Начало
 
 

Хасково съфинансира тевизионен филм за битката при Клокотница

02.10.2018 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът за битката при Клокотница и на цар Иван Асен II

Община Хасково ще съфинансира изработването та филма „Хасково – Битката при Клокотница”, като част от телевизионната поредица „Битките за Европа”. На последното си заседание общинските съветници решиха да отпуснат 10 800 лв. с включен ДДС.

Продуцент на 27-минутния филм е специализирана фирма от София в партньорство с БНТ и Министерството на туризма. 

Историческата битка се е състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, днес в хаскоовска община.

Българската войска, водена от цар Иван Асен II, напълно разгромяват войската на епирския владетел Теодор Комнин, като го пленяват заедно с цялото му семейство, а войските му са освободени. След Клокотнишката битка българската държава постига най-голямото си териториално разширение - границите й опират на Черно, Бяло и Адриатическо море. 

За великата победа днес напомня бронзовият барелеф на цар Иван Асен II, издигнат край с. Клокотница. Според една легенда, ранените български воини се лекували в топлите извори в днешното с. Минерални бани край Хасково. Част от местните традиции става и големият събор там около 9 март- деня на Св 40 мъченици, с който населението почита паметта на загиналите в битката.

Край с. Сталево, днес в чертите на димитровградската община, има местност, за която се твърди, че от хълма тук великият владетел следял хода на военните действия. Там се издига параклисът “Св. 40 мъченици”. 

Една от професионалните гимназии в Хасково носи името на мъдрия владетел и ловък дипломат . Тази година край Хасково бе открита екопътека с името „Цар Иван Асен II“, коят е с дължина 5 км и се изминава за около час от любителите на историческите места и на природата.


 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки