Начало
 
 

Днес в клуб „Журналист” ще си спомним за Уилфред Бърчет

03.10.2018 /06:48 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Уилфред Бъпчет в София, в края на живота си

За големия австралийски военен кореспондент, пръв влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град през 1945-та, ще говори журналистката Ана Георгиева. Бърчет бе женен за българката Веселина Осиковска и почина в София преди 35 години

Живот, достоен за роман или за дълъг филмов сериал, е имал легендарният австралийски военен кореспондент Уилфред Бърчет, за когото ще си спомним днес от 17:00 ч. в клуб „Журналист” на СБЖ на  ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. За живота и творчеството му ще разкаже журналистката Ана Георгиева.

Бърчет е най-прочут като първия военен кореспондент, влязъл в Хирошима след американската атомна бомбардировка над японския град на 6 август 1945 г. По онова време той работи за големи американски и английски вестници. В историята влиза първият му репортаж за кошмарните картини на разрушенията, грамадите трупове, обезобразените от ядрените лъчения оцелели... Репортажът започва с думите „Пиша това като предупреждение към света...”

Хирошима завинаги превръща Бърчет в борец за мир и разбирателство между народите. След войната той използва световната си слава именно за тази кауза. Продължава да работи като репортер, следейки събитията в променящата се по онова време Източна Европа и в СССР. 

Австралиецът се оказва сред малцината чужди журналисти, отразявали процеса срещу Трайчо Костов в София. Тук той намира и жена си - българката Веселина Осиковска, за която се жени през 1949 г. Тя му ражда двама сина и една дъщеря. Години наред Бърчет работи като кореспондент в Москва и семейството му живее там с него.

Прочута е и одисеята му във Виетнам по време на войната там - той се движи с южновиетнамските партизани по т.нар. „пътека на Чичо Хо” (популярно обръщение към бащата на виетнамската независимост Хо Ши Мин), по която от Северен Виетнам минава потокът за снабдяване на борците, воюващи срещу агресора. В джунглите Бърчет е ухапан от скорпион, но успява да оцелее.

През 60-те той базира кореспондентския си пункт в камбоджанската столица Пном Пен, където идва и семейството му. В краяна десетилетието всички се местят в Париж - там Бърчет общува „на ти” със световния интелектуален елит, другарува с личности като Греъм Грийн, Ноам Чомски, Джейн Фонда и др.

През 1982 г. Уилфред Бърчет и Веселина Осиковска се установяват в София и се нанасят в апартамент на столичния бул. „Владимир Заимов”. Само година по-късно Бърчет умира на 72-годишна възраст в софийската Правителствена болница. Според мълвата - от лекарска грешка... След него остава многобройните му книги, повечето издадени и на български.

Повече за личността и биографията на Бърчет можем да научим днес от 17 ч. в клуб „Журналист” от журналистката Ана Георгева.

Сподели в
 

Екипът на предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ на БНР получи днес от верен свой слушател от Дупница 25 лева с молба да бъдат дарени за ремонта на кораба-музей „Радецки“. Репортаж за дарителската акция беше излъчен по БНР на 11-и февруари.

21.02.2019/18:50

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки