Начало
 
 

Оголени струни на души и китари звъняха в клуб „Журналист”

02.10.2018 /20:34 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Диманов (на преден план) и Слави Генчев. Снимка: Къдринка Къдринова

Световният ден на поезията и музиката събра Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и жадна за талантите и истините им публика

В тъй неласкавата към поети със и без китари днешна действителност, те все пак намериха още един свой топъл пристан - в клуб „Журналист” на СБЖ. Навръх Световния ден на поезията и музиката 1 октомври тук се събраха Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и тяхната жадна за талантите и истините им публика.

Дали изпяти или изрецитирани, десетки стихове-откровения отекнаха с бистър звън в душите на хората в пълната зала на клуба.

Непорастващото момче Ивайло Диманов отведе към светлините на недостижими хоризонти и дълбините на потънали илюзии. Коралово настроение внесе лъчезарната Роси Рос. Разтърсващи строфи отприщи Камелия Кондова. Дръзка и провокативна, както винаги, си остана Маргарита Петкова. Ирония и доброта пръскаше Слави Генчев.

Сред гостите беше и актьорът Любо Чаталов, също известен с изкушенията си към изпятата поезия, а и с експериментите си като радиоводещ. В един момент и той се включи със свое допълнение към стихотворение за алпиниста Христо Проданов, с когото е бил приятел.

Бурно оживление сред публиката предизвикваха авторски метафори, подсещащи за злободневни теми и вълнения. Така отекна например едно от стихотворенията на Ивайло Диманов, за което той изрично подчерта, че е старо, но което пророчески описва: „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

Сърдечно бе посрещнато включването на помъдрелия от отвъдокеанските си странствания Тодор Трайчев, много обичан още от времената на дуета му с неговата бивша съпруга Мариана. Той съживи онзи спомен, изпълнявайки някои от тогавашните си хитове с руса двойничка на някогашната си жена.

Залата на клуб „Журналист” имаше остра нужда от тези рицари на реещата се между небето и земята авторска песен. Те също имаха нужда от вярната си и замечтана за  една по-красива реалност публика. Но същинската реалност очевидно не въодушевява нито едните, нито другите...

Ето какви нерадостни мисли сподели Ивайло Диманов пред репортерски диктофон в края на вечерта:

„Нашите песни могат да са съзнателно избрана алтернатива само за интелигентните хора, които имат нужда от общуване с поезията, а не с крякането, с пошлата съвременна сцена, с безобразните текстове на днешните крисковци...

Изпятата поезия е начин да кажеш истини по по-атрактивен и достъпен за сетивата начин. Музиката помага тя да стигне по-директно до хората. На един от концертите ми в САЩ наример попитах един американец, който си купуваше мой диск, за какво му е, след като не разбира текста. А той отвърна: „Да, но музиката ми харесва”.

Не смея да мисля, че можем да сме някаква обществен алтернатива. Поетите нямат никакво медийно присъствие. Сбутвани сме по клубовете, по островите на духовността, останали тук-там.

Да, има и фестивали - ето сега, този месец, ще бъдем и на 32-ото издание на най-стария бард-фест в Харманли „Поетични струни”. Поети с китари се събират и в Несебър, Бургас, София... Клуб „Журналист” също вече е добър пристан за нашето изкуство. То не е комерсиално и няма как да бъде в светлината на прожекторите. Жалко, защото има и млади бардове, които са много стойностни. Но е друга вече масовата ценностна система. А нашата публика е интелигентна, селектирана, тя има тънък усет за нашите послания. Нали видя и тук как реагираха хората, когато споменах онова „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

В обществото ни в момента липсва критична маса, която даму даде сили за промяна. Това може да стане, само ако отгледаме в себе си истински граждани, готови да издигат глас за правата си, но не срещу почерпка от разни фондацийки, а защото сме осъзнали, че не можем повече да продължаваме така.

Що се отнася до поетите с китара, ние не обичаме да крещим, не ни е присъщо. Площадните новогодишни програми са патент на друг тип хора.

Уви, признавам, че съм песимист - в България загубихме две поколения безвързвратно и потребността от култура, включително и поезия, изглежда продължава настървено да се изкоренява. Сега, когато пея как „тази нощ ще нападна градската банка и с парите ще купя приятел, любима и брат,” се питам дали от залата няма да изскочи някой полицай, за да ме арестува...”

Сподели в
 

Екипът на предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР получи днес от верен свой слушател от Дупница 25 лева с молба да бъдат дарени за ремонта на кораба-музей „Радецки“. Репортаж за дарителската акция беше излъчен по БНР на 11-и февруари.

21.02.2019/18:50

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки