Начало
 
 

Отиде си Ненчо Хранов - доайенът на българската международна журналистика

29.09.2018 /16:59 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненчо Хранов запази до последно своето изтънчено излъчване

Десетилетия наред той изпъкваше като един от най-добрите познавачи на проблематиката за европейската сигурност и разоръжаването, отразяваше двустранни и международни срещи на високо равнище и преподаваше на студенти във Факултета по журналистика на СУ. Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища

След тежко боледуване на 89-годишна възраст ни напусна доайенът на българската международна журналистика Ненчо Хранов.

Поколения читатели, зрители, слушатели и студенти помнят неговите блестящи експертни анализи по „висока” международна проблематика като европейската и световната сигурност, процеса на разоръжаване, двустранните и многостранните преговори по най-невралгичните проблеми на времето, дипломатическите механизми за уравновесяване на „разведряващия се” свят през Студената война и т.н.

Имах щастието да бъда негова студента във Факултета по журналистика на Софийския университет, където той водеше дисциплината „Междунарона журналистика”. Когато влизаше в аудиторията ни - във винаги изряден и елегантен костюм, добронамерен и усмихнат, имахме чувството, че при нас идва не кореспондент, а направо дипломат от онези срещи и форуми на „голямата политика”, които той обикновено отразяваше.

Като основна помощна литература към лекциите си ни препоръчваше ни повече, и по-малко, а петте тома на „История на дипломацията”. И винаги ни повтаряше, че четенето не само на новини, а и на сериозни книги по история на света и на отделните държави е задължително за всеки международник.

Самият Ненчо Хранов е извървял последователно всички обичайни стъпала във формирането си като журналист. Роден на 9 май 1929 г. в Благоевград, той още като ученик започва да пише за в. „Средношколско знаме”. По-късно в продължение на над десет години работи във в. „Народна младеж”, където става и завеждащ отдел „Международен”, профилирайки се именно в международната тематика.

След това над четвърт век работи като редактор и шеф в отдел „Международен” на в. „Работническо дело”, където се оформя като особено добър познавач на следвоенното развитие на двете германски държави и на тяхното място в международната политика.

Разширява тези познания и докато на два пъти работи като кореспондент на вестника първо в Берлин, а после и в Бон. Редовните покани да коментира важни международни събития и в радиоефира, и от телевизионния екран превръщат Ненчо Хранов в един от най-разпознаваемите и авторитетни журналисти международници през 70-те и 80-те ходини на ХХ век.

Финалният етап на активната му журналистическа кариера преминава като първи зам.-главен директор на БТА в периода 1983-1990 г. Там отговаря за работата на редакциите, свързани с международната журналистика.

Ненчо Хранов е удостояван с редица държавни награди, както и с отличия на Съюза на българските журналисти, чийто член бе. Беше носител на званието Заслужил деятел на културата.

Запази до последно своето достолепно излъчване - включително и чрез пълното си въздържане от обществени или медийни изяви в последните десетилетия. Вероятно е искал да бъде запомнен такъв, какъвто беше в апогея си - познавач на всички тънкости в международната политика, винаги дискретно балансиращ на ръба между журналистиката и дипломацията

Поклон пред светлата памет на Ненчо Хранов! Дирята му в българската журналистика остава уникална и незабравима.

СБЖ изказва дълбоки съболезнования на семейството му - съпругата д-р Стела Хранова, сина Александър Хранов и снахата Бистра Хранова, също известни журналисти, внучката Стела Хранова, както и на всички други близки и роднини.

Поклонението ще е на 2 октомври, вторник, от 11.00 ч., в траурен комплекс „Мира” до Централните софийски гробища.

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

21.10.2018/15:47

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

Недопустимо е предложенията на СБЖ за защита на журналистическия труд унизително да отлежават две години в парламента, смята известната журналистка, нееднократно ставала обект на заплахи, на които специализираните органи така и не реагират

12.10.2018/17:21

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки