Начало
 
 

Хасково съфинансира тевизионен филм за битката при Клокотница

02.10.2018 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът за битката при Клокотница и на цар Иван Асен II

Община Хасково ще съфинансира изработването та филма „Хасково – Битката при Клокотница”, като част от телевизионната поредица „Битките за Европа”. На последното си заседание общинските съветници решиха да отпуснат 10 800 лв. с включен ДДС.

Продуцент на 27-минутния филм е специализирана фирма от София в партньорство с БНТ и Министерството на туризма. 

Историческата битка се е състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, днес в хаскоовска община.

Българската войска, водена от цар Иван Асен II, напълно разгромяват войската на епирския владетел Теодор Комнин, като го пленяват заедно с цялото му семейство, а войските му са освободени. След Клокотнишката битка българската държава постига най-голямото си териториално разширение - границите й опират на Черно, Бяло и Адриатическо море. 

За великата победа днес напомня бронзовият барелеф на цар Иван Асен II, издигнат край с. Клокотница. Според една легенда, ранените български воини се лекували в топлите извори в днешното с. Минерални бани край Хасково. Част от местните традиции става и големият събор там около 9 март- деня на Св 40 мъченици, с който населението почита паметта на загиналите в битката.

Край с. Сталево, днес в чертите на димитровградската община, има местност, за която се твърди, че от хълма тук великият владетел следял хода на военните действия. Там се издига параклисът “Св. 40 мъченици”. 

Една от професионалните гимназии в Хасково носи името на мъдрия владетел и ловък дипломат . Тази година край Хасково бе открита екопътека с името „Цар Иван Асен II“, коят е с дължина 5 км и се изминава за около час от любителите на историческите места и на природата.


 

Сподели в
 

Дългогодишната художествена директорка на Художествена галерия „Светлин Русев” Мария Мескин бе изпратена лично от кмета на Плевен Георг Спартански в пенсия с плакет на общината и огромен букет.

22.02.2019/17:30

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки