Тодор Коруев събира десетки личности в „Още животописи”

13.09.2018 /18:50 | Източник: Земя/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тодор Коруев бе и зам.-главен редактор на вестник „Дума”

Известният журналист и публицист Тодор Коруев, дългогодишен автор на „Дума”, предлага продължение на своите животописи в новата си книга "Още животописи", издание на "Захарий Стоянов".

Тя съдържа публицистични статии, есета, памфлети, полемични бележки, отзиви, житейски истории, писани от 2012 г. насам.

От една страна, книгата е своеобразна кардиограма на времето, в което живеем, от друга ни напомня за събития и личности от нашата история и култура - някои от които малко известни или позабравени.

Много от публикациите са придружени от приписки, които допълват или продължават темите, най-често тези, които са свързани с упражняването на властта и злоупотребата с нея, както и с действията и бездействията на държавните институции. 

С интерес се четат портретите на "амазонката" Мара Михайлова и благодетеля Димитър Кудоглу, писателя Богомил Нонев и белетриста Димитър Яръмов, интелектуалеца Петър Увалиев и сатирика Васил Цонев - Дон Базилио, скулптора Георги Апостолов и джазмена Петър Петров-Парчето, актьора Венци Кисьов и футболиста Божин Ласков, духовния пътешественик Веселин Стоянов и др.

Думите на Тодор Коруев за Анжел Вагенщайн, Георги Йорданов, Валентин Караманчев, Бойка Асиова, Чавдар Шинов, Борис Данков допълнително разкриват публицистичното майсторство на автора. А истински бисери на словото са есетата "Духовата музика", "Гарванът", "Чанове", "Гайдата", "Бабите", "Акациада", "Шикалки", "WC-то", "Ах, морето!" и др. 

Свързани:   Тодор Коруев представя днес „Животописи”

"Имам дързостта да събера в книга част от писанията си като колумнист на вестник "Дума". От 2009 г. насам всяка сряда в "Животописи" бомбардирам с 4500 знака читателя и го занимавам с "чуто и видяно".
Дата: 14.01.2015


 

Сподели в
 

Германският журналист от турски произход Дениз Юджел критикува предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Германия, предаде от Потсдам ДПА.

20.09.2018/16:52

За трета поредна година град Солун е домакин на Mediamixx и неговото 24-то издание, но за първи път събитието се състои през септември. Официалното откриване на фестивала е на 20 септември.

20.09.2018/13:49

Юлия Кошаревска живее в Бристол, Великобритания, от 6 години. Там е завършила “Журналистика”, в момента следва магистър “Публични политики”.

19.09.2018/12:00

През лятото Елеонора Гигова отива на среща с генералния директор на БНТ Константин Каменаров и с Уляна Пръмова - шефа на дирекция “Информация” в телевизията.

16.09.2018/17:15

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).

15.09.2018/17:15

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители, за които се приемат предложения до 15 октомври 2018 г.

18.09.2018 /21:09

Европейският парламент (ЕП) прие спорната и преработвана реформа на разпоредбите за авторското право. На сесията в Страсбург евродепутатите одобриха с мнозинство от 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържали се“ позицията, която задължава интернет гигантите да заплащат труда на журналистите и артистите, когато използват техни произведения. Журналистите също така трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, получавано от издателските къщи, реши ЕП.

12.09.2018 /16:56

С тези думи президентът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) Могенс Бличер Биерегард отправя призив към Европейския парламент да гласува законопроекта за авторското право, предложен от страните-членки на ЕС.

08.09.2018 /17:47

 Мнения

Във връзка със задържането в РПУ Радомир на двамата журналисти от OCCRP – Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от Rise Romania – румънския партньор на "Биволъ", изразявам недоумението и категоричния си протест срещу ареста на представители на медии и нарушаването на правата на нашите колеги по време на изпълнение на служебните им задължения.

14.09.2018 /16:14 | Автор: Иван Върбанов | Източник: СБЖ

За читателите на сайта на СБЖ може би не е потребно да се припомня кой е Борис Ангелушев. И все пак... Роден през 1902-ра в Пловдив, учи в Художествената кадемия в Берлин, после отива в Прага, живее и в Цюрих, завръща се в родината си.

09.09.2018 /23:16 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки