Начало
 
 

Оголени струни на души и китари звъняха в клуб „Журналист”

02.10.2018 /20:34 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивайло Диманов (на преден план) и Слави Генчев. Снимка: Къдринка Къдринова

Световният ден на поезията и музиката събра Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и жадна за талантите и истините им публика

В тъй неласкавата към поети със и без китари днешна действителност, те все пак намериха още един свой топъл пристан - в клуб „Журналист” на СБЖ. Навръх Световния ден на поезията и музиката 1 октомври тук се събраха Ивайло Диманов, Роси Рос, Камелия Кондова, Маргарита Петкова, Тодор Трайчев, Слави Генчев, Любо Чаталов и тяхната жадна за талантите и истините им публика.

Дали изпяти или изрецитирани, десетки стихове-откровения отекнаха с бистър звън в душите на хората в пълната зала на клуба.

Непорастващото момче Ивайло Диманов отведе към светлините на недостижими хоризонти и дълбините на потънали илюзии. Коралово настроение внесе лъчезарната Роси Рос. Разтърсващи строфи отприщи Камелия Кондова. Дръзка и провокативна, както винаги, си остана Маргарита Петкова. Ирония и доброта пръскаше Слави Генчев.

Сред гостите беше и актьорът Любо Чаталов, също известен с изкушенията си към изпятата поезия, а и с експериментите си като радиоводещ. В един момент и той се включи със свое допълнение към стихотворение за алпиниста Христо Проданов, с когото е бил приятел.

Бурно оживление сред публиката предизвикваха авторски метафори, подсещащи за злободневни теми и вълнения. Така отекна например едно от стихотворенията на Ивайло Диманов, за което той изрично подчерта, че е старо, но което пророчески описва: „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

Сърдечно бе посрещнато включването на помъдрелия от отвъдокеанските си странствания Тодор Трайчев, много обичан още от времената на дуета му с неговата бивша съпруга Мариана. Той съживи онзи спомен, изпълнявайки някои от тогавашните си хитове с руса двойничка на някогашната си жена.

Залата на клуб „Журналист” имаше остра нужда от тези рицари на реещата се между небето и земята авторска песен. Те също имаха нужда от вярната си и замечтана за  една по-красива реалност публика. Но същинската реалност очевидно не въодушевява нито едните, нито другите...

Ето какви нерадостни мисли сподели Ивайло Диманов пред репортерски диктофон в края на вечерта:

„Нашите песни могат да са съзнателно избрана алтернатива само за интелигентните хора, които имат нужда от общуване с поезията, а не с крякането, с пошлата съвременна сцена, с безобразните текстове на днешните крисковци...

Изпятата поезия е начин да кажеш истини по по-атрактивен и достъпен за сетивата начин. Музиката помага тя да стигне по-директно до хората. На един от концертите ми в САЩ наример попитах един американец, който си купуваше мой диск, за какво му е, след като не разбира текста. А той отвърна: „Да, но музиката ми харесва”.

Не смея да мисля, че можем да сме някаква обществен алтернатива. Поетите нямат никакво медийно присъствие. Сбутвани сме по клубовете, по островите на духовността, останали тук-там.

Да, има и фестивали - ето сега, този месец, ще бъдем и на 32-ото издание на най-стария бард-фест в Харманли „Поетични струни”. Поети с китари се събират и в Несебър, Бургас, София... Клуб „Журналист” също вече е добър пристан за нашето изкуство. То не е комерсиално и няма как да бъде в светлината на прожекторите. Жалко, защото има и млади бардове, които са много стойностни. Но е друга вече масовата ценностна система. А нашата публика е интелигентна, селектирана, тя има тънък усет за нашите послания. Нали видя и тук как реагираха хората, когато споменах онова „...отиде си царят, смени го пъдарят...”

В обществото ни в момента липсва критична маса, която даму даде сили за промяна. Това може да стане, само ако отгледаме в себе си истински граждани, готови да издигат глас за правата си, но не срещу почерпка от разни фондацийки, а защото сме осъзнали, че не можем повече да продължаваме така.

Що се отнася до поетите с китара, ние не обичаме да крещим, не ни е присъщо. Площадните новогодишни програми са патент на друг тип хора.

Уви, признавам, че съм песимист - в България загубихме две поколения безвързвратно и потребността от култура, включително и поезия, изглежда продължава настървено да се изкоренява. Сега, когато пея как „тази нощ ще нападна градската банка и с парите ще купя приятел, любима и брат,” се питам дали от залата няма да изскочи някой полицай, за да ме арестува...”

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки