Начало
 
 

Иван Григоров – орисаният да радва с труда си

16.09.2018 /11:49 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неудържимата хубост на Лили Игнатова – високо, високо дори над „Опел” (Снимки: Иван Григоров)

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

Всички били наградени – като знак за почит и признателност за стореното. И като състезатели и деятели, и като журналисти. Сред отличените са и двама погледари – Виолета (Вили) Еленска и Иван Григоров. 

Честити да са! 

Имам в личния си архив не една и две снимки от Иван. Той е човек, който – с отношението си към фотографията – напомня някогашните светлописци. Не се затваря сам в някакви рамки, от които да не мръдва и на йота встрани. Снима всичко. Всекидневието ни, животът са като филм. И в него има какво ли не. Радости, патила, тъги...

Та и Иван Григоров е със стотици, а може би и хиляди герои – от бита, политиката, от изложбени зали. Писатели, артисти, художници, музиканти. Работници, хора от село, пейзажи, трогателни с добротата си старици, знойни млади хубавици.

Не един и двама от фоторепортерската гилдия се специализират изключително в спорта. Идват ми на ума Емил Манджаров, Петър Спасов – най-големият фотохронист на Гунди, Бончук Андонов... Други – към хората на изкуството, към историята. Пример? Иво Хаджимишев.

За Иван спортът – като шанс за изява на това, което е научил за увековечаването на лента, е като един от десетте му пръста. Една от многото теми, които никога не е пропускал, не е отминавал. Но интересът му все пак е най-изявен към футбола и художествената гимнастика. С тая си нагласа – на енциклопедичност, се родеят с покойния фотограф Тодор Славчев.

Погледарят Григоров носи – по наследство – погледа на филмовия документализъм. Предаден от баща му – усмихнатия, приказлив и обичен Румен Григоров. 

Не се уморява да ходи, да броди, да гледа и да вижда онова, което за мнозина тъй и си остава скрито, незабелязано. Търси, търпеливо дебне, докато хване настроението, кадъра, внушението, което знае, че ще е интересно не само за него. И го върши вече десетилетия. Колкото повече работи, по не усеща умора. И става все по-добър, и по-добър... 

Спирам с приказките.

Да видим фотографиите  

На първата е Лили Игнатова. Една от знаменитата четворка от средата на 80-те – тя, Илиана Раева, Анелия Раленкова, Биляна Георгиева...  Тъкмо през 1986-а Лили стана абсолютна евпорейска шампионка.

Амбициозна, работлива, нежна, хубава като росна капка от приказка за усмиряване и приспиване на деца. Лети; политнали от вдъхновението на порива й са и веждите й – като лястовичи криле; пръстите на краката – опънати „в шпиц”; лявата длан -- и тя извита грациозно, като длан на ангел. 

На втората снимка е позабравената Диляна Георгиева. Отдавна е в Нова Зеландия, има няколко деца и се занимавала с ресторантски бизнес. Тъкмо в средата на 80-те стана 2 пъти световна шампионка.

Приличат си с Лили, но Диляна бе малко по-висока, с по-властно излъчване и изглеждаше по-порасла от приятелките и съотборничките си.

Третият кадър – пак с Лили. След съчетание с въже. Вглъбена, самопренесла се сякаш в друг, не в нашия свят... 

Съчетанията се играеха и продължават да се играят вихрено. Майсторлъкът е да се хване най-характерното, най-красивото, най-трогващото. Оставащото завинаги.

Иван Григоров не спира да го прави.


 

Сподели в
 

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019/20:26

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019/17:43

Книгата му се казва „Репортер от Миналото време” и е издадена от „М3 Communications Group, Inc.” Страниците й са 200, илюстрирана е с повече от дузина факсимилета от публикации в наши вестници и списания, с няколко снимки и рисунки-винетки от Борис Димовски, които не се нуждаят от подписа му, за да се знае чии са. Хартията е лека – вестникарска...

15.09.2019/12:55

В. „Септемврийска победа” беше единственият всекидневник в Плевен. Излиза от 1945 г; като издание на местната организация на Отечествения фронт. Въпрос на здрави връзки и влияние беше да приемат студент на стаж.

28.08.2019/18:10

Барелеф ще бъде поставен на дома в Хасково, в който живя Карекин Карекинян (1927-2015 г.), оставил завиден фотолетопис на този край. Идеята е на дружеството на СБЖ в града.

11.07.2019/19:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки