Начало
 
 

Северняшкият ансамбъл ще чества 90-годишнината на създателя си

12.09.2018 /12:06 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Северняшкият ансамбъл е сред гордостите на България

Концерт по повод 90 години от рождението на създателеля на Северняшкия ансамбъл маестро Иван Вълев ще се състои на 24 септември от 19.30 ч. на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка“.

В програмата са включени произведения на Маестрото, които професионалните състави изпълняват и до днес. Входът е свободен. 

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден преди 51 години в Плевен от група танцьори и певици – антусиасти. Отначало е бил самодеен, но по-късно се превръща в професионален и днес е една от ембемите на града.

Концертните програми на състава представят най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина. Програмите на Северняшкия ансамбъл са изградени като концертни спектакли, в които синтезът между песента и танца става основа за изграждането на преливащи се музикално хореографски картини, подчинени на обща сюжетна и драматургична идея.

Хорът пее и танцува в повечето масови композиции и привлича вниманието на публиката и специалистите със своята уникална звучност. Оркестърът, съставен от високо професионални музиканти, звучи еднакво въздействащо и в съпровод, и като интерпретатор на инструментални мелодии.

С прекрасните си високо професионални изпълнения съставът прославя българското фолклорно изкуство у нас и по света. През годините той гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония и много други страни.

През 2004-та по повод своята 45-годишнина Северняшкият ансамбъл реализира премиерния спектакъл „Кристален извор“. За него е удостоен със специалната награда на Министерството на културата „Кристална лира“, която се връчва за върхови постижения в българското музикално и танцово изкуство. За цялостната си художествено- творческа дейност, Северняшкият ансамбъл е отличен със „Златна лира“ от Съюза на  музикалните и танцови дейци в България.

За своята 50-годишнина Северняшкият ансамбъл получи плакет и грамота на Министерството на Културата, почетен диплом и почетния знак на Община Плевен. От Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура. Наградата е обществено признание за престижното място на институцията в културната карта на Европа и в съхраняването на европейските културни ценности.

Самият Иван Вълев е роден в град Луковит, Плевенско. през 1928 г. Почина през 2010 г. Въпреки, че е изкарва 2 години в Юридическия факултет на Софийския университет, сам се отказва от правото, за да стане музикален педагог и учител по солфеж., по-късно и ръководител на Северняшкия ансамбъл.


 

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 56 гости

Бързи връзки