Начало
 
 

Анна Мария Гюзелева: Да вървя напред е моята същност

11.09.2018 /18:50 | Автор : Божидар Любенов | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Анна Мария Петрова-Гюзелева в студиото на "Европейски паралели - за музея, за галерията" (снимка: Божидар Любенов)

Анна Мария Петрова-Гюзелева е актриса, журналист, кино и тв продуцент. Участвала е в повече от 50 игрални филма, телевизионни сериали и копродукции в България, Италия, Германия, Франция, САЩ с главни и поддържащи роли.

Тя е хореограф и преподавател по класически и джаз балет. Президент е на асоциация "Артемидия", Италия, и основател на Биенале "Артемидия" за българо-италианска култура и изкуство от 2007 г.

Основател и управител на продуцентска къща „Адриа филм Интернешънъл“.. Член е на Журито на националния журналистически орден на Италия, както и на Съюза на българските журналисти.

Също така е член и на Журито на италианската филмова академия, а също и на Националния съюз на артистите и писателите. Пише стихове и има издадени стихосбирки в България и Италия. За своето поетично творчество получава Първа награда от Европейския конкурс за поезия и култура през 2010 г. Голямата награда за култура и поезия на Италия през 2012 г. и много други…

Пред БНР Анна Мария Гюзелева споделя моменти от своя личен музей и ролята на изкуството:

"В моя музей на живота, казва тя, е имало много перипетии. Много хора са искали да ме спъват, някои са успявали, понякога съм се подхлъзвала и други са ме подхлъзвали… Но винаги съм имала идеята накъде да вървя, че трябва да вървя, и какво да правя със своя живот. И съм продължавала напред. Това е моята същност!" 


 

Сподели в
 

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя чрез архивни фотографии Регионалният исторически музей, съобщават от културната институция.

18.09.2018/16:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки