Даниел Михайлов: СБЖ винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни

25.09.2018 /22:20 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниел Михайлов

„Иска ми се доверието на хората в нас, журналистите, да се върне. Това зависи единствено от нас самите,” казва водещият от Сутрешния блок на БНТ

Популярното лице от БНТ Даниел Михайлов е работил предимно в телевизии. Но винаги е повтарял, че голямата му любов си остава радиото...

Роден е на 16 май 1980 г. в Стара Загора. Завършва „Връзки с обществеността” в Нов български университет. В професията попада едва 16-годишен. Започва работа в частно радио в родния си град. След близо три години в ефир отива в радио FM+. Повече от десет години е в него. А от 2012 г. е в екипа на телевизия „Европа“.

В БНТ е от четири години. Зрителите го познават и от Сутрешния блок, и от новините. Обича професията си, но не е обсебен от нея. От новия сезон, стартирал на 10 септември, вече е част от четиричленния екип на Сутрешния блок на БНТ.

-Как и кога се насочихте към журналистиката? Коя е причината да я изберете за своя професия?

- Стана до известна степен случайно. Започнах твърде рано работа - на 16 години, и оттогава нямам намерение да си сменям избора. Любовта ми към радиото стана причина да избера тази професия.След като работих в него повече от десет години, отидох в телевизия „Европа“ , там търсеха сутрешен новинар и оттогава до днес съм свързан с телевизията.

- С какво ви изкуши телевизията?

- Телевизията дойде закономерно. Но и досега не я чувствам като изкушение. Камерата е голяма работа. И все пак и до ден -днешен голямата ми любов си остава радиото. Там всичко и много по-интимно. Ти и слушателят - и един микрофон. Докато в телевизионната журналистика екипът е много по-голям.

- В БНТ сте от четири години. Минахте и през новините, и през Сутрешния блок, сега сте и в новата му версия …

 - В Сутрешния блок няма какво да ме изненада. Новото при нас са новите лица, които макар и с опит, не са правили това, което правят в момента. Радвам се, че вече съм го минал този етап на ранното ставане, на общуването с гости… Помагам с каквото мога на колегите си.

- Трудно ли се прави информационен блок в такъв часови пояс? Вие сте най-ранният блок в българския ефир сега. В кой формат се чувствате най-добре?

- Наистина сме най-ранният сутрешен блок. Но все пак ние сме четирима и всеки отговаря за своята част. Аз отговарям за коментарите и анализите на политици и политолози. Ели Гигова е по международните теми, Боряна Каменова по социалните и чете новини на всеки половин час, Илия Илиев отговаря за спорта. Опитваме се да няма в нашия блок чиста политика, а различни гледни точки. Иначе разлика между новините и сутрешния блок, разбира се, има. Обичам новините, там изказът е по-стегнат, докато в блока сутрин ти трябва да родиш новината.

- Като човек „отвътре”, какво е мнението ви за новата програмна схема и визия на БНТ?

- Радвам се, че телевизията ни доби по-европейски, по-съвременен вид. Ретрото е премерено и е избрано като част от емблематичните неща за БНТ, чисто визуално и по модерен начин ги връщаме сега. Имам предвид „шапката“ на „По света и у нас“ например. Вече е видно, че БНТ доби нов, по-различен външен вид. Струва ми се, че  това е за добро. Има нови лица, които освежиха атмосферата. Има доста нови предавания, други предстои да тръгнат. Връща се, например, „Частен случай“, разследващата журналистика. Работил съм и при старата програмна схема, и при новата сега. Има плюсове в старата, и в новата схема. Но безспорен факт е, че една телевизия трябва да се променя на даден етап от съществуването си. Ние, дори позакъсняхме с  промяната. Не бива с лека ръка да отричаме новото.

- Имате ли образци в журналистиката, учите ли се от някого?

- Гледам и попивам неща, които ми харесват, опитвам се да взема по нещо, но не копирам. Старая се да си изработя свой собствен индивидуален стил. Това е полезно и за „лицето“ на телевизията - да те разпознават по-лесно. По-добре е да надграждаш това, което ти харесва, отколкото да имитираш някого.

- Кои са най-големите предизвикателства пред журналистиката ни сторед вас?

- 111-ото място по свобода на словото, на което се намираме, е категорично най-голямото предизвикателство за мен. Оправданието на управляващите е, че журналистиката страда от автоцензура. Факт е, че има медии, които са изцяло корпоративни или обвързани с политически партии. Но това не е цялата ни журналистика.

- Какво е мястото и значението на професията журналист днес у нас?

- Иска ми се хората да не ни приемат като проводник на само лоши новини. Или на фалшиви новини. Иска ми се доверието в нас да се върне. Това зависи единствено от нас самите. Аз не съм любител на скандалната, агресивната  журналистика, да провокираш госта си и да излезе от това „бомбата“. Без значение от коя политическа партия е събеседникът ти, ти трябва в нормален разговор да извлечеш коментара и гледната му точка. Това наричам професионална журналистика.

- Гледате ли, учите ли се от конкурентни телевизии?

- Нямам физическо време за това. Но пак ще кажа – по-добре различен, отколкото да подражаваш. Затова и направихме един по-различен Сутрешен блок в БНТ. Различното и собственият стил са водещи за нас.

- Какво правите, за да релаксирате и разтоварите от напрежението в работата?

- Пътувам и не само навън. България е много красива и има какво да се види и тук. Пътуването ме зарежда. Това лято докато нямахме предаване си направих една балканска обиколка.

- Какво бихте посъветвали младите си колеги?

- Много ми се иска днес да има повече млади журналисти. Да избират със сърце тази иначе доста стресова професия и да я упражняват всеотдайно. Важно е да знаят, че не славата и показването по телевизията те прави журналист, а трудът и бързите реакции. И талантът, разбира се.

Младите у нас има на какво да се учат в БНТ, тук дори само „По света и у нас“ е достатъчна школа. За мен тя е най-добрата. Това е новинарска емисия на над 50 години. Традиции и опит. И в новините, и в публицистиката има много добри журналисти. Имаме прекрасни репортери, редактори, продуценти. Стига да решат и да изберат какво да правят, младите има от кого да се учат в Българската национална телевизия.

- Какво бихте пожелал на читателите на сайта ни?

- Да се чувстват по-свободни, да обичат това, което правят и да не се поддават на автоцензура. Да се поддържат едни други и да знаят, че Съюзът на българските журналисти винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни.

Сподели в
 

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ. Тя е от хората, които веднага те спечелват с емоциовалните си думи и откровеност. Да си призная, стреснах се, като я чух да произнася, че „журналистиката е злоупотреба с професията“ и реших да я поканя да даде интервю за сайта на СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

Проблемите идват от липсата на адекватна политика на държавата в подкрепа на образованието и културата, защото именно те променят душите и съзнанието на хората, смята диригентът на Биг-бенда на БНР

14.12.2018/11:12

Когато се докоснеш до една легенда, чувството е за цял живот, и то се пренася върху всички, които са били близки и свързани с нея. Личности като Петър Увалиев завинаги остават с сърцата. И то е така по право несамо защото са хора на духа, а и за това,че са заели достойно място в олтара на будителите. Тези дни се навършват 20 години откакто майсторът на изящното българско слово не е между нас.

11.12.2018/08:05

Преди двайсет години на 11 декември ни напусна майсторът на изящното българска реч Петър Увалиев, който ни показа със слово и обич как се гради имидж на една държава, за да има тя величие и достолепие.Ще припомня какво ми каза за него през декември 2014 г. тогавашният вицепрезидент на страната Маргарита Попова: "Личност, която прави магистрали не от бетон, а магистрали за мислене и духовност, за архитектурата на света. Увалиев е от личностите, които помагат да се изведе светът на такова стъпало, където ценностите са от друг порядък – не дневен и материален.“

11.12.2018/08:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки