Начало
 
 

Иван Григоров – орисаният да радва с труда си

16.09.2018 /11:49 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неудържимата хубост на Лили Игнатова – високо, високо дори над „Опел” (Снимки: Иван Григоров)

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

Всички били наградени – като знак за почит и признателност за стореното. И като състезатели и деятели, и като журналисти. Сред отличените са и двама погледари – Виолета (Вили) Еленска и Иван Григоров. 

Честити да са! 

Имам в личния си архив не една и две снимки от Иван. Той е човек, който – с отношението си към фотографията – напомня някогашните светлописци. Не се затваря сам в някакви рамки, от които да не мръдва и на йота встрани. Снима всичко. Всекидневието ни, животът са като филм. И в него има какво ли не. Радости, патила, тъги...

Та и Иван Григоров е със стотици, а може би и хиляди герои – от бита, политиката, от изложбени зали. Писатели, артисти, художници, музиканти. Работници, хора от село, пейзажи, трогателни с добротата си старици, знойни млади хубавици.

Не един и двама от фоторепортерската гилдия се специализират изключително в спорта. Идват ми на ума Емил Манджаров, Петър Спасов – най-големият фотохронист на Гунди, Бончук Андонов... Други – към хората на изкуството, към историята. Пример? Иво Хаджимишев.

За Иван спортът – като шанс за изява на това, което е научил за увековечаването на лента, е като един от десетте му пръста. Една от многото теми, които никога не е пропускал, не е отминавал. Но интересът му все пак е най-изявен към футбола и художествената гимнастика. С тая си нагласа – на енциклопедичност, се родеят с покойния фотограф Тодор Славчев.

Погледарят Григоров носи – по наследство – погледа на филмовия документализъм. Предаден от баща му – усмихнатия, приказлив и обичен Румен Григоров. 

Не се уморява да ходи, да броди, да гледа и да вижда онова, което за мнозина тъй и си остава скрито, незабелязано. Търси, търпеливо дебне, докато хване настроението, кадъра, внушението, което знае, че ще е интересно не само за него. И го върши вече десетилетия. Колкото повече работи, по не усеща умора. И става все по-добър, и по-добър... 

Спирам с приказките.

Да видим фотографиите  

На първата е Лили Игнатова. Една от знаменитата четворка от средата на 80-те – тя, Илиана Раева, Анелия Раленкова, Биляна Георгиева...  Тъкмо през 1986-а Лили стана абсолютна евпорейска шампионка.

Амбициозна, работлива, нежна, хубава като росна капка от приказка за усмиряване и приспиване на деца. Лети; политнали от вдъхновението на порива й са и веждите й – като лястовичи криле; пръстите на краката – опънати „в шпиц”; лявата длан -- и тя извита грациозно, като длан на ангел. 

На втората снимка е позабравената Диляна Георгиева. Отдавна е в Нова Зеландия, има няколко деца и се занимавала с ресторантски бизнес. Тъкмо в средата на 80-те стана 2 пъти световна шампионка.

Приличат си с Лили, но Диляна бе малко по-висока, с по-властно излъчване и изглеждаше по-порасла от приятелките и съотборничките си.

Третият кадър – пак с Лили. След съчетание с въже. Вглъбена, самопренесла се сякаш в друг, не в нашия свят... 

Съчетанията се играеха и продължават да се играят вихрено. Майсторлъкът е да се хване най-характерното, най-красивото, най-трогващото. Оставащото завинаги.

Иван Григоров не спира да го прави.


 

Сподели в
 

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

„Е, в шеги, игри и закачки мина и тоя ден...” Това бе любим лаф на Евгений Станчев, когато привечер отиваше да „се качи” на колата си и да поеме към дома си – досами Южния парк, до „Колелото” на трамваите при пазарчето „Иван Вазов” и някогашната софийска Околовръстна жп линия.

12.09.2018/00:10

Всяка редакция, както всяко предприятие или служба, винаги е имала своите пиячи и любовчии. По-страстни, по-умерени, по-потайни и по-явни. Тъй бе и в „ПОГЛЕД. През 80-те...

07.09.2018/10:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки