Начало
 
 

Северняшкият ансамбъл ще чества 90-годишнината на създателя си

12.09.2018 /12:06 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Северняшкият ансамбъл е сред гордостите на България

Концерт по повод 90 години от рождението на създателеля на Северняшкия ансамбъл маестро Иван Вълев ще се състои на 24 септември от 19.30 ч. на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“.

В програмата са включени произведения на Маестрото, които професионалните състави изпълняват и до днес. Входът е свободен. 

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден преди 51 години в Плевен от група танцьори и певици – антусиасти. Отначало е бил самодеен, но по-късно се превръща в професионален и днес е една от ембемите на града.

Концертните програми на състава представят най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.

Хорът пее и танцува в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята уникална звучност. Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.

С прекрасните си високо професионални изпълнения съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. През годините той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония и много други страни.

През 2004-та по повод своята 45-годишнина Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшкият ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на  музикалните и танцови дейци в България.

За своята 50-годишнина Северняшкият ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата, почетен диплом и почетния знак на Община Плевен. От Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. Наградата е обществено признание за престижното място на институцията в културната карта на Европа и в съхраняването на европейските културни ценности.

Самият Иван Вълев е роден в град Луковит, Плевенско. през 1928 г. Почина през 2010 г. Въпреки, че е изкарва 2 години в Юридическия факултет на Софийския университет, сам се отказва от правото, за да стане музикален педагог и учител по солфеж., по-късно и ръководител на Северняшкия ансамбъл.


 

Сподели в
 

Малцина за съжаление знаят, че първият революционен комитет, създаден от Васил Левски е бил в Плевен. Тази година се навършват 150 години от създаването на първия частен революционен комитет на Дякона в страната. Той е основан в дома на плевенчанина Анастас поп Хинов през далечната 1869 г.

13.02.2019/18:35

Читалище „Искрица 1901″ в село Скобелево, община Димитровград, обяви национален конкурс за поезия, посветен на 105 години от смъртта на великия български поет Пейо Яворов.

12.02.2019/18:36

Областна администрация във Враца стартира подготовката и организацията на ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета - Козлодуй - Околчица”.

11.02.2019/18:42

На 8 февруари в Дома на руската диаспора „Александър Солженицин” в Москва се състоя кръгла маса, чиято тема беше „Руско-турската война 1877-1878 в историята и съдбата на Югоизточна Европа”, посветена на подготовката на тазгодишното отбелязване на събитието и 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, както и във връзка със 140-годишнината от сключването на Константинополския мир.

11.02.2019/17:50

От 11 до 15 февруари 2019 г. у нас ще се проведе широкомащабна презентация „Добре дошли в Русия!”. Кампанията ще се проведе в 5 града на България: София (11 февруари), Пловдив (12 февруари), Сливен (12 февруари), Варна (14, 15 февруари) и Бургас (13 февруари).

08.02.2019/18:17

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки