Начало
 
 

Хасково съфинансира тевизионен филм за битката при Клокотница

02.10.2018 /13:01 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паметникът за битката при Клокотница и на цар Иван Асен II

Община Хасково ще съфинансира изработването та филма „Хасково – Битката при Клокотница”, като част от телевизионната поредица „Битките за Европа”. На последното си заседание общинските съветници решиха да отпуснат 10 800 лв. с включен ДДС.

Продуцент на 27-минутния филм е специализирана фирма от София в партньорство с БНТ и Министерството на туризма. 

Историческата битка се е състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, днес в хаскоовска община.

Българската войска, водена от цар Иван Асен II, напълно разгромяват войската на епирския владетел Теодор Комнин, като го пленяват заедно с цялото му семейство, а войските му са освободени. След Клокотнишката битка българската държава постига най-голямото си териториално разширение - границите й опират на Черно, Бяло и Адриатическо море. 

За великата победа днес напомня бронзовият барелеф на цар Иван Асен II, издигнат край с. Клокотница. Според една легенда, ранените български воини се лекували в топлите извори в днешното с. Минерални бани край Хасково. Част от местните традиции става и големият събор там около 9 март- деня на Св 40 мъченици, с който населението почита паметта на загиналите в битката.

Край с. Сталево, днес в чертите на димитровградската община, има местност, за която се твърди, че от хълма тук великият владетел следял хода на военните действия. Там се издига параклисът “Св. 40 мъченици”. 

Една от професионалните гимназии в Хасково носи името на мъдрия владетел и ловък дипломат . Тази година край Хасково бе открита екопътека с името „Цар Иван Асен II“, коят е с дължина 5 км и се изминава за около час от любителите на историческите места и на природата.


 

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки