Начало
 
 

Оголени струни на души и китари звъняха в клуб „Журналист”

02.10.2018 /20:34 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Диманов (на преден план) и Слави Генчев. Снимка: Къдринка Къдринова

Световният ден на поезията и музиката събра Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и жадна за талантите и истините им публика

В тъй неласкавата към поети със и без китари днешна действителност, те все пак намериха още един свой топъл пристан - в клуб „Журналист” на СБЖ. Навръх Световния ден на поезията и музиката 1 октомври тук се събраха Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и тяхната жадна за талантите и истините им публика.

Дали изпяти или изрецитирани, десетки стихове-откровения отекнаха с бистър звън в душите на хората в пълната зала на клуба.

Непорастващото момче Ивайло Диманов отведе към светлините на недостижими хоризонти и дълбините на потънали илюзии. Коралово настроение внесе лъчезарната Роси Рос. Разтърсващи строфи отприщи Камелия Кондова. Дръзка и провокативна, както винаги, си остана Маргарита Петкова. Ирония и доброта пръскаше Слави Генчев.

Сред гостите беше и актьорът Любо Чаталов, също известен с изкушенията си към изпятата поезия, а и с експериментите си като радиоводещ. В един момент и той се включи със свое допълнение към стихотворение за алпиниста Христо Проданов, с когото е бил приятел.

Бурно оживление сред публиката предизвикваха авторски метафори, подсещащи за злободневни теми и вълнения. Така отекна например едно от стихотворенията на Ивайло Диманов, за което той изрично подчерта, че е старо, но което пророчески описва: „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

Сърдечно бе посрещнато включването на помъдрелия от отвъдокеанските си странствания Тодор Трайчев, много обичан още от времената на дуета му с неговата бивша съпруга Мариана. Той съживи онзи спомен, изпълнявайки някои от тогавашните си хитове с руса двойничка на някогашната си жена.

Залата на клуб „Журналист” имаше остра нужда от тези рицари на реещата се между небето и земята авторска песен. Те също имаха нужда от вярната си и замечтана за  една по-красива реалност публика. Но същинската реалност очевидно не въодушевява нито едните, нито другите...

Ето какви нерадостни мисли сподели Ивайло Диманов пред репортерски диктофон в края на вечерта:

„Нашите песни могат да са съзнателно избрана алтернатива само за интелигентните хора, които имат нужда от общуване с поезията, а не с крякането, с пошлата съвременна сцена, с безобразните текстове на днешните крисковци...

Изпятата поезия е начин да кажеш истини по по-атрактивен и достъпен за сетивата начин. Музиката помага тя да стигне по-директно до хората. На един от концертите ми в САЩ наример попитах един американец, който си купуваше мой диск, за какво му е, след като не разбира текста. А той отвърна: „Да, но музиката ми харесва”.

Не смея да мисля, че можем да сме някаква обществен алтернатива. Поетите нямат никакво медийно присъствие. Сбутвани сме по клубовете, по островите на духовността, останали тук-там.

Да, има и фестивали - ето сега, този месец, ще бъдем и на 32-ото издание на най-стария бард-фест в Харманли „Поетични струни”. Поети с китари се събират и в Несебър, Бургас, София... Клуб „Журналист” също вече е добър пристан за нашето изкуство. То не е комерсиално и няма как да бъде в светлината на прожекторите. Жалко, защото има и млади бардове, които са много стойностни. Но е друга вече масовата ценностна система. А нашата публика е интелигентна, селектирана, тя има тънък усет за нашите послания. Нали видя и тук как реагираха хората, когато споменах онова „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

В обществото ни в момента липсва критична маса, която даму даде сили за промяна. Това може да стане, само ако отгледаме в себе си истински граждани, готови да издигат глас за правата си, но не срещу почерпка от разни фондацийки, а защото сме осъзнали, че не можем повече да продължаваме така.

Що се отнася до поетите с китара, ние не обичаме да крещим, не ни е присъщо. Площадните новогодишни програми са патент на друг тип хора.

Уви, признавам, че съм песимист - в България загубихме две поколения безвързвратно и потребността от култура, включително и поезия, изглежда продължава настървено да се изкоренява. Сега, когато пея как „тази нощ ще нападна градската банка и с парите ще купя приятел, любима и брат,” се питам дали от залата няма да изскочи някой полицай, за да ме арестува...”

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки