Начало
 
 

Клуб „Журналист” на СБЖ кани на среща с 25 български възпитаници от Латинска Америка

30.08.2018 /19:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българските възпитаници и досега помнят разучаваните по време на студентската им младост тук нашенски народни песни и танци

Гостите, завършили висшето си образование у нас през 80-те, пристигат от 11 държави на организирано от самите тях пътуване из любимата им България. Готови са да разкажат личните си истории пред медии и приятели на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ

Уникална среща с 25 бивши латиноамерикански студенти от различни страни, завършили висшето си образование в България през 80-те години, ще се състои на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ (ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1-ви).

Обединени от години в създадената от тях група „Завършили в България” и координирани от еквадореца Диего Ендара, те пристигат сега поотделно, всеки за своя сметка, от 11 различни държави, за да се съберат тук, в София, и да потеглят на обиколка из любимата си България.

Ще бъдат в столицата само един ден - на 3 септември. И само на срещата в СБЖ ще има възможност медии и приятели да се видят с тях  и да опознаят историите им.

Тези хора и още хиляди като тях от десетки други страни, все с български дипломи, са неформалните посланици на нашата култура по света. Те заслужават дълбокия ни поклон за своята непреходна вярност и обич към втората си родина - и дано България не забравя и тези свои „осиновени синове”...

Организатори на срещата са Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и Съюзът на българските журналисти.

Във фотогалерията към този текст може да се видят подборки със снимки от студентските години в България на много наши възпитаници, събрани на тяхната Фейсбук страница Egresados de Bulgaria. Сред снимките има и списък с имената на пристигащите сега у нас 25 души. В него са посочени и страните, от които идват - Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Куба, Никарагуа, Перу, Салвадор, Хондурас и т.н.

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки