С камера в огнения ад в сърцето на София

21.09.2018 /12:26 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Григоров е единственият фотожурналист, успял да заснеме изгарянето на Софийския държавен цирк

На 24 септември по БНТ1 ще бъде излъчен документалният филм „Мокър от дъжд не се бои". Сценарист е Драгомир Драганов, режисьор Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев. Лентата е посветена на една тъжна годишнина - 35 години от пожара, изпепелил сградата на Софийския държавен цирк. Предпремиерата се състоя в Дома на киното, а във фоайето беше подредена фотоизложбата на фотожурналиста от вестник „Поглед" Иван Григоров, който единствен е запечатал в кадри спомена от опожаряването на едно от най-любимите места за млади и стари в София.

„На 25 септември 1983 в София изгаря Домът на българското цирково изкуство – са написали на сайта си колегите от БНТ. - Пожарът е един от най-големите в историята на България, а сградата на Софийския държавен цирк е оригинално архитектурно съоръжение, проектирано от фамилия Станкови. Конструкцията е внушителна и метална, но сглобяема, с възможност за пренасяне и на друго място. Куполът е уникален, признат за световно изобретение и патентован наред с подобни в Париж, Варшава и Скопие. От всичко на терена за два часа остава само пепел. След шест месеца следствие няма официална версия за причината. А времената са златни за изкуството - Българският цирк е на второ място в света... За първи път след трагичните събития отпреди 35 години, журналистът Драгомир Драганов сглобява фрагментите от случилото се тогава. Историята коментират артисти и техни наследници, актьори, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл.“

Потърсих Иван Григоров, за да разкаже как в онези времена, когато в медиите трудно пробиваха репортажи от подобен характер, е успял да запечата за историята разтърсващите кадри от кладата,в която изгоря българският цирк. Той за първи път показва уникалните свидетелства, които, както самият казва, успял по случайност да документира. Той се съгласи да разкаже за сайта как един фотожурналист успява да заснеме случилото се в ситуация, екстрена несамо за гасящите пожара, цирковите артисти, но и за него самия. „Беше неделя и аз си работех спокойно в „Поглед“ – връща лентата назад в спомените Иван Григоров. -  На обяд излязох да си взема нещо за хапване и вървейки по „Дондуков“, виждам вляво огромен пушек. Върнах се, взех апаратите и тръгна по посока пушека. Помислих си, че гори „Попското“ на площад „Св. Неделя“. Минах по „Позитано“ и видях, че гори циркът.

Влязох от задната страна на цирка и започнах да снимам

Вадят маркучи, няма вода, пяната свършила… И бързам, защото знам,че ако ме видят, ще ми попречат. По едно време виждам Стоян Славков, който беше шампион дълги години по десетобой в „Левски-Спартак“. Беше дошъл да помага  и щом ме засече, започна да ми се кара и да ме гони. Въпреки това продължих да снимам и напълних два филма. Прибрах ги и заредих нов. Отидох отпред, за да снимам фасадата. Точно бях напълнил половината лента, и дойдоха при мен и ми го поискаха. Започнаха разправии защо и за кого снимам. Казах им, че съм от „Поглед“. Извадих филма и им го дадох. Интересното е, че не ме забравиха и след няколко години ми го върнаха напълно съхранен. Не беше изобщо пипнат. Дори си помислих, че може от годините да е повреден, но беше абсолютно съхранен. На него обаче бяха най-хубавите кадри. Бях снимал отпред плаката на спектакъла „Мокър от дъжд не се бои“, премиерата на който е била само седмица преди пожара. На него бяха обявени всички, участващи в спектакъла – Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Мариана Аламанчева… Имаше нещо много символично в това,защото всичко, което бяха извадили, оцеляло или почти оцеляло, от сградата на цирка,беше струпано в локва вода.

По време на пожара там е минал и Любен Генов с главния редактор на „Свет в образах“ , който ни беше гост по политиката на обмяна на опит. Но вероятно на Зденек, който е снимал, са му взели филмите.“

Благодарение на бързата реакция на топрепортера Иван Григоров, тогава единствено в. „Поглед“ пуска една снимка от пожара, след което Любен Генов е бил викан в ЦК, където е изтърпял мъмрене, след като рискува и пуска материал за случилото се.

За Иван Григоров обаче това не е първият път, когато

с риск за професията си успява да снима трагични епизоди

по време на режима преди 10 ноември. Той припомня пред сайта на СБЖ как преди това,бивайки заедно с Пенчо Ковачев в тогавашната ни станция МОЖ, днешна МДЖ, чуват вой на сирени и двамата с колата на Иван тръгват по следите на случващото се, които ги завеждат до култовия за онова време хотел „Интернационал“ Преди 31 година протурски националисти отвличат две деца и раняват трима души. „Тогава успях да направя два кадъра – си спомня Иван Григоров.- Спецчастите излетяха от гората, но аз успях да скрия филма и им дадох един празен филм. И тогава пак единствено в „Поглед“ пуснахме моята снимка от случилото се на Златни пясъци.“

Питам Иван какво е усещането да снима как пламъците поглъщат една емблематична сграда, каквато беше Държавният цирк в София, дом на единственото изкуство, на което можеш да заведеш цялата фамилия, за да й доставиш радост. В такъв момент за фоторепортера няма място за сантимент, защото той е бързал да снима, но пък след време, когато се връща назад в спомените си, той изпитва това, което и всички останали – тъга, защото няма място за безразличие, когато нещо се унищожава безвъзвратно.

Филмът на Драгомир Драганов е

изпълнен несамо с емоциите и тъгата по случилото се тогава

с едно от най-масовите и най-обичани изкуства у нас. В него за първи път говорят циркови артисти от онова време, пожарникари, участвали в гасенето на пожара. Една от артистките си припомня,че е имало складирани много газови бутилки и ако огънят е успял да ги достигне, сигурно и Съдебната палата би си пострадала. И вълнуващото може би е това, че мнозина от хората в залата на Дома на киното, гледайки и слушайки разказа за огнения ад в сърцето на София, погълнал част от голямото изкуство, донесло на България неведнъж слава по света, плачеха. Сълзите бяха не само заради емоционалните разкази на Татяна Лолова и Драго Драганов, а и заради това,че днес цирковото изкуство на България, което в онези „мрачни години“ е било на второ място в света, днес е обречено на номадство и разпиляване.

И ако няма хора като Иван Григоров, рискувал да си плати скъпо смелостта да снима пожара и да е съхрани документалната история на случилото се, както и Драгомир Драганов с цената на своята огромна и може би единствена любов – цирковото изкуство, да направи филма „Мокър от дъжд не се бои“, днес 35 лета след това, нямаше кой да си спомни, че Солни пазар, както наричахме това място в София, е бил най-любимият за малки и големи.

Снимки Иван Василев и Иван Григоров   

 

Сподели в
 

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

Водещата на късните новини по БНТ смята за важен плюс репортерския си опит. Работила е и в радио, и във вестник

04.02.2019/08:53

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки