Начало
 
 

В Хасково дискутираха сигурността в Интернет

27.09.2018 /15:04 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Форумът за Интернет в Хаково предизвика голям интерес и сред учениците

Публична дискусия на тема „Киберсигурност, дигитална грамотност и безопасно поведение в интернет“ се проведе в Областната администрация в Хасково. Тя бе организирана по идея на евродепутата Ева Майдел с подкрепата на областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Във форума се включиха кметове на общини, директори на училища от областта, ученици от Хасково и региона, медии.

Участниците бяха поздравени от еврокомисаря за цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Във видеообръщението си тя посочи, че именно от Хасково стартира дискусията, която е част от кампанията #SaferInternet4EU.

"Най-уязвими в интернет са децата между 8 и 12 годишна възраст“, съобщи началникът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.

Той посочи, че най-голямата държава в света е Фейсбук, където има 3,5 млрд. потребители. Тук се извършват най-голям брой престъпления. Интернет е пространство без институции. Тук няма полиция, съд, закони, затова е много по-трудно да се работи. Но трябва да знаете, че никой не е анонимен в мрежата, предупреди топ-експертът по киберсигурност. 

Съвместната работа между регионалната и законодателната власт и експертите е един от начините за гарантиране на сигурността в интернет, каза Ева Майдел. Тя съобщи, че децата между 5 и 15 години прекарват седмично над 15 часа онлайн. За половината от тинейджърите до 15-годишна възраст е трудно да определят дали написаното в новините е вярно.

"Появяват се нови рискове като кибертормоз, споделяне на лични данни, излагане на неподходящо съдържание, както и възможност за радикализиране на деца. Искаме да насърчим един по-безопасен интернет, като децата, родителите, учителите научат още повече за цифровите възможности. Затова различните заинтересовани страни обединяват усилията си", каза още евродепутатът Ева Майдел. 


 

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

21.10.2018/15:47

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

Недопустимо е предложенията на СБЖ за защита на журналистическия труд унизително да отлежават две години в парламента, смята известната журналистка, нееднократно ставала обект на заплахи, на които специализираните органи така и не реагират

12.10.2018/17:21

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки