„Вашингтон пост” излезе с празна колонка за Джамал Кашоги

06.10.2018 /09:06 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Празната колонка във "Вашингтон пост" е озаглавена "Липсващ глас"

В. "Вашингтон пост" публикува празна колонка в знак на солидарност със своя сътрудник - саудитския журналист Джамал Кашоги, изчезнал след влизането си в саудитското консулство в Истанбул, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Редакцията на вестника отделно призова саудитския принц Мохамед бин Салман да гарантира, че Кашоги е "свободен и способен да продължи своята работа", която предполага и критични към политиката на Рияд статии.

59-годишният Джамал Кашоги е дългогодишен саудитски журналист, чуждестранен кореспондент, редактор и коментатор, чиято работа е предизвиквала в миналото полемика в ултраконсервативното саудитско кралство.

Той замина в самоналожено изгнание в САЩ след издигането на принц Мохамед бин Салман, посочен за престолонаследник от своя баща - 82-годишния крал Салман.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, когато влязъл в саудитското консулство в Истанбул. Има подозрения, че той изобщо не е напускал комплекса. В разпространено изявление на саудитското консулство в Истанбул бе заявено, че журналистът си е тръгнал от там.

По-рано Анкара повика за обяснения саудитския посланик в Турция и настоя въпросът да бъде изяснен възможно най-скоро. Посланикът каза, че не разполага със сведения към момента, и обеща да проучи обстоятелствата.

Свързани:  И властите се чудят къде е изчезнал Джамал Кашоги

Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул заяви в декларация, че журналистът Джамал Кашоги е напуснал сградата на мисията, съобщава саудитската информационна агенция СПА, цитирана от Ройтерс.
Дата: 05.10.2018


 

Сподели в
 

Европейската комисия (ЕК) почете в Брюксел с минута мълчание навършването на първата годишнина от убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и неговата годеница.

22.02.2019/09:05

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). 127 депутати подкрепиха закона. От БСП не участваха в дебатите.

21.02.2019/09:04

Турски апелативен съд потвърди присъдите затвор срещу 8 журналисти и представители на редакцията на опозиционния в."Джумхуриет", съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на вестника.

20.02.2019/09:03

Националният съвет на БСП избра Ивелин Николов за главен редактор на "Дума". По-рано в зала бе предложено едномесечно удължаване на процедурата за ръководител на вестника, но мнозинството отхвърли подобен вариант.

19.02.2019/09:02

Ивелин Николов е избран за главен редактор на в. "Дума" на заседание (пленум) на Националния съвет на БСП, съобщават от пресцентъра на лявата партия.

18.02.2019/08:21

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки