Начало
 
 

И днес Христо Смирненски зове: „Да бъде ден!“

27.09.2018 /16:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Сълзите на момчето не облекчават. Те не извират от очите, а от съвестта, не оплакват, а съдят. Понякога избухват направо от смеха и това ги прави още по-трагични. В нашата поезия има много ридаещи гласове, но ридание като неговото няма.“ Това е написал Стефан Продев за поета Христо Смирненски, чиято 120-годишнина беше отбелязана в клуб „Журналист“ в СБЖ.

Организатор на вечерта под надслов „Ний всички сме деца на майката земя“ беше Националният литературен салон „Старинният файтон“, а домакинството - на  СБЖ.

„За всички нас този клуб „Журналист“ е култово място и е прекрасно, че той е домакин на нашата вечер, тъй като за всички е знайно, че Христо Смирненски освен голям поет е бил и журналист и публицист“ - каза поетесата Елена Алекова която беше водеща на срещата. Тя припомни, че когато Смирненски е писал стихове за София, той сякаш е провидил бъдещето й – един лъскав град, изпълнен с много отрупани витрини, а същевременно и скитащите по улицата бедняци и малки гаврошовци.

„Героите му са сред нас като видения – каза тя. - Във все така разблудния, „скован от злоба“ столичен град „бездомните гаврошовци“ стоят с очи, жадно вперени във витрините. „Старият музикант“ все така приведен седи до моста и „тегли полекичка лъка“, а може би смъртта. „Малката цветарка“ все така плахо пристъпва между масите и предлага „златожълти хризантеми в кошничка кокетна малка“… Една кратка разходка с героите на Смирненски, която може да се отнесе и с днешна дата за София.

Това, което тя сподели за отишлия си така рано поет, отведен от „жълтата гостенка“, сякаш беше пропито не от формалност, а от нейната сърдечна признателност, че Смирненски го е имало и ни е оставил такова безценно наследство – стихове, пропити с незабрава. Според Алекова „въздействието на поезията му е неотразимо, словото му шемети“, а вярата му, мечтата за „вечна обич, вечна правда на земята“ стига до нови и нови всеотдайни и чисти сърца. Тя подчерта, че Смирненски е толкова „осезаем“, близък, дори и след сто години.

И като че ли в контекста на това Елена Алекова се върна назад в спомените си и сподели как в средата на 80-те се озовала в столицата с усещането, че той като че ли отвътре присъства навсякъде и във всичко. „В улиците, зданията, хората…“ – казва Елена. – И недоумявах как е възможно – та нали това все пак бе София на 80-те години, а не онази София, на 20-те…“  Тя прочете свое стихотворение, посветено на онова време, когато е пристигнала в големия град, и което разказва за онова малко момиче, попаднало сред забързания водовъртеж на София.

За „слънчевото дете“, както го наричат мнозина,  се казва, че като поет се съизмерва не със своите съвременници и с времето, в което  е живял, макар че и това го има, но поетът говори на всички епохи, на всички езици и всички хора и епохи го разбират.

 Всички, които бяха дошли да почетат рождението на разказвача на „Приказка за стълбата“, го сториха със свое любимо стихотворение, написано от него и нещо споделено от тях на белия лист. Атанас Звездинов, Надежда Захариева, Велин Георгиев, Иван Беловски, Красимира Кацарска, която беше пристигнала специално от Благоевград за вечерта на Смирненски, Лидия Николова, Пламен Киров, Боян Бойчев прочетоха свои стихове и есета, като споделиха също и кои са любимите им творби от Христо Смирненски.

А Ивайло Диманов, освен със своите прекрасни стихове, превърна срещата във вълнуващ празник , влизайки в ролята на бард. Песните му, придружени от любимата му китара, винаги са чакани с много радост и нетърпение и изпращани с продължителни аплодисменти. Така стана и на вечерта за Смирненски.

Гост беше и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, който също като Ивайло влезе в две роли – като поет и шеф. Като поет развълнува всички със стиховете си, а като шеф на музея, пазещ спомените за големите български творци, зарадва присъстващите с хубавата вест, че след много ходене по коридорите на бюрокрацията най-после, благодарение на Министерството на културата и сплотения екип на литературния музей, къщата-музей на Христо Смирненски ще бъде ремонтирана и изказа надеждата, че 121-ия му рожден ден ще бъде отбелязан там.

А актрисата Богдана Вульпе развълнува всички с мини рецитала на стихове на Христо Смирненски. По повод юбилейната годишнина на един от най-талантливите и вълнуващи поети националният литературен музей е издал юбилеен брой.

И какво по-хубаво от това, да се сложа точката на моя разказ за изпълнената с много емоции и вълнения вечер, посветена на Христо Смирненски и неговото рождение с думите на отишлия си от нас преди време голям български журналист, литературовед и публицист Петко Тотев. Та нали той така прекрасно е изразил с думи какво е за него Смирненски: „И Орфей, преди спускането си в ада, и юношата с теменужен поглед към люлинския залез пеят за всички: никой заник не може да е последен, не е възможно да се отмине истината и красотата на безкрайната светлина, колкото и взаимно да се ослепяваме за нея.“

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки