Начало
 
 

Днес в клуб „Журналист” ще си спомним за Уилфред Бърчет

03.10.2018 /06:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Уилфред Бъпчет в София, в края на живота си

За големия австралийски военен кореспондент, пръв влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град през 1945-та, ще говори журналистката Ана Георгиева. Бърчет бе женен за българката Веселина Осиковска и почина в София преди 35 години

Живот, достоен за роман или за дълъг филмов сериал, е имал легендарният австралийски военен кореспондент Уилфред Бърчет, за когото ще си спомним днес от 17:00 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ на  ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. За живота и творчеството му ще разкаже журналистката Ана Георгиева.

Бърчет е най-прочут като първия военен кореспондент, влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град на 6 август 1945 г. По онова време той работи за големи американски и английски вестници. В историята влиза първият му репортаж за кошмарните картини на разрушенията, грамадите трупове, обезобразените от ядрените лъчения оцелели... Репортажът започва с думите „Пиша това като предупреждение към света...”

Хирошима завинаги превръща Бърчет в борец за мир и разбирателство между народите. След войната той използва световната си слава именно за тази кауза. Продължава да работи като репортер, следейки събитията в променящата се по онова време Източна Европа и в СССР. 

Австралиецът се оказва сред малцината чужди журналисти, отразявали процеса срещу Трайчо Костов в София. Тук той намира и жена си - българката Веселина Осиковска, за която се жени през 1949 г. Тя му ражда двама сина и една дъщеря. Години наред Бърчет работи като кореспондент в Москва и семейството му живее там с него.

Прочута е и одисеята му във Виетнам по време на войната там - той се движи с южновиетнамските партизани по т.нар. „пътека на Чичо Хо” (популярно обръщение към бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин), по която от Северен Виетнам минава потокът за снабдяване на борците, воюващи срещу агресора. В джунглите Бърчет е ухапан от скорпион, но успява да оцелее.

През 60-те той базира кореспондентския си пункт в камбоджанската столица Пном Пен, където идва и семейството му. В краяна десетилетието всички се местят в Париж - там Бърчет общува „на ти” със световния интелектуален елит, другарува с личности като Греъм Грийн, Ноам Чомски, Джейн Фонда и др.

През 1982 г. Уилфред Бърчет и Веселина Осиковска се установяват в София и се нанасят в апартамент на столичния бул. „Владимир Заимов”. Само година по-късно Бърчет умира на 72-годишна възраст в софийската Правителствена болница. Според мълвата - от лекарска грешка... След него остава многобройните му книги, повечето издадени и на български.

Повече за личността и биографията на Бърчет можем да научим днес от 17 ч. в клуб „Журналист” от журналистката Ана Георгева.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки