Начало
 
 

Да си спомним 10-те заповеди на Стефан Продев

04.09.2018 /17:19 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 3 септември преди 17 години големият Стефан Продев си тръгна от нас. Но въпреки че времето тече бързо като планинска река, той никога няма да ни напусне.

Светотатствено е да се пишат за него дитирамби,защото той не ги обичаше. И за да е пълен споменът за него, искам да припомня неговите 10 заповеди, които остави след себе си.За тях преди време припомни Тодор Коруев. Те говорят много на тези, които го помним и се прекланяме пред перото и личността му. И не могат да ги подминат  и онези, които се правят, че все едно не го е имало. „През 1974 г. Стефан Продев прочита заповедите на Хемингуей, които съдържат мъдри съвети, като „Не губи времето си!“, „Чети до смъртта си!“, „Пиши до припадък!“… - припомни Коруев. - Но нашият човек решава да преосмисли „скрижалите“ на Папа Хем с отрицание на заповедите му и се ражда неговата десетка:

1. Не създавай заповеди.
2. Не уважавай онези, които създават заповеди.
3. Не изпълнявай глупави заповеди.
4. Не вярвай на онези, които изпълняват глупави заповеди.
5. Твори без заповеди.
6. Не люби по заповед.
7. Не ликувай, защото е заповядано!
8. Не страдай, защото е заповядано!
9. Подчинявай се само на заповедите на съвестта си.
10. Изпълнявай заповедите на природата!“

Запомнете заповедта за съвестта. Продев не искаше да прави и не правеше партиен вестник, наричаше вестника си „ляв“ и „червен“. Той искаше „Дума“ да е вестник на истината и се отдаваше изцяло на това. Знае се, че трудно се достига до истината в нейния рожден вид. А безсъвестникът не се стреми към нея, тя не му е потребна. За да се добереш до истината, трябва талант, но и характер. Продев имаше и двете, и много друго отгоре.“ Казват, че заповед № 9 била неговата любима.Не знам, но вярвам, че е така.

Стефан Продев винаги ще го има,защото остави непреходни слова със своята ярка публицистика. Защо сред тях да не бъдат и неговите „Заповеди“? Бих ги нарекла: на свободната личност.

Сподели в
 

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

250 000 лв. са необходими, за да може корабът-светиня „Радецки“ да продължи да изпълнява историческата си мисия. Затова е организирана дарителска кампания. Като организация с мисия Съюзът на българските журналисти(СБЖ) подкрепи тази родолюбива инициатива на Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“ и Общонародната фондация „Христо Ботев“.

11.02.2019/16:43

Едно събитие в културния живот на България развълнува много хора, дори и тези, които не се докоснаха директно до него. И това е благодарение на родолюбивата инициатива на фондация „Ценности” с председател Антонина Стоянова. Иде реч за уникалната и завладяваща фотоизложба „България през стъклото на времето”, открита от 8 февруари до 7 април в зала 19 на Националната галерия Квадрат 500.

11.02.2019/15:14

Ново радио студио в Европейския парламент в Страсбург бе наречено на Антонио Мегалици и Бартош Неделски - двамата журналисти, загинали при атентата в града през декември миналата година.

11.02.2019/14:03

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки