Начало
 
 

Северняшкият ансамбъл ще чества 90-годишнината на създателя си

12.09.2018 /12:06 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Северняшкият ансамбъл е сред гордостите на България

Концерт по повод 90 години от рождението на създателеля на Северняшкия ансамбъл маестро Иван Вълев ще се състои на 24 септември от 19.30 ч. на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“.

В програмата са включени произведения на Маестрото, които професионалните състави изпълняват и до днес. Входът е свободен. 

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден преди 51 години в Плевен от група танцьори и певици – антусиасти. Отначало е бил самодеен, но по-късно се превръща в професионален и днес е една от ембемите на града.

Концертните програми на състава представят най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.

Хорът пее и танцува в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята уникална звучност. Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.

С прекрасните си високо професионални изпълнения съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. През годините той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония и много други страни.

През 2004-та по повод своята 45-годишнина Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшкият ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на  музикалните и танцови дейци в България.

За своята 50-годишнина Северняшкият ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата, почетен диплом и почетния знак на Община Плевен. От Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. Наградата е обществено признание за престижното място на институцията в културната карта на Европа и в съхраняването на европейските културни ценности.

Самият Иван Вълев е роден в град Луковит, Плевенско. през 1928 г. Почина през 2010 г. Въпреки, че е изкарва 2 години в Юридическия факултет на Софийския университет, сам се отказва от правото, за да стане музикален педагог и учител по солфеж., по-късно и ръководител на Северняшкия ансамбъл.


 

Сподели в
 

Нациионална научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и героичното участие на славната 9-а Плевенска пехотна дивизия е открита в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен.

20.09.2018/18:15

В рамките на Десетия международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” своята притча за хората, войните и бежанците ще изиграе и театър Biuro Podróży

20.09.2018/14:28

Това е само едно от приключенията с големи испански творци, които могат да изживеят и децата ви покрай проекта на Фондация „Културадас” под надслова „Пътуваща галерия с изкуство от Испания”. Фиестата стартира днес от 19.30 ч. с прожекция на прочутата анимация за възрастни „Чико и Рита” на Фернандо Труеба, Тоно Ернандо и Хавиер Мариксал

20.09.2018/14:06

Български ученици – победители в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, гостуваха в руската столица, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за своите първи места в различните раздели.

19.09.2018/09:18

Паметни моменти от честването на Независимостта във Велико Търново представя чрез архивни фотографии Регионалният исторически музей, съобщават от културната институция.

18.09.2018/16:50

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки