Джан Дюндар обвинява Ердоган за впримчването на медиите

14.09.2018 /09:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джан Дюндар изстрада много в последните години

Турция вече е само един голям затвор, страна, в която доносничеството срещу опозицията се възнаграждава от правителството, казва известният турски журналист Джан Дюндар в интервю за агенция АФП.

Дюндар, който се превърна в символ на борбата за свобода на медиите в Турция, от 2 години живее в изгнание в Германия, далече от семейството си, "от Босфора и от успокояващото море".  

Бивш главен редактор на опозиционния в. "Джумуриет", Дюндар бе сметнат за предател от Анкара, след както през 2015 г. разкри, че турските специални служби са доставяли оръжие на джихадистите в Сирия. По думите му президентът Ердоган "винаги е продкрепял ислямистите".

Той казва с огорчение, че "Турция е най-лошият затвор на света за журналисти - 155 са в затвора, а другите се намират в невидим затвор, защото всичко, което пишат, може да се превърне в оръжие срещу тях. Вече няма място за свободни медии в Турция", казва той. 

"Обикновен туит може да те изпрати в затвора, защото изключително разпространеното доносничество се възнаграждава от полицията. "Това е черна комедия и автоцензурата е навсякъде", казва журналистът.

Съпругата му е блокирана в Турция  

Според Дюндар, който се срещна във вторник с френския президент Еманюел Макрон и делегация на" Репортери без граници", "Западът си затваря очите за Турция". "Те приеха шантажа на Ердоган, който заплашва да им изпрати 3 млн. сирийски бежанци".

"Европейците жертват ценностите си, което е голямо разочарование, защото ние защитаваме свободата на печата и светския характер на страната", посочва Дюндар и добавя:  "Съпругата ми не можа да напусне Турция, конфискуваха паспорта й на летището". Ердоган се опита да спре дейността ми, използвайки жена ми, това са мафиотски методи, казва Дюндар.

Според него Ердоган трябва да бъде "съден за корупция, нарушаване на човешките права и на международните закони". Ердоган се "отрови от собствената си власт и когато се отърва от армията при издигането си на власт, той стана армията".

Дюндар, който живее в Берлин и сътрудничи на германския в. " Ди Цайт", се опитва да съчетава журналистиката със защитата на човешките права, отбелязва АФП.

Турция "не беше рай преди Ердоган, но имаше голяма възможност децата да се научат на демокрация. Тя можеше да стане пример за мюсюлманския смят", вместо да започне да прилича на Катар, казва Джан Дюндар.

Свързани:   Истанбулски съд оправда опозиционния журналист Ердем Гюл

Турски съд оправда водещ журналист от опозиционния в. „Джумхуриет“, който бе обвинен в шпионаж заради материал за предполагаеми доставки на оръжие на бунтовнически групировки в Сирия, предаде БТА.
Дата: 16.07.2018

В Германия отличават колегите Джан Дюндар и Ердем Гюл

Турските журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл, които са подсъдими в Турция за подкрепа на терористична организация, получиха наградата "Херман Кестен" от германския клон на международната писателска организация ПЕН Интернешънъл.
Дата: 20.11.2016

Германският президент прие бившия главен редактор на „Джумхуриет“

Бившият главен редактор на турския вестник „Джумхуриет“ Джан Дюндар беше приет от германския президент Йоахим Гаук. Срещата между двамата е била в работния кабинет на федералния президент в двореца „Белвю“. На срещата е присъствала и г-жа Даниела Шад, спътницата в живота на Йоахим Гаук, която изпълнява функциите на Първа дама на Германия.
Дата: 08.11.2016


 

Сподели в
 

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). 127 депутати подкрепиха закона. От БСП не участваха в дебатите.

21.02.2019/09:04

Турски апелативен съд потвърди присъдите затвор срещу 8 журналисти и представители на редакцията на опозиционния в."Джумхуриет", съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на вестника.

20.02.2019/09:03

Националният съвет на БСП избра Ивелин Николов за главен редактор на "Дума". По-рано в зала бе предложено едномесечно удължаване на процедурата за ръководител на вестника, но мнозинството отхвърли подобен вариант.

19.02.2019/09:02

Ивелин Николов е избран за главен редактор на в. "Дума" на заседание (пленум) на Националния съвет на БСП, съобщават от пресцентъра на лявата партия.

18.02.2019/08:21

Специална покана от една от водещите телевизии в Малта да направи филм за него и работата му в рамките на тази година получи фото репортерът на в. „Старият мост“ Христо Русев, споделят колеги от изданието.

17.02.2019/09:07

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки