Начало
 
 

Иван Григоров – орисаният да радва с труда си

16.09.2018 /11:49 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неудържимата хубост на Лили Игнатова – високо, високо дори над „Опел” (Снимки: Иван Григоров)

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

Всички били наградени – като знак за почит и признателност за стореното. И като състезатели и деятели, и като журналисти. Сред отличените са и двама погледари – Виолета (Вили) Еленска и Иван Григоров. 

Честити да са! 

Имам в личния си архив не една и две снимки от Иван. Той е човек, който – с отношението си към фотографията – напомня някогашните светлописци. Не се затваря сам в някакви рамки, от които да не мръдва и на йота встрани. Снима всичко. Всекидневието ни, животът са като филм. И в него има какво ли не. Радости, патила, тъги...

Та и Иван Григоров е със стотици, а може би и хиляди герои – от бита, политиката, от изложбени зали. Писатели, артисти, художници, музиканти. Работници, хора от село, пейзажи, трогателни с добротата си старици, знойни млади хубавици.

Не един и двама от фоторепортерската гилдия се специализират изключително в спорта. Идват ми на ума Емил Манджаров, Петър Спасов – най-големият фотохронист на Гунди, Бончук Андонов... Други – към хората на изкуството, към историята. Пример? Иво Хаджимишев.

За Иван спортът – като шанс за изява на това, което е научил за увековечаването на лента, е като един от десетте му пръста. Една от многото теми, които никога не е пропускал, не е отминавал. Но интересът му все пак е най-изявен към футбола и художествената гимнастика. С тая си нагласа – на енциклопедичност, се родеят с покойния фотограф Тодор Славчев.

Погледарят Григоров носи – по наследство – погледа на филмовия документализъм. Предаден от баща му – усмихнатия, приказлив и обичен Румен Григоров. 

Не се уморява да ходи, да броди, да гледа и да вижда онова, което за мнозина тъй и си остава скрито, незабелязано. Търси, търпеливо дебне, докато хване настроението, кадъра, внушението, което знае, че ще е интересно не само за него. И го върши вече десетилетия. Колкото повече работи, по не усеща умора. И става все по-добър, и по-добър... 

Спирам с приказките.

Да видим фотографиите  

На първата е Лили Игнатова. Една от знаменитата четворка от средата на 80-те – тя, Илиана Раева, Анелия Раленкова, Биляна Георгиева...  Тъкмо през 1986-а Лили стана абсолютна евпорейска шампионка.

Амбициозна, работлива, нежна, хубава като росна капка от приказка за усмиряване и приспиване на деца. Лети; политнали от вдъхновението на порива й са и веждите й – като лястовичи криле; пръстите на краката – опънати „в шпиц”; лявата длан -- и тя извита грациозно, като длан на ангел. 

На втората снимка е позабравената Диляна Георгиева. Отдавна е в Нова Зеландия, има няколко деца и се занимавала с ресторантски бизнес. Тъкмо в средата на 80-те стана 2 пъти световна шампионка.

Приличат си с Лили, но Диляна бе малко по-висока, с по-властно излъчване и изглеждаше по-порасла от приятелките и съотборничките си.

Третият кадър – пак с Лили. След съчетание с въже. Вглъбена, самопренесла се сякаш в друг, не в нашия свят... 

Съчетанията се играеха и продължават да се играят вихрено. Майсторлъкът е да се хване най-характерното, най-красивото, най-трогващото. Оставащото завинаги.

Иван Григоров не спира да го прави.


 

Сподели в
 

Преди дни - на 13 април - бе рожденият му ден. Ако беше жив, щеше да стане на 80. Извън вестникарството неведнъж е отварял дума за истории от младините си – флиртове, песни, концерти...

16.04.2019/15:30

„Футболът в Хасково през ХХ в.“ е най-новото печатно издание на Регионалния исторически музей в Хасково. Авторите на фотоалбума –главният уредник д-р Красимира Узунова и директорът Пенко Добрев проследяват историята на най-популярната игра през миналото столетие.

14.04.2019/12:26

За тая бележка не са потребни много редове. Преди няколко дни – на 7 април, забележителната българистка, писателка и приятелка на България имаше рожден ден – стана на 92.

11.04.2019/19:18

Тези дни се навършиха 15 години от появата на последното списание за култура в Плевен и цяла Северозападна България. То излезе само в 10 броя.

09.04.2019/18:16

Не, не става дума за това, че някога пишехме на пишеща машина и снимахме на филм. В сп. „София”, където постъпих като млад журналист в края на соца, открих какви гилдии има в периодичния печат.

08.04.2019/10:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки