Даниел Михайлов: СБЖ винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни

25.09.2018 /22:20 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниел Михайлов

„Иска ми се доверието на хората в нас, журналистите, да се върне. Това зависи единствено от нас самите,” казва водещият от Сутрешния блок на БНТ

Популярното лице от БНТ Даниел Михайлов е работил предимно в телевизии. Но винаги е повтарял, че голямата му любов си остава радиото...

Роден е на 16 май 1980 г. в Стара Загора. Завършва „Връзки с обществеността” в Нов български университет. В професията попада едва 16-годишен. Започва работа в частно радио в родния си град. След близо три години в ефир отива в радио FM+. Повече от десет години е в него. А от 2012 г. е в екипа на телевизия „Европа“.

В БНТ е от четири години. Зрителите го познават и от Сутрешния блок, и от новините. Обича професията си, но не е обсебен от нея. От новия сезон, стартирал на 10 септември, вече е част от четиричленния екип на Сутрешния блок на БНТ.

-Как и кога се насочихте към журналистиката? Коя е причината да я изберете за своя професия?

- Стана до известна степен случайно. Започнах твърде рано работа - на 16 години, и оттогава нямам намерение да си сменям избора. Любовта ми към радиото стана причина да избера тази професия.След като работих в него повече от десет години, отидох в телевизия „Европа“ , там търсеха сутрешен новинар и оттогава до днес съм свързан с телевизията.

- С какво ви изкуши телевизията?

- Телевизията дойде закономерно. Но и досега не я чувствам като изкушение. Камерата е голяма работа. И все пак и до ден -днешен голямата ми любов си остава радиото. Там всичко и много по-интимно. Ти и слушателят - и един микрофон. Докато в телевизионната журналистика екипът е много по-голям.

- В БНТ сте от четири години. Минахте и през новините, и през Сутрешния блок, сега сте и в новата му версия …

 - В Сутрешния блок няма какво да ме изненада. Новото при нас са новите лица, които макар и с опит, не са правили това, което правят в момента. Радвам се, че вече съм го минал този етап на ранното ставане, на общуването с гости… Помагам с каквото мога на колегите си.

- Трудно ли се прави информационен блок в такъв часови пояс? Вие сте най-ранният блок в българския ефир сега. В кой формат се чувствате най-добре?

- Наистина сме най-ранният сутрешен блок. Но все пак ние сме четирима и всеки отговаря за своята част. Аз отговарям за коментарите и анализите на политици и политолози. Ели Гигова е по международните теми, Боряна Каменова по социалните и чете новини на всеки половин час, Илия Илиев отговаря за спорта. Опитваме се да няма в нашия блок чиста политика, а различни гледни точки. Иначе разлика между новините и сутрешния блок, разбира се, има. Обичам новините, там изказът е по-стегнат, докато в блока сутрин ти трябва да родиш новината.

- Като човек „отвътре”, какво е мнението ви за новата програмна схема и визия на БНТ?

- Радвам се, че телевизията ни доби по-европейски, по-съвременен вид. Ретрото е премерено и е избрано като част от емблематичните неща за БНТ, чисто визуално и по модерен начин ги връщаме сега. Имам предвид „шапката“ на „По света и у нас“ например. Вече е видно, че БНТ доби нов, по-различен външен вид. Струва ми се, че  това е за добро. Има нови лица, които освежиха атмосферата. Има доста нови предавания, други предстои да тръгнат. Връща се, например, „Частен случай“, разследващата журналистика. Работил съм и при старата програмна схема, и при новата сега. Има плюсове в старата, и в новата схема. Но безспорен факт е, че една телевизия трябва да се променя на даден етап от съществуването си. Ние, дори позакъсняхме с  промяната. Не бива с лека ръка да отричаме новото.

- Имате ли образци в журналистиката, учите ли се от някого?

- Гледам и попивам неща, които ми харесват, опитвам се да взема по нещо, но не копирам. Старая се да си изработя свой собствен индивидуален стил. Това е полезно и за „лицето“ на телевизията - да те разпознават по-лесно. По-добре е да надграждаш това, което ти харесва, отколкото да имитираш някого.

- Кои са най-големите предизвикателства пред журналистиката ни сторед вас?

- 111-ото място по свобода на словото, на което се намираме, е категорично най-голямото предизвикателство за мен. Оправданието на управляващите е, че журналистиката страда от автоцензура. Факт е, че има медии, които са изцяло корпоративни или обвързани с политически партии. Но това не е цялата ни журналистика.

- Какво е мястото и значението на професията журналист днес у нас?

- Иска ми се хората да не ни приемат като проводник на само лоши новини. Или на фалшиви новини. Иска ми се доверието в нас да се върне. Това зависи единствено от нас самите. Аз не съм любител на скандалната, агресивната  журналистика, да провокираш госта си и да излезе от това „бомбата“. Без значение от коя политическа партия е събеседникът ти, ти трябва в нормален разговор да извлечеш коментара и гледната му точка. Това наричам професионална журналистика.

- Гледате ли, учите ли се от конкурентни телевизии?

- Нямам физическо време за това. Но пак ще кажа – по-добре различен, отколкото да подражаваш. Затова и направихме един по-различен Сутрешен блок в БНТ. Различното и собственият стил са водещи за нас.

- Какво правите, за да релаксирате и разтоварите от напрежението в работата?

- Пътувам и не само навън. България е много красива и има какво да се види и тук. Пътуването ме зарежда. Това лято докато нямахме предаване си направих една балканска обиколка.

- Какво бихте посъветвали младите си колеги?

- Много ми се иска днес да има повече млади журналисти. Да избират със сърце тази иначе доста стресова професия и да я упражняват всеотдайно. Важно е да знаят, че не славата и показването по телевизията те прави журналист, а трудът и бързите реакции. И талантът, разбира се.

Младите у нас има на какво да се учат в БНТ, тук дори само „По света и у нас“ е достатъчна школа. За мен тя е най-добрата. Това е новинарска емисия на над 50 години. Традиции и опит. И в новините, и в публицистиката има много добри журналисти. Имаме прекрасни репортери, редактори, продуценти. Стига да решат и да изберат какво да правят, младите има от кого да се учат в Българската национална телевизия.

- Какво бихте пожелал на читателите на сайта ни?

- Да се чувстват по-свободни, да обичат това, което правят и да не се поддават на автоцензура. Да се поддържат едни други и да знаят, че Съюзът на българските журналисти винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни.

Сподели в
 

Преди по-малко от месец отбелязахме годишнината от създаването на едно от авторитетните български списания - „Пламък“. Вече 95 лета то продължава да е търсено и обичано от читателите, макар и да има зад гърба си достолепна и респектираща история. Драматичните събития не успяха да угасят неговата светлина и днес то продължава да оставя неизбеляваща диря в българската литература и сред нейните почитатели и следовници.

21.10.2018/16:24

Многостранни са талантите на директорката по реклама и връзки с обществеността в списание „Осем”, която е известна актриса. Моноспектакълът й „Приятно ми е, Ива!” е едно от театралните събития на годината

20.10.2018/09:58

По повод 110-годишнина от обявяването на Независимостта на България в Държавната агенция на архивите бе представена книгата на доктора на историческите науки и дипломат проф. Петър Куцаров „Независимостта на България и Русия“. Това е втората част от поредицата му „България в руските секретни архиви“. Първата беше посветена на Съединението.

10.10.2018/15:40

В заглавията на много от книгите му присъства думата „война“. Автор е на книги, в които разкрива жестокото й лице по време на събитията в Северна и Южна Корея, Виетнам, Лаос, Камбоджа. Пет са книгите му за войните в Азия през ХХ век. Сред тях са „Мълчаливата война“, „Войната в Южен Виетнам, както я видях“, „Студената война в Германия“… Такъв бе и животът на талантливия австралийски журналист Уилфред Бърчет - преминал в сложни и опасни времена.

09.10.2018/09:33

Ирина Вакуловска е известен журналист. Била е водеща на предавания в тв каналите РТР, СТС, НТВ и радиоводеща. за своята работа тя е лауреат в категорията „Авторски програми“на престижната награда „ТЕФИ“, която наричат „Оскар“ на руската журналистика.

05.10.2018/15:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки