Начало
 
 

Иван Григоров – орисаният да радва с труда си

16.09.2018 /11:49 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неудържимата хубост на Лили Игнатова – високо, високо дори над „Опел” (Снимки: Иван Григоров)

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

Всички били наградени – като знак за почит и признателност за стореното. И като състезатели и деятели, и като журналисти. Сред отличените са и двама погледари – Виолета (Вили) Еленска и Иван Григоров. 

Честити да са! 

Имам в личния си архив не една и две снимки от Иван. Той е човек, който – с отношението си към фотографията – напомня някогашните светлописци. Не се затваря сам в някакви рамки, от които да не мръдва и на йота встрани. Снима всичко. Всекидневието ни, животът са като филм. И в него има какво ли не. Радости, патила, тъги...

Та и Иван Григоров е със стотици, а може би и хиляди герои – от бита, политиката, от изложбени зали. Писатели, артисти, художници, музиканти. Работници, хора от село, пейзажи, трогателни с добротата си старици, знойни млади хубавици.

Не един и двама от фоторепортерската гилдия се специализират изключително в спорта. Идват ми на ума Емил Манджаров, Петър Спасов – най-големият фотохронист на Гунди, Бончук Андонов... Други – към хората на изкуството, към историята. Пример? Иво Хаджимишев.

За Иван спортът – като шанс за изява на това, което е научил за увековечаването на лента, е като един от десетте му пръста. Една от многото теми, които никога не е пропускал, не е отминавал. Но интересът му все пак е най-изявен към футбола и художествената гимнастика. С тая си нагласа – на енциклопедичност, се родеят с покойния фотограф Тодор Славчев.

Погледарят Григоров носи – по наследство – погледа на филмовия документализъм. Предаден от баща му – усмихнатия, приказлив и обичен Румен Григоров. 

Не се уморява да ходи, да броди, да гледа и да вижда онова, което за мнозина тъй и си остава скрито, незабелязано. Търси, търпеливо дебне, докато хване настроението, кадъра, внушението, което знае, че ще е интересно не само за него. И го върши вече десетилетия. Колкото повече работи, по не усеща умора. И става все по-добър, и по-добър... 

Спирам с приказките.

Да видим фотографиите  

На първата е Лили Игнатова. Една от знаменитата четворка от средата на 80-те – тя, Илиана Раева, Анелия Раленкова, Биляна Георгиева...  Тъкмо през 1986-а Лили стана абсолютна евпорейска шампионка.

Амбициозна, работлива, нежна, хубава като росна капка от приказка за усмиряване и приспиване на деца. Лети; политнали от вдъхновението на порива й са и веждите й – като лястовичи криле; пръстите на краката – опънати „в шпиц”; лявата длан -- и тя извита грациозно, като длан на ангел. 

На втората снимка е позабравената Диляна Георгиева. Отдавна е в Нова Зеландия, има няколко деца и се занимавала с ресторантски бизнес. Тъкмо в средата на 80-те стана 2 пъти световна шампионка.

Приличат си с Лили, но Диляна бе малко по-висока, с по-властно излъчване и изглеждаше по-порасла от приятелките и съотборничките си.

Третият кадър – пак с Лили. След съчетание с въже. Вглъбена, самопренесла се сякаш в друг, не в нашия свят... 

Съчетанията се играеха и продължават да се играят вихрено. Майсторлъкът е да се хване най-характерното, най-красивото, най-трогващото. Оставащото завинаги.

Иван Григоров не спира да го прави.


 

Сподели в
 

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

07.12.2018/11:09

След десетилетия на разруха и немара най-сетне две от сградите – паметници на културата в Плевен, свързани пряко с журналистиката, ще бъдат спасени, съобщи кметът Георг Спартански.

25.10.2018/18:40

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки