Начало
 
 

В Хасково дискутираха сигурността в Интернет

27.09.2018 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът за Интернет в Хаково предизвика голям интерес и сред учениците

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ се проведе в Областната администрация в Хасково. Тя бе организирана по идея на евродепутата Ева Майдел с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Във форума се включиха кметове на общини, директори на училища от областта, ученици от Хасково и региона, медии.

Участниците бяха поздравени от еврокомисаря за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Във видеообръщението си тя посочи, че именно от Хасково стартира дискусията, която е част от кампанията #SaferInternet4EU.

"Най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст“, съобщи началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

Той посочи, че най-голямата държава в света е Фейсбук, където има 3,5 млрд. потребители. Тук се извършват най-голям брой престъпления. Интернет е пространство без институции. Тук няма полиция, съд, закони, затова е много по-трудно да се работи. Но трябва да знаете, че никой не е анонимен в мрежата, предупреди топ-експертът по киберсигурност. 

Съвместната работа между регионалната и законодателната власт и експертите е един от начините за гарантиране на сигурността в интернет, каза Ева Майдел. Тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн. За половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно.

"Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на деца. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си", каза още евродепутатът Ева Майдел. 


 

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки