Даниел Михайлов: СБЖ винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни

25.09.2018 /22:20 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниел Михайлов

„Иска ми се доверието на хората в нас, журналистите, да се върне. Това зависи единствено от нас самите,” казва водещият от Сутрешния блок на БНТ

Популярното лице от БНТ Даниел Михайлов е работил предимно в телевизии. Но винаги е повтарял, че голямата му любов си остава радиото...

Роден е на 16 май 1980 г. в Стара Загора. Завършва „Връзки с обществеността” в Нов български университет. В професията попада едва 16-годишен. Започва работа в частно радио в родния си град. След близо три години в ефир отива в радио FM+. Повече от десет години е в него. А от 2012 г. е в екипа на телевизия „Европа“.

В БНТ е от четири години. Зрителите го познават и от Сутрешния блок, и от новините. Обича професията си, но не е обсебен от нея. От новия сезон, стартирал на 10 септември, вече е част от четиричленния екип на Сутрешния блок на БНТ.

-Как и кога се насочихте към журналистиката? Коя е причината да я изберете за своя професия?

- Стана до известна степен случайно. Започнах твърде рано работа - на 16 години, и оттогава нямам намерение да си сменям избора. Любовта ми към радиото стана причина да избера тази професия.След като работих в него повече от десет години, отидох в телевизия „Европа“ , там търсеха сутрешен новинар и оттогава до днес съм свързан с телевизията.

- С какво ви изкуши телевизията?

- Телевизията дойде закономерно. Но и досега не я чувствам като изкушение. Камерата е голяма работа. И все пак и до ден -днешен голямата ми любов си остава радиото. Там всичко и много по-интимно. Ти и слушателят - и един микрофон. Докато в телевизионната журналистика екипът е много по-голям.

- В БНТ сте от четири години. Минахте и през новините, и през Сутрешния блок, сега сте и в новата му версия …

 - В Сутрешния блок няма какво да ме изненада. Новото при нас са новите лица, които макар и с опит, не са правили това, което правят в момента. Радвам се, че вече съм го минал този етап на ранното ставане, на общуването с гости… Помагам с каквото мога на колегите си.

- Трудно ли се прави информационен блок в такъв часови пояс? Вие сте най-ранният блок в българския ефир сега. В кой формат се чувствате най-добре?

- Наистина сме най-ранният сутрешен блок. Но все пак ние сме четирима и всеки отговаря за своята част. Аз отговарям за коментарите и анализите на политици и политолози. Ели Гигова е по международните теми, Боряна Каменова по социалните и чете новини на всеки половин час, Илия Илиев отговаря за спорта. Опитваме се да няма в нашия блок чиста политика, а различни гледни точки. Иначе разлика между новините и сутрешния блок, разбира се, има. Обичам новините, там изказът е по-стегнат, докато в блока сутрин ти трябва да родиш новината.

- Като човек „отвътре”, какво е мнението ви за новата програмна схема и визия на БНТ?

- Радвам се, че телевизията ни доби по-европейски, по-съвременен вид. Ретрото е премерено и е избрано като част от емблематичните неща за БНТ, чисто визуално и по модерен начин ги връщаме сега. Имам предвид „шапката“ на „По света и у нас“ например. Вече е видно, че БНТ доби нов, по-различен външен вид. Струва ми се, че  това е за добро. Има нови лица, които освежиха атмосферата. Има доста нови предавания, други предстои да тръгнат. Връща се, например, „Частен случай“, разследващата журналистика. Работил съм и при старата програмна схема, и при новата сега. Има плюсове в старата, и в новата схема. Но безспорен факт е, че една телевизия трябва да се променя на даден етап от съществуването си. Ние, дори позакъсняхме с  промяната. Не бива с лека ръка да отричаме новото.

- Имате ли образци в журналистиката, учите ли се от някого?

- Гледам и попивам неща, които ми харесват, опитвам се да взема по нещо, но не копирам. Старая се да си изработя свой собствен индивидуален стил. Това е полезно и за „лицето“ на телевизията - да те разпознават по-лесно. По-добре е да надграждаш това, което ти харесва, отколкото да имитираш някого.

- Кои са най-големите предизвикателства пред журналистиката ни сторед вас?

- 111-ото място по свобода на словото, на което се намираме, е категорично най-голямото предизвикателство за мен. Оправданието на управляващите е, че журналистиката страда от автоцензура. Факт е, че има медии, които са изцяло корпоративни или обвързани с политически партии. Но това не е цялата ни журналистика.

- Какво е мястото и значението на професията журналист днес у нас?

- Иска ми се хората да не ни приемат като проводник на само лоши новини. Или на фалшиви новини. Иска ми се доверието в нас да се върне. Това зависи единствено от нас самите. Аз не съм любител на скандалната, агресивната  журналистика, да провокираш госта си и да излезе от това „бомбата“. Без значение от коя политическа партия е събеседникът ти, ти трябва в нормален разговор да извлечеш коментара и гледната му точка. Това наричам професионална журналистика.

- Гледате ли, учите ли се от конкурентни телевизии?

- Нямам физическо време за това. Но пак ще кажа – по-добре различен, отколкото да подражаваш. Затова и направихме един по-различен Сутрешен блок в БНТ. Различното и собственият стил са водещи за нас.

- Какво правите, за да релаксирате и разтоварите от напрежението в работата?

- Пътувам и не само навън. България е много красива и има какво да се види и тук. Пътуването ме зарежда. Това лято докато нямахме предаване си направих една балканска обиколка.

- Какво бихте посъветвали младите си колеги?

- Много ми се иска днес да има повече млади журналисти. Да избират със сърце тази иначе доста стресова професия и да я упражняват всеотдайно. Важно е да знаят, че не славата и показването по телевизията те прави журналист, а трудът и бързите реакции. И талантът, разбира се.

Младите у нас има на какво да се учат в БНТ, тук дори само „По света и у нас“ е достатъчна школа. За мен тя е най-добрата. Това е новинарска емисия на над 50 години. Традиции и опит. И в новините, и в публицистиката има много добри журналисти. Имаме прекрасни репортери, редактори, продуценти. Стига да решат и да изберат какво да правят, младите има от кого да се учат в Българската национална телевизия.

- Какво бихте пожелал на читателите на сайта ни?

- Да се чувстват по-свободни, да обичат това, което правят и да не се поддават на автоцензура. Да се поддържат едни други и да знаят, че Съюзът на българските журналисти винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни.

Сподели в
 

Известната актриса от Централния куклен театър се вдъхновява от срещите си с малките зрители. Всяко лято с група други творци работи за деца в неравностойно положение, събрани на Юндола

13.06.2019/20:36

Испанската фамилия Санча пречупва през съдбата си войните и вдъхновенията на 19, 20 и 21 век. Поела от Малага през Лондон, Париж, Москва, Берлин, Мексико, след важна спирка в София, тя стига до Мадрид и Виена. Изложба в Националната галерия показва картините и историите на 4 поколения от удивителното семейство. Важна роля в него има и журналистката Анелия Стоянова-Санча, дъщеря на Людмил Стоянов и съпруга на Хосе Санча.

07.06.2019/11:53

По повод 175-годишнината на българската журналистика и 125 години от учредяването на организирано журналистическо движение гост на СБЖ беше председателят на Съюза на руските журналисти Владимир Соловьов. Неговата визита предизвика интерес сред журналистическата общност, с която той проведе сърдечна среща-разговор, в който откровено отговаряше на зададените му въпроси.

24.05.2019/22:36

Тези дни излезе по книжарниците една книга, която събуди интереса на читателите. Журналистът Калин Тодоров успя да надникне „Зад завесата на соца“. Освен като журналист преди и след промените, той е известен с това, че е поел интереса към занаята ни не от кого да е, а от Соня Бакиш – дългогодишен редактор на сп. „Жената днес“ и може би най-респектиращата и достойна за уважение професионалистка, и на най-дълго управлявалия България премиер Станко Тодоров.

18.05.2019/19:44

Отдавна се бях „прицелила“ да разговарям с главния редактор на в. „Ереван“ Вартануш Топакбашян. И ето че събитие около вестника ни събра на разговор. Нашега или наистина, но вестник „Ереван“ вече е на 75 лета и е сред изданията, за които може да се каже, че в условията на демокрация у нас е дълголетник и успява да удържи на житейските бури.

14.05.2019/17:21
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки