Даниел Михайлов: СБЖ винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни

25.09.2018 /22:20 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниел Михайлов

„Иска ми се доверието на хората в нас, журналистите, да се върне. Това зависи единствено от нас самите,” казва водещият от Сутрешния блок на БНТ

Популярното лице от БНТ Даниел Михайлов е работил предимно в телевизии. Но винаги е повтарял, че голямата му любов си остава радиото...

Роден е на 16 май 1980 г. в Стара Загора. Завършва „Връзки с обществеността” в Нов български университет. В професията попада едва 16-годишен. Започва работа в частно радио в родния си град. След близо три години в ефир отива в радио FM+. Повече от десет години е в него. А от 2012 г. е в екипа на телевизия „Европа“.

В БНТ е от четири години. Зрителите го познават и от Сутрешния блок, и от новините. Обича професията си, но не е обсебен от нея. От новия сезон, стартирал на 10 септември, вече е част от четиричленния екип на Сутрешния блок на БНТ.

-Как и кога се насочихте към журналистиката? Коя е причината да я изберете за своя професия?

- Стана до известна степен случайно. Започнах твърде рано работа - на 16 години, и оттогава нямам намерение да си сменям избора. Любовта ми към радиото стана причина да избера тази професия.След като работих в него повече от десет години, отидох в телевизия „Европа“ , там търсеха сутрешен новинар и оттогава до днес съм свързан с телевизията.

- С какво ви изкуши телевизията?

- Телевизията дойде закономерно. Но и досега не я чувствам като изкушение. Камерата е голяма работа. И все пак и до ден -днешен голямата ми любов си остава радиото. Там всичко и много по-интимно. Ти и слушателят - и един микрофон. Докато в телевизионната журналистика екипът е много по-голям.

- В БНТ сте от четири години. Минахте и през новините, и през Сутрешния блок, сега сте и в новата му версия …

 - В Сутрешния блок няма какво да ме изненада. Новото при нас са новите лица, които макар и с опит, не са правили това, което правят в момента. Радвам се, че вече съм го минал този етап на ранното ставане, на общуването с гости… Помагам с каквото мога на колегите си.

- Трудно ли се прави информационен блок в такъв часови пояс? Вие сте най-ранният блок в българския ефир сега. В кой формат се чувствате най-добре?

- Наистина сме най-ранният сутрешен блок. Но все пак ние сме четирима и всеки отговаря за своята част. Аз отговарям за коментарите и анализите на политици и политолози. Ели Гигова е по международните теми, Боряна Каменова по социалните и чете новини на всеки половин час, Илия Илиев отговаря за спорта. Опитваме се да няма в нашия блок чиста политика, а различни гледни точки. Иначе разлика между новините и сутрешния блок, разбира се, има. Обичам новините, там изказът е по-стегнат, докато в блока сутрин ти трябва да родиш новината.

- Като човек „отвътре”, какво е мнението ви за новата програмна схема и визия на БНТ?

- Радвам се, че телевизията ни доби по-европейски, по-съвременен вид. Ретрото е премерено и е избрано като част от емблематичните неща за БНТ, чисто визуално и по модерен начин ги връщаме сега. Имам предвид „шапката“ на „По света и у нас“ например. Вече е видно, че БНТ доби нов, по-различен външен вид. Струва ми се, че  това е за добро. Има нови лица, които освежиха атмосферата. Има доста нови предавания, други предстои да тръгнат. Връща се, например, „Частен случай“, разследващата журналистика. Работил съм и при старата програмна схема, и при новата сега. Има плюсове в старата, и в новата схема. Но безспорен факт е, че една телевизия трябва да се променя на даден етап от съществуването си. Ние, дори позакъсняхме с  промяната. Не бива с лека ръка да отричаме новото.

- Имате ли образци в журналистиката, учите ли се от някого?

- Гледам и попивам неща, които ми харесват, опитвам се да взема по нещо, но не копирам. Старая се да си изработя свой собствен индивидуален стил. Това е полезно и за „лицето“ на телевизията - да те разпознават по-лесно. По-добре е да надграждаш това, което ти харесва, отколкото да имитираш някого.

- Кои са най-големите предизвикателства пред журналистиката ни сторед вас?

- 111-ото място по свобода на словото, на което се намираме, е категорично най-голямото предизвикателство за мен. Оправданието на управляващите е, че журналистиката страда от автоцензура. Факт е, че има медии, които са изцяло корпоративни или обвързани с политически партии. Но това не е цялата ни журналистика.

- Какво е мястото и значението на професията журналист днес у нас?

- Иска ми се хората да не ни приемат като проводник на само лоши новини. Или на фалшиви новини. Иска ми се доверието в нас да се върне. Това зависи единствено от нас самите. Аз не съм любител на скандалната, агресивната  журналистика, да провокираш госта си и да излезе от това „бомбата“. Без значение от коя политическа партия е събеседникът ти, ти трябва в нормален разговор да извлечеш коментара и гледната му точка. Това наричам професионална журналистика.

- Гледате ли, учите ли се от конкурентни телевизии?

- Нямам физическо време за това. Но пак ще кажа – по-добре различен, отколкото да подражаваш. Затова и направихме един по-различен Сутрешен блок в БНТ. Различното и собственият стил са водещи за нас.

- Какво правите, за да релаксирате и разтоварите от напрежението в работата?

- Пътувам и не само навън. България е много красива и има какво да се види и тук. Пътуването ме зарежда. Това лято докато нямахме предаване си направих една балканска обиколка.

- Какво бихте посъветвали младите си колеги?

- Много ми се иска днес да има повече млади журналисти. Да избират със сърце тази иначе доста стресова професия и да я упражняват всеотдайно. Важно е да знаят, че не славата и показването по телевизията те прави журналист, а трудът и бързите реакции. И талантът, разбира се.

Младите у нас има на какво да се учат в БНТ, тук дори само „По света и у нас“ е достатъчна школа. За мен тя е най-добрата. Това е новинарска емисия на над 50 години. Традиции и опит. И в новините, и в публицистиката има много добри журналисти. Имаме прекрасни репортери, редактори, продуценти. Стига да решат и да изберат какво да правят, младите има от кого да се учат в Българската национална телевизия.

- Какво бихте пожелал на читателите на сайта ни?

- Да се чувстват по-свободни, да обичат това, което правят и да не се поддават на автоцензура. Да се поддържат едни други и да знаят, че Съюзът на българските журналисти винаги е в подкрепа и защита на гилдията ни.

Сподели в
 

На 3 март изтича срокът за събиране на необходимите 250 000 лв. за ремонт и технически преглед на кораба-светиня „Радецки“. Дарителската кампания вече тече, като в подклепа на родолюбивата мисия се включи и СБЖ. Александър Николов, председател на сдружението „Енергийно бъдеще за България“, е един от моторите на тази благородна инициатива.

20.02.2019/18:07

Водещата на късните новини по БНТ смята за важен плюс репортерския си опит. Работила е и в радио, и във вестник

04.02.2019/08:53

На 8 февруари „Квадрат 500“ ще отвори врати за една бих казала уникална фотоизложба, която ни връща като с машина на времето в едни далечни години на България.

20.01.2019/13:06

Със сръбската журналистка Милияна Балетич се срещнах по време на Международната журналистическа конференция за истината срещу фалшификациите и за ролята на журналистите в събитията по света, която се състоя в СБЖ.

18.12.2018/13:55

Къде можете единствено да видите стълб за осветление насред улица, или пък как да се пречистим като използваме древната техника да си наливаме в носа солена вода, или пък дете, израснало по сметищата, да тръгва на училище с мерак. Ами да, сетихте се веднага – в „Пълен абсурд“ на сутрешния блок „Здравей, България”на Нова тв, която рубрика се води от Румен Бахов.

17.12.2018/14:52

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки