Начало
 
 

Днес в клуб „Журналист” ще си спомним за Уилфред Бърчет

03.10.2018 /06:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Уилфред Бъпчет в София, в края на живота си

За големия австралийски военен кореспондент, пръв влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град през 1945-та, ще говори журналистката Ана Георгиева. Бърчет бе женен за българката Веселина Осиковска и почина в София преди 35 години

Живот, достоен за роман или за дълъг филмов сериал, е имал легендарният австралийски военен кореспондент Уилфред Бърчет, за когото ще си спомним днес от 17:00 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ на  ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. За живота и творчеството му ще разкаже журналистката Ана Георгиева.

Бърчет е най-прочут като първия военен кореспондент, влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град на 6 август 1945 г. По онова време той работи за големи американски и английски вестници. В историята влиза първият му репортаж за кошмарните картини на разрушенията, грамадите трупове, обезобразените от ядрените лъчения оцелели... Репортажът започва с думите „Пиша това като предупреждение към света...”

Хирошима завинаги превръща Бърчет в борец за мир и разбирателство между народите. След войната той използва световната си слава именно за тази кауза. Продължава да работи като репортер, следейки събитията в променящата се по онова време Източна Европа и в СССР. 

Австралиецът се оказва сред малцината чужди журналисти, отразявали процеса срещу Трайчо Костов в София. Тук той намира и жена си - българката Веселина Осиковска, за която се жени през 1949 г. Тя му ражда двама сина и една дъщеря. Години наред Бърчет работи като кореспондент в Москва и семейството му живее там с него.

Прочута е и одисеята му във Виетнам по време на войната там - той се движи с южновиетнамските партизани по т.нар. „пътека на Чичо Хо” (популярно обръщение към бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин), по която от Северен Виетнам минава потокът за снабдяване на борците, воюващи срещу агресора. В джунглите Бърчет е ухапан от скорпион, но успява да оцелее.

През 60-те той базира кореспондентския си пункт в камбоджанската столица Пном Пен, където идва и семейството му. В краяна десетилетието всички се местят в Париж - там Бърчет общува „на ти” със световния интелектуален елит, другарува с личности като Греъм Грийн, Ноам Чомски, Джейн Фонда и др.

През 1982 г. Уилфред Бърчет и Веселина Осиковска се установяват в София и се нанасят в апартамент на столичния бул. „Владимир Заимов”. Само година по-късно Бърчет умира на 72-годишна възраст в софийската Правителствена болница. Според мълвата - от лекарска грешка... След него остава многобройните му книги, повечето издадени и на български.

Повече за личността и биографията на Бърчет можем да научим днес от 17 ч. в клуб „Журналист” от журналистката Ана Георгева.

Сподели в
 

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

21.10.2018/15:47

Валери Добрев, дългогодишен журналист, фоторепортер и кинолюбител направи поредното си дарение на Историческия музей в Димитровград. Той предостави 18 диска с над 40 филма, заснети от него през различни години.

20.10.2018/16:27

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково бе домакин на представянето на книгата „Окото на залеза” от Иван Енчев, журналист и писател.

18.10.2018/18:24

Защита на разследващите репортери ще прокарва доклад, внасян днес в комисията по свободите на Европейския парламент. Инициативата съвпада с годишнината от атентата, в който загина малтийката Каруана Галиция, но във фокуса е и убийството на българката Виктория Маринова, на което не се гледа само като на криминално престъпление

15.10.2018/12:35

Недопустимо е предложенията на СБЖ за защита на журналистическия труд унизително да отлежават две години в парламента, смята известната журналистка, нееднократно ставала обект на заплахи, на които специализираните органи така и не реагират

12.10.2018/17:21

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки