Начало
 
 

В Хасково дискутираха сигурността в Интернет

27.09.2018 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът за Интернет в Хаково предизвика голям интерес и сред учениците

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ се проведе в Областната администрация в Хасково. Тя бе организирана по идея на евродепутата Ева Майдел с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Във форума се включиха кметове на общини, директори на училища от областта, ученици от Хасково и региона, медии.

Участниците бяха поздравени от еврокомисаря за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Във видеообръщението си тя посочи, че именно от Хасково стартира дискусията, която е част от кампанията #SaferInternet4EU.

"Най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст“, съобщи началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

Той посочи, че най-голямата държава в света е Фейсбук, където има 3,5 млрд. потребители. Тук се извършват най-голям брой престъпления. Интернет е пространство без институции. Тук няма полиция, съд, закони, затова е много по-трудно да се работи. Но трябва да знаете, че никой не е анонимен в мрежата, предупреди топ-експертът по киберсигурност. 

Съвместната работа между регионалната и законодателната власт и експертите е един от начините за гарантиране на сигурността в интернет, каза Ева Майдел. Тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн. За половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно.

"Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на деца. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си", каза още евродепутатът Ева Майдел. 


 

Сподели в
 

Екипът на предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР получи днес от верен свой слушател от Дупница 25 лева с молба да бъдат дарени за ремонта на кораба-музей „Радецки“. Репортаж за дарителската акция беше излъчен по БНР на 11-и февруари.

21.02.2019/18:50

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки