на което беше съводещ „Библиотеката“.

„Днес сутринта узнах, че водещите в БНТ с две предавания трябва да се откажат от едното. При мен това са „Библиотеката“ и „История.бг“. Избрах да водя „История.бг“. Искам да благодаря на всички четящи зрители, издатели, писатели, преводачи, редактори, илюстратори, както и на целия екип на „Библиотеката“ за незабравимите години! Знам, че по един или друг начин ще продължим да бъдем заедно“, написа в профила си Ангелов. Да припомним, че той беше един от инициаторите на подписката срещу действията на новото ръководство, като дори си позволи в ефир да изчете декларацията на недоволните. Ангелов влезе в конфликт и с вече бившия, но тогава действащ министър на културата Вежди Рашидов.

Новота решение, което може да определим като – всеки водещ само с по едно предаване – ще постави пред избор още колеги – като Андрей Захариев, който вероятно ще остане водещ само на „Библиотеката“, след като Ангелов се разбрал с шефовете на БНТ1 да води „История.бг“, където Захариев беше също водещ. Георги Любенов и Камен Алипиев  също ще трябва да правят своя избор.

Това е поредната порция промени в обществената телевизия, след като вече станаха ясни големите новости в сутрешните блокове, водещите, както и смяната на логото на БНТ.

 

 

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки