Начало
 
 

И днес Христо Смирненски зове: „Да бъде ден!“

27.09.2018 /16:44 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Сълзите на момчето не облекчават. Те не извират от очите, а от съвестта, не оплакват, а съдят. Понякога избухват направо от смеха и това ги прави още по-трагични. В нашата поезия има много ридаещи гласове, но ридание като неговото няма.“ Това е написал Стефан Продев за поета Христо Смирненски, чиято 120-годишнина беше отбелязана в клуб „Журналист“ в СБЖ.

Организатор на вечерта под надслов „Ний всички сме деца на майката земя“ беше Националният литературен салон „Старинният файтон“, а домакинството - на  СБЖ.

„За всички нас този клуб „Журналист“ е култово място и е прекрасно, че той е домакин на нашата вечер, тъй като за всички е знайно, че Христо Смирненски освен голям поет е бил и журналист и публицист“ - каза поетесата Елена Алекова която беше водеща на срещата. Тя припомни, че когато Смирненски е писал стихове за София, той сякаш е провидил бъдещето й – един лъскав град, изпълнен с много отрупани витрини, а същевременно и скитащите по улицата бедняци и малки гаврошовци.

„Героите му са сред нас като видения – каза тя. - Във все така разблудния, „скован от злоба“ столичен град „бездомните гаврошовци“ стоят с очи, жадно вперени във витрините. „Старият музикант“ все така приведен седи до моста и „тегли полекичка лъка“, а може би смъртта. „Малката цветарка“ все така плахо пристъпва между масите и предлага „златожълти хризантеми в кошничка кокетна малка“… Една кратка разходка с героите на Смирненски, която може да се отнесе и с днешна дата за София.

Това, което тя сподели за отишлия си така рано поет, отведен от „жълтата гостенка“, сякаш беше пропито не от формалност, а от нейната сърдечна признателност, че Смирненски го е имало и ни е оставил такова безценно наследство – стихове, пропити с незабрава. Според Алекова „въздействието на поезията му е неотразимо, словото му шемети“, а вярата му, мечтата за „вечна обич, вечна правда на земята“ стига до нови и нови всеотдайни и чисти сърца. Тя подчерта, че Смирненски е толкова „осезаем“, близък, дори и след сто години.

И като че ли в контекста на това Елена Алекова се върна назад в спомените си и сподели как в средата на 80-те се озовала в столицата с усещането, че той като че ли отвътре присъства навсякъде и във всичко. „В улиците, зданията, хората…“ – казва Елена. – И недоумявах как е възможно – та нали това все пак бе София на 80-те години, а не онази София, на 20-те…“  Тя прочете свое стихотворение, посветено на онова време, когато е пристигнала в големия град, и което разказва за онова малко момиче, попаднало сред забързания водовъртеж на София.

За „слънчевото дете“, както го наричат мнозина,  се казва, че като поет се съизмерва не със своите съвременници и с времето, в което  е живял, макар че и това го има, но поетът говори на всички епохи, на всички езици и всички хора и епохи го разбират.

 Всички, които бяха дошли да почетат рождението на разказвача на „Приказка за стълбата“, го сториха със свое любимо стихотворение, написано от него и нещо споделено от тях на белия лист. Атанас Звездинов, Надежда Захариева, Велин Георгиев, Иван Беловски, Красимира Кацарска, която беше пристигнала специално от Благоевград за вечерта на Смирненски, Лидия Николова, Пламен Киров, Боян Бойчев прочетоха свои стихове и есета, като споделиха също и кои са любимите им творби от Христо Смирненски.

А Ивайло Диманов, освен със своите прекрасни стихове, превърна срещата във вълнуващ празник , влизайки в ролята на бард. Песните му, придружени от любимата му китара, винаги са чакани с много радост и нетърпение и изпращани с продължителни аплодисменти. Така стана и на вечерта за Смирненски.

Гост беше и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, който също като Ивайло влезе в две роли – като поет и шеф. Като поет развълнува всички със стиховете си, а като шеф на музея, пазещ спомените за големите български творци, зарадва присъстващите с хубавата вест, че след много ходене по коридорите на бюрокрацията най-после, благодарение на Министерството на културата и сплотения екип на литературния музей, къщата-музей на Христо Смирненски ще бъде ремонтирана и изказа надеждата, че 121-ия му рожден ден ще бъде отбелязан там.

А актрисата Богдана Вульпе развълнува всички с мини рецитала на стихове на Христо Смирненски. По повод юбилейната годишнина на един от най-талантливите и вълнуващи поети националният литературен музей е издал юбилеен брой.

И какво по-хубаво от това, да се сложа точката на моя разказ за изпълнената с много емоции и вълнения вечер, посветена на Христо Смирненски и неговото рождение с думите на отишлия си от нас преди време голям български журналист, литературовед и публицист Петко Тотев. Та нали той така прекрасно е изразил с думи какво е за него Смирненски: „И Орфей, преди спускането си в ада, и юношата с теменужен поглед към люлинския залез пеят за всички: никой заник не може да е последен, не е възможно да се отмине истината и красотата на безкрайната светлина, колкото и взаимно да се ослепяваме за нея.“

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки