Начало
 
 

Иван Григоров – орисаният да радва с труда си

16.09.2018 /11:49 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неудържимата хубост на Лили Игнатова – високо, високо дори над „Опел” (Снимки: Иван Григоров)

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

Всички били наградени – като знак за почит и признателност за стореното. И като състезатели и деятели, и като журналисти. Сред отличените са и двама погледари – Виолета (Вили) Еленска и Иван Григоров. 

Честити да са! 

Имам в личния си архив не една и две снимки от Иван. Той е човек, който – с отношението си към фотографията – напомня някогашните светлописци. Не се затваря сам в някакви рамки, от които да не мръдва и на йота встрани. Снима всичко. Всекидневието ни, животът са като филм. И в него има какво ли не. Радости, патила, тъги...

Та и Иван Григоров е със стотици, а може би и хиляди герои – от бита, политиката, от изложбени зали. Писатели, артисти, художници, музиканти. Работници, хора от село, пейзажи, трогателни с добротата си старици, знойни млади хубавици.

Не един и двама от фоторепортерската гилдия се специализират изключително в спорта. Идват ми на ума Емил Манджаров, Петър Спасов – най-големият фотохронист на Гунди, Бончук Андонов... Други – към хората на изкуството, към историята. Пример? Иво Хаджимишев.

За Иван спортът – като шанс за изява на това, което е научил за увековечаването на лента, е като един от десетте му пръста. Една от многото теми, които никога не е пропускал, не е отминавал. Но интересът му все пак е най-изявен към футбола и художествената гимнастика. С тая си нагласа – на енциклопедичност, се родеят с покойния фотограф Тодор Славчев.

Погледарят Григоров носи – по наследство – погледа на филмовия документализъм. Предаден от баща му – усмихнатия, приказлив и обичен Румен Григоров. 

Не се уморява да ходи, да броди, да гледа и да вижда онова, което за мнозина тъй и си остава скрито, незабелязано. Търси, търпеливо дебне, докато хване настроението, кадъра, внушението, което знае, че ще е интересно не само за него. И го върши вече десетилетия. Колкото повече работи, по не усеща умора. И става все по-добър, и по-добър... 

Спирам с приказките.

Да видим фотографиите  

На първата е Лили Игнатова. Една от знаменитата четворка от средата на 80-те – тя, Илиана Раева, Анелия Раленкова, Биляна Георгиева...  Тъкмо през 1986-а Лили стана абсолютна евпорейска шампионка.

Амбициозна, работлива, нежна, хубава като росна капка от приказка за усмиряване и приспиване на деца. Лети; политнали от вдъхновението на порива й са и веждите й – като лястовичи криле; пръстите на краката – опънати „в шпиц”; лявата длан -- и тя извита грациозно, като длан на ангел. 

На втората снимка е позабравената Диляна Георгиева. Отдавна е в Нова Зеландия, има няколко деца и се занимавала с ресторантски бизнес. Тъкмо в средата на 80-те стана 2 пъти световна шампионка.

Приличат си с Лили, но Диляна бе малко по-висока, с по-властно излъчване и изглеждаше по-порасла от приятелките и съотборничките си.

Третият кадър – пак с Лили. След съчетание с въже. Вглъбена, самопренесла се сякаш в друг, не в нашия свят... 

Съчетанията се играеха и продължават да се играят вихрено. Майсторлъкът е да се хване най-характерното, най-красивото, най-трогващото. Оставащото завинаги.

Иван Григоров не спира да го прави.


 

Сподели в
 

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020/14:58

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020/13:50

На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба:

21.05.2020/11:22

„Ако човек може да направи в живота си мъничко добро, е най-доброто, защото зло всеки може да направи„. Така казва в интервю роденият в Харманли актьор Димитър Хаджиянев, от чиято кончина се навършиха 15 години.

19.05.2020/11:39

Малцина са хората, които знаят на кого е кръстена Плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски". Самият д-р Странски не е от Плевен, но е бил високо ценен тук.

18.05.2020/17:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки