Начало
 
 

Днес в клуб „Журналист” ще си спомним за Уилфред Бърчет

03.10.2018 /06:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Уилфред Бъпчет в София, в края на живота си

За големия австралийски военен кореспондент, пръв влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град през 1945-та, ще говори журналистката Ана Георгиева. Бърчет бе женен за българката Веселина Осиковска и почина в София преди 35 години

Живот, достоен за роман или за дълъг филмов сериал, е имал легендарният австралийски военен кореспондент Уилфред Бърчет, за когото ще си спомним днес от 17:00 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ на  ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. За живота и творчеството му ще разкаже журналистката Ана Георгиева.

Бърчет е най-прочут като първия военен кореспондент, влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град на 6 август 1945 г. По онова време той работи за големи американски и английски вестници. В историята влиза първият му репортаж за кошмарните картини на разрушенията, грамадите трупове, обезобразените от ядрените лъчения оцелели... Репортажът започва с думите „Пиша това като предупреждение към света...”

Хирошима завинаги превръща Бърчет в борец за мир и разбирателство между народите. След войната той използва световната си слава именно за тази кауза. Продължава да работи като репортер, следейки събитията в променящата се по онова време Източна Европа и в СССР. 

Австралиецът се оказва сред малцината чужди журналисти, отразявали процеса срещу Трайчо Костов в София. Тук той намира и жена си - българката Веселина Осиковска, за която се жени през 1949 г. Тя му ражда двама сина и една дъщеря. Години наред Бърчет работи като кореспондент в Москва и семейството му живее там с него.

Прочута е и одисеята му във Виетнам по време на войната там - той се движи с южновиетнамските партизани по т.нар. „пътека на Чичо Хо” (популярно обръщение към бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин), по която от Северен Виетнам минава потокът за снабдяване на борците, воюващи срещу агресора. В джунглите Бърчет е ухапан от скорпион, но успява да оцелее.

През 60-те той базира кореспондентския си пункт в камбоджанската столица Пном Пен, където идва и семейството му. В краяна десетилетието всички се местят в Париж - там Бърчет общува „на ти” със световния интелектуален елит, другарува с личности като Греъм Грийн, Ноам Чомски, Джейн Фонда и др.

През 1982 г. Уилфред Бърчет и Веселина Осиковска се установяват в София и се нанасят в апартамент на столичния бул. „Владимир Заимов”. Само година по-късно Бърчет умира на 72-годишна възраст в софийската Правителствена болница. Според мълвата - от лекарска грешка... След него остава многобройните му книги, повечето издадени и на български.

Повече за личността и биографията на Бърчет можем да научим днес от 17 ч. в клуб „Журналист” от журналистката Ана Георгева.

Сподели в
 

На традиционото си предколедно празненство плевенското дружество на СБЖ връчи ежегодните си призове, с които награжда отличилите се колеги.

18.12.2018/15:41

Той беше популярно лице от екрана на Българската национална телевизия, в която за кратко бе и изпълнителен директор. Работил е и в БНР, и в Радио "Свободна Европа"

14.12.2018/18:42

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки