Начало
 
 

Отиде си Ненчо Хранов - доайенът на българската международна журналистика

29.09.2018 /16:59 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненчо Хранов запази до последно своето изтънчено излъчване

Десетилетия наред той изпъкваше като един от най-добрите познавачи на проблематиката за европейската сигурност и разоръжаването, отразяваше двустранни и международни срещи на високо равнище и преподаваше на студенти във Факултета по журналистика на СУ. Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища

След тежко боледуване на 89-годишна възраст ни напусна доайенът на българската международна журналистика Ненчо Хранов.

Поколения читатели, зрители, слушатели и студенти помнят неговите блестящи експертни анализи по „висока” международна проблематика като европейската и световната сигурност, процеса на разоръжаване, двустранните и многостранните преговори по най-невралгичните проблеми на времето, дипломатическите механизми за уравновесяване на „разведряващия се” свят през Студената война и т.н.

Имах щастието да бъда негова студента във Факултета по журналистика на Софийския университет, където той водеше дисциплината „Междунарона журналистика”. Когато влизаше в аудиторията ни - във винаги изряден и елегантен костюм, добронамерен и усмихнат, имахме чувството, че при нас идва не кореспондент, а направо дипломат от онези срещи и форуми на „голямата политика”, които той обикновено отразяваше.

Като основна помощна литература към лекциите си ни препоръчваше ни повече, и по-малко, а петте тома на „История на дипломацията”. И винаги ни повтаряше, че четенето не само на новини, а и на сериозни книги по история на света и на отделните държави е задължително за всеки международник.

Самият Ненчо Хранов е извървял последователно всички обичайни стъпала във формирането си като журналист. Роден на 9 май 1929 г. в Благоевград, той още като ученик започва да пише за в. „Средношколско знаме”. По-късно в продължение на над десет години работи във в. „Народна младеж”, където става и завеждащ отдел „Международен”, профилирайки се именно в международната тематика.

След това над четвърт век работи като редактор и шеф в отдел „Международен” на в. „Работническо дело”, където се оформя като особено добър познавач на следвоенното развитие на двете германски държави и на тяхното място в международната политика.

Разширява тези познания и докато на два пъти работи като кореспондент на вестника първо в Берлин, а после и в Бон. Редовните покани да коментира важни международни събития и в радиоефира, и от телевизионния екран превръщат Ненчо Хранов в един от най-разпознаваемите и авторитетни журналисти международници през 70-те и 80-те ходини на ХХ век.

Финалният етап на активната му журналистическа кариера преминава като първи зам.-главен директор на БТА в периода 1983-1990 г. Там отговаря за работата на редакциите, свързани с международната журналистика.

Ненчо Хранов е удостояван с редица държавни награди, както и с отличия на Съюза на българските журналисти, чийто член бе. Беше носител на званието Заслужил деятел на културата.

Запази до последно своето достолепно излъчване - включително и чрез пълното си въздържане от обществени или медийни изяви в последните десетилетия. Вероятно е искал да бъде запомнен такъв, какъвто беше в апогея си - познавач на всички тънкости в международната политика, винаги дискретно балансиращ на ръба между журналистиката и дипломацията

Поклон пред светлата памет на Ненчо Хранов! Дирята му в българската журналистика остава уникална и незабравима.

СБЖ изказва дълбоки съболезнования на семейството му - съпругата д-р Стела Хранова, сина Александър Хранов и снахата Бистра Хранова, също известни журналисти, внучката Стела Хранова, както и на всички други близки и роднини.

Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища.

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки