Начало
 
 

Клуб „Журналист” на СБЖ кани на среща с 25 български възпитаници от Латинска Америка

30.08.2018 /19:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българските възпитаници и досега помнят разучаваните по време на студентската им младост тук нашенски народни песни и танци

Гостите, завършили висшето си образование у нас през 80-те, пристигат от 11 държави на организирано от самите тях пътуване из любимата им България. Готови са да разкажат личните си истории пред медии и приятели на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ

Уникална среща с 25 бивши латиноамерикански студенти от различни страни, завършили висшето си образование в България през 80-те години, ще се състои на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ (ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1-ви).

Обединени от години в създадената от тях група „Завършили в България” и координирани от еквадореца Диего Ендара, те пристигат сега поотделно, всеки за своя сметка, от 11 различни държави, за да се съберат тук, в София, и да потеглят на обиколка из любимата си България.

Ще бъдат в столицата само един ден - на 3 септември. И само на срещата в СБЖ ще има възможност медии и приятели да се видят с тях  и да опознаят историите им.

Тези хора и още хиляди като тях от десетки други страни, все с български дипломи, са неформалните посланици на нашата култура по света. Те заслужават дълбокия ни поклон за своята непреходна вярност и обич към втората си родина - и дано България не забравя и тези свои „осиновени синове”...

Организатори на срещата са Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и Съюзът на българските журналисти.

Във фотогалерията към този текст може да се видят подборки със снимки от студентските години в България на много наши възпитаници, събрани на тяхната Фейсбук страница Egresados de Bulgaria. Сред снимките има и списък с имената на пристигащите сега у нас 25 души. В него са посочени и страните, от които идват - Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Куба, Никарагуа, Перу, Салвадор, Хондурас и т.н.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки