Начало
 
 

„Преструктурират” общинското радио в Плевен

30.08.2018 /18:57 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Радиото все пак работи, има и сайт: radio.pleven.bg

На сесия на Общинския съвет в Плевен бе решено едноименното общинско радио да се преименува в „Радио 1 Плевен” на базата на споразумение за сътрудничество между общината и „Фреш Медия”, София.

Решението бе одобрено с гласовете на 27 съветника „за”, 2-ма гласуваха „против” и 7 се въздържаха.Споразумението за сътрудничество е подписано от Община Плевен и „Фреш Медия България” АД, град София.

В мотивите си кметът Георг Спартански посочи, че издръжката на „Общински медиен център”, създаден през 2013 г., многократно надвишава реализираните приходи от предприятието, което налага преструктуриране на дейността му.

Подобряване на качествата на излъчваната радиопрограма е от условията за повишаване на приходите от нея. Постигането на тези резултати е възможно само чрез осигуряването на сериозен и опитен консултант, който да поеме управлението на Програмната лицензия и Разрешението от КРС.

Целта: да се спестят 200 000 лева  

В предложението, което беше внесено от кмета, бе представена справка за приходите и разходите на Общинския медиен център през последните 5 години. Община Плевен си запазва собствеността върху индивидуалната лицензия, издадена от СЕМ, както и върху разрешението, издадено от КРС.

Кметът Спартански смята, че по този начин се дава възможност да се спестят 200 000 лева за издръжката на Общинския медиен център. До този момент те осигуряваха издръжката на 13-те щатни бройки в радиото. Приходите от реклама ще бъдат поделяни от страните в съотношение 50/50.

Производството на рекламни клипове и всички останали аудио елементи ще се прави в студиата на „Фреш Медия България” в София и така ще отпадне нуждата от поддържане на продукционно студио в Плевен. 

Чуха се и гласове за отлагане на решението, а някои съветници направо заявиха, че фреш групата има за цел да присвои лиценза чрез договора за съвместна работа.

Сега в България има 3 общински ефирни радиа в градовете. Бургас, Велико Търново и Плевен. 


 

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки