Начало
 
 

Отиде си Ненчо Хранов - доайенът на българската международна журналистика

29.09.2018 /16:59 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненчо Хранов запази до последно своето изтънчено излъчване

Десетилетия наред той изпъкваше като един от най-добрите познавачи на проблематиката за европейската сигурност и разоръжаването, отразяваше двустранни и международни срещи на високо равнище и преподаваше на студенти във Факултета по журналистика на СУ. Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища

След тежко боледуване на 89-годишна възраст ни напусна доайенът на българската международна журналистика Ненчо Хранов.

Поколения читатели, зрители, слушатели и студенти помнят неговите блестящи експертни анализи по „висока” международна проблематика като европейската и световната сигурност, процеса на разоръжаване, двустранните и многостранните преговори по най-невралгичните проблеми на времето, дипломатическите механизми за уравновесяване на „разведряващия се” свят през Студената война и т.н.

Имах щастието да бъда негова студента във Факултета по журналистика на Софийския университет, където той водеше дисциплината „Междунарона журналистика”. Когато влизаше в аудиторията ни - във винаги изряден и елегантен костюм, добронамерен и усмихнат, имахме чувството, че при нас идва не кореспондент, а направо дипломат от онези срещи и форуми на „голямата политика”, които той обикновено отразяваше.

Като основна помощна литература към лекциите си ни препоръчваше ни повече, и по-малко, а петте тома на „История на дипломацията”. И винаги ни повтаряше, че четенето не само на новини, а и на сериозни книги по история на света и на отделните държави е задължително за всеки международник.

Самият Ненчо Хранов е извървял последователно всички обичайни стъпала във формирането си като журналист. Роден на 9 май 1929 г. в Благоевград, той още като ученик започва да пише за в. „Средношколско знаме”. По-късно в продължение на над десет години работи във в. „Народна младеж”, където става и завеждащ отдел „Международен”, профилирайки се именно в международната тематика.

След това над четвърт век работи като редактор и шеф в отдел „Международен” на в. „Работническо дело”, където се оформя като особено добър познавач на следвоенното развитие на двете германски държави и на тяхното място в международната политика.

Разширява тези познания и докато на два пъти работи като кореспондент на вестника първо в Берлин, а после и в Бон. Редовните покани да коментира важни международни събития и в радиоефира, и от телевизионния екран превръщат Ненчо Хранов в един от най-разпознаваемите и авторитетни журналисти международници през 70-те и 80-те ходини на ХХ век.

Финалният етап на активната му журналистическа кариера преминава като първи зам.-главен директор на БТА в периода 1983-1990 г. Там отговаря за работата на редакциите, свързани с международната журналистика.

Ненчо Хранов е удостояван с редица държавни награди, както и с отличия на Съюза на българските журналисти, чийто член бе. Беше носител на званието Заслужил деятел на културата.

Запази до последно своето достолепно излъчване - включително и чрез пълното си въздържане от обществени или медийни изяви в последните десетилетия. Вероятно е искал да бъде запомнен такъв, какъвто беше в апогея си - познавач на всички тънкости в международната политика, винаги дискретно балансиращ на ръба между журналистиката и дипломацията

Поклон пред светлата памет на Ненчо Хранов! Дирята му в българската журналистика остава уникална и незабравима.

СБЖ изказва дълбоки съболезнования на семейството му - съпругата д-р Стела Хранова, сина Александър Хранов и снахата Бистра Хранова, също известни журналисти, внучката Стела Хранова, както и на всички други близки и роднини.

Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища.

Сподели в
 

Екипът на предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР получи днес от верен свой слушател от Дупница 25 лева с молба да бъдат дарени за ремонта на кораба-музей „Радецки“. Репортаж за дарителската акция беше излъчен по БНР на 11-и февруари.

21.02.2019/18:50

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки