Новооткрита иранска мрежа за дезинформация е премахната от Фейсбук

14.09.2018 /10:50 | Автор : Майя Любомирска | Източник: AFP/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мрежа от ирански държавни медии се е опитвала да разпространява дезинформация във Великобритания, Съединените щати и Близкия изток. Тя е била бързо идентифицирана и премахната. Това твърди основателят и собственик на социалната мрежа фейсбук Марк Зукърбърг пред Франс прес.

"Днес Фейсбук е по-добре подготвен за такива атаки", уверява Зукърбъргър и припомня, че най-голямата социална мрежа в света вече е "идентифицирала и премахнала фалшиви акаунти преди изборите във Франция, Германия, щата Алабама, Мексико и Бразилия".

В дълъг пост в страницата си във Фейсбук той твърди, че  през 2016 г. "бяхме подготвени за традиционни кибератаки, но не очаквахме, че чуждестранни играчи ще извършват съгласувани информационни операции с мрежи от фалшиви акаунти с цел разделение и дезинформация".

Важно е да кажем, че изявлението на основателя на Фейсбук идва часове след като Европарламентът прие Директивата за авторското право и задължението на интернет гигантите да плащат труда на журналисти и артисти.

Зукърбърг твърди още, че са премахнати  сме общо над един милиард фалшиви акаунта, в повечето случаи няколко минути след създаването им, между октомври и март  и отбеляза, че Фейсбук блокира "милиони фалшиви акаунти всеки ден".

Освен това социалната мрежа предоставя на всичките си партньори по фактологическа проверка на информацията (факт-чекинг) в света технологичен инструмент, който позволява по-добро засичане на подправени или лъжливи снимки и видеоклипове.

 

Сподели в
 

WhatsApp ограничава всички свои потребители да препращат едно съобщение до максимум пет пъти с цел защита от разпространяването на невярна информация в платформата, предава Би Би Си.

21.01.2019/18:01

Френското правителство ще представи до края на февруари законопроект за облагане с данъци на големите технологични компании във Франция, съобщи министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес.

20.01.2019/10:10

Сривът в продажбите на печатни издания в Германия продължава, констатира последният доклад на Съюза на рекламодателите във федералната република.

18.01.2019/11:37

Петима журналисти от опозиционния турски вестник "Сьозджу" ще се явят днес в съд в Истанбул по обвинение, че са подкрепяли организацията, ръководена от живеещия в Съединените щати мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщи БТА.

18.01.2019/10:40

Холандската журналистка Йоханна Корнелия Боерсма днес бе депортирана от Турция заради подозрения за връзки с терористична групировка, предаде Анадолската агенция.

17.01.2019/17:40

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки