Начало
 
 

Да си спомним 10-те заповеди на Стефан Продев

04.09.2018 /17:19 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 3 септември преди 17 години големият Стефан Продев си тръгна от нас. Но въпреки че времето тече бързо като планинска река, той никога няма да ни напусне.

Светотатствено е да се пишат за него дитирамби,защото той не ги обичаше. И за да е пълен споменът за него, искам да припомня неговите 10 заповеди, които остави след себе си.За тях преди време припомни Тодор Коруев. Те говорят много на тези, които го помним и се прекланяме пред перото и личността му. И не могат да ги подминат  и онези, които се правят, че все едно не го е имало. „През 1974 г. Стефан Продев прочита заповедите на Хемингуей, които съдържат мъдри съвети, като „Не губи времето си!“, „Чети до смъртта си!“, „Пиши до припадък!“… - припомни Коруев. - Но нашият човек решава да преосмисли „скрижалите“ на Папа Хем с отрицание на заповедите му и се ражда неговата десетка:

1. Не създавай заповеди.
2. Не уважавай онези, които създават заповеди.
3. Не изпълнявай глупави заповеди.
4. Не вярвай на онези, които изпълняват глупави заповеди.
5. Твори без заповеди.
6. Не люби по заповед.
7. Не ликувай, защото е заповядано!
8. Не страдай, защото е заповядано!
9. Подчинявай се само на заповедите на съвестта си.
10. Изпълнявай заповедите на природата!“

Запомнете заповедта за съвестта. Продев не искаше да прави и не правеше партиен вестник, наричаше вестника си „ляв“ и „червен“. Той искаше „Дума“ да е вестник на истината и се отдаваше изцяло на това. Знае се, че трудно се достига до истината в нейния рожден вид. А безсъвестникът не се стреми към нея, тя не му е потребна. За да се добереш до истината, трябва талант, но и характер. Продев имаше и двете, и много друго отгоре.“ Казват, че заповед № 9 била неговата любима.Не знам, но вярвам, че е така.

Стефан Продев винаги ще го има,защото остави непреходни слова със своята ярка публицистика. Защо сред тях да не бъдат и неговите „Заповеди“? Бих ги нарекла: на свободната личност.

Сподели в
 

Свиканата снощи край Съдебната палата проява учуди с липсата на публични оратори, становища и искания. СБЖ също беше там, за да отстои журналистическите права и солидарността в колегията, но организаторите нито сами взеха думата, нито я дадоха на някого

18.09.2018/15:03

На 13 септември 2011 г., преди 7 години, ни напусна Милен Вълков - председател на УС на СБЖ.

13.09.2018/14:38

На 14 септември от 21 часа БНТ2 ще излъчи документалния филм за големия журналист и публицист Стефан Продев „С Ботевски дух“. Документалната лента, дело на сценариста и режисьора Петко Горанов и оператора Божидар Симеонов, излиза в ефир само ден преди 91-годишнината от рождението на Стефан Продев. А утре, на 13 септември, от 14.30 ч. колегите ще могат да се срещнат с авторския колектив в Пресклуба на БТА.

12.09.2018/18:46

Спортната журналистка Ваня Дерменджиева – заслужил майстор на спорта, национален състезател, носител на медали от олимпиади, световни и европейски първенства по баскетбол бе отличена с “Почетен знак на Хасково”.

10.09.2018/21:48

Няколко живи щриха към портрета на отишлия си доайен на спортната журналистика у нас

06.09.2018/15:35

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки