Начало
 
 

Северняшкият ансамбъл ще чества 90-годишнината на създателя си

12.09.2018 /12:06 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Северняшкият ансамбъл е сред гордостите на България

Концерт по повод 90 години от рождението на създателеля на Северняшкия ансамбъл маестро Иван Вълев ще се състои на 24 септември от 19.30 ч. на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“.

В програмата са включени произведения на Маестрото, които професионалните състави изпълняват и до днес. Входът е свободен. 

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден преди 51 години в Плевен от група танцьори и певици – антусиасти. Отначало е бил самодеен, но по-късно се превръща в професионален и днес е една от ембемите на града.

Концертните програми на състава представят най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.

Хорът пее и танцува в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята уникална звучност. Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.

С прекрасните си високо професионални изпълнения съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. През годините той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония и много други страни.

През 2004-та по повод своята 45-годишнина Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшкият ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на  музикалните и танцови дейци в България.

За своята 50-годишнина Северняшкият ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата, почетен диплом и почетния знак на Община Плевен. От Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. Наградата е обществено признание за престижното място на институцията в културната карта на Европа и в съхраняването на европейските културни ценности.

Самият Иван Вълев е роден в град Луковит, Плевенско. през 1928 г. Почина през 2010 г. Въпреки, че е изкарва 2 години в Юридическия факултет на Софийския университет, сам се отказва от правото, за да стане музикален педагог и учител по солфеж., по-късно и ръководител на Северняшкия ансамбъл.


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата ще е на 20 ноември, вторник, от 18:00 часа в Националната библотека „Св. Св.. Кирил и Методий”. Почетното консулство на южноамериканската страна ще дари и това издание на български образователни и културни институции

19.11.2018/13:19

Във Военния клуб в Плевен представиха документалния филм „Песента на генерала“, посветен на генерал Радой Сираков, началник на 9-а плевенска пехотна дивизия.

18.11.2018/16:11

„Политически НЕкоректно” на известния журналист ще бъде представена на 19 ноември, понеделник, от 18.30 ч. в книжен център „Гринуич” на бул. „Витоша” 37

15.11.2018/18:43

В рамките на кинофеста единствената прожекция пред софийска публика на хитовия нов филм на нашумелия ирански режисьор Асгар Фархади ще е на 17 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК

15.11.2018/18:06

На 20 ноември от 18.00 часа ще звучат стихове от марокански поети в превод на Хайри Хамдан и на Гергина Дворецка

15.11.2018/16:47

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки