Начало
 
 

Отиде си Ненчо Хранов - доайенът на българската международна журналистика

29.09.2018 /16:59 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненчо Хранов запази до последно своето изтънчено излъчване

Десетилетия наред той изпъкваше като един от най-добрите познавачи на проблематиката за европейската сигурност и разоръжаването, отразяваше двустранни и международни срещи на високо равнище и преподаваше на студенти във Факултета по журналистика на СУ. Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища

След тежко боледуване на 89-годишна възраст ни напусна доайенът на българската международна журналистика Ненчо Хранов.

Поколения читатели, зрители, слушатели и студенти помнят неговите блестящи експертни анализи по „висока” международна проблематика като европейската и световната сигурност, процеса на разоръжаване, двустранните и многостранните преговори по най-невралгичните проблеми на времето, дипломатическите механизми за уравновесяване на „разведряващия се” свят през Студената война и т.н.

Имах щастието да бъда негова студента във Факултета по журналистика на Софийския университет, където той водеше дисциплината „Междунарона журналистика”. Когато влизаше в аудиторията ни - във винаги изряден и елегантен костюм, добронамерен и усмихнат, имахме чувството, че при нас идва не кореспондент, а направо дипломат от онези срещи и форуми на „голямата политика”, които той обикновено отразяваше.

Като основна помощна литература към лекциите си ни препоръчваше ни повече, и по-малко, а петте тома на „История на дипломацията”. И винаги ни повтаряше, че четенето не само на новини, а и на сериозни книги по история на света и на отделните държави е задължително за всеки международник.

Самият Ненчо Хранов е извървял последователно всички обичайни стъпала във формирането си като журналист. Роден на 9 май 1929 г. в Благоевград, той още като ученик започва да пише за в. „Средношколско знаме”. По-късно в продължение на над десет години работи във в. „Народна младеж”, където става и завеждащ отдел „Международен”, профилирайки се именно в международната тематика.

След това над четвърт век работи като редактор и шеф в отдел „Международен” на в. „Работническо дело”, където се оформя като особено добър познавач на следвоенното развитие на двете германски държави и на тяхното място в международната политика.

Разширява тези познания и докато на два пъти работи като кореспондент на вестника първо в Берлин, а после и в Бон. Редовните покани да коментира важни международни събития и в радиоефира, и от телевизионния екран превръщат Ненчо Хранов в един от най-разпознаваемите и авторитетни журналисти международници през 70-те и 80-те ходини на ХХ век.

Финалният етап на активната му журналистическа кариера преминава като първи зам.-главен директор на БТА в периода 1983-1990 г. Там отговаря за работата на редакциите, свързани с международната журналистика.

Ненчо Хранов е удостояван с редица държавни награди, както и с отличия на Съюза на българските журналисти, чийто член бе. Беше носител на званието Заслужил деятел на културата.

Запази до последно своето достолепно излъчване - включително и чрез пълното си въздържане от обществени или медийни изяви в последните десетилетия. Вероятно е искал да бъде запомнен такъв, какъвто беше в апогея си - познавач на всички тънкости в международната политика, винаги дискретно балансиращ на ръба между журналистиката и дипломацията

Поклон пред светлата памет на Ненчо Хранов! Дирята му в българската журналистика остава уникална и незабравима.

СБЖ изказва дълбоки съболезнования на семейството му - съпругата д-р Стела Хранова, сина Александър Хранов и снахата Бистра Хранова, също известни журналисти, внучката Стела Хранова, както и на всички други близки и роднини.

Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки