Начало
 
 

В Хасково дискутираха сигурността в Интернет

27.09.2018 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът за Интернет в Хаково предизвика голям интерес и сред учениците

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ се проведе в Областната администрация в Хасково. Тя бе организирана по идея на евродепутата Ева Майдел с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Във форума се включиха кметове на общини, директори на училища от областта, ученици от Хасково и региона, медии.

Участниците бяха поздравени от еврокомисаря за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Във видеообръщението си тя посочи, че именно от Хасково стартира дискусията, която е част от кампанията #SaferInternet4EU.

"Най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст“, съобщи началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

Той посочи, че най-голямата държава в света е Фейсбук, където има 3,5 млрд. потребители. Тук се извършват най-голям брой престъпления. Интернет е пространство без институции. Тук няма полиция, съд, закони, затова е много по-трудно да се работи. Но трябва да знаете, че никой не е анонимен в мрежата, предупреди топ-експертът по киберсигурност. 

Съвместната работа между регионалната и законодателната власт и експертите е един от начините за гарантиране на сигурността в интернет, каза Ева Майдел. Тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн. За половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно.

"Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на деца. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си", каза още евродепутатът Ева Майдел. 


 

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки