Начало
 
 

Клуб „Журналист” на СБЖ кани на среща с 25 български възпитаници от Латинска Америка

30.08.2018 /19:53 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българските възпитаници и досега помнят разучаваните по време на студентската им младост тук нашенски народни песни и танци

Гостите, завършили висшето си образование у нас през 80-те, пристигат от 11 държави на организирано от самите тях пътуване из любимата им България. Готови са да разкажат личните си истории пред медии и приятели на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ

Уникална среща с 25 бивши латиноамерикански студенти от различни страни, завършили висшето си образование в България през 80-те години, ще се състои на 3 септември, понеделник, от 18 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ (ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 1-ви).

Обединени от години в създадената от тях група „Завършили в България” и координирани от еквадореца Диего Ендара, те пристигат сега поотделно, всеки за своя сметка, от 11 различни държави, за да се съберат тук, в София, и да потеглят на обиколка из любимата си България.

Ще бъдат в столицата само един ден - на 3 септември. И само на срещата в СБЖ ще има възможност медии и приятели да се видят с тях  и да опознаят историите им.

Тези хора и още хиляди като тях от десетки други страни, все с български дипломи, са неформалните посланици на нашата култура по света. Те заслужават дълбокия ни поклон за своята непреходна вярност и обич към втората си родина - и дано България не забравя и тези свои „осиновени синове”...

Организатори на срещата са Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и Съюзът на българските журналисти.

Във фотогалерията към този текст може да се видят подборки със снимки от студентските години в България на много наши възпитаници, събрани на тяхната Фейсбук страница Egresados de Bulgaria. Сред снимките има и списък с имената на пристигащите сега у нас 25 души. В него са посочени и страните, от които идват - Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Куба, Никарагуа, Перу, Салвадор, Хондурас и т.н.

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки