Начало
 
 

Биляна Гавазова разказва за рубриката си „Чети етикета“

06.10.2018 /18:53 | Източник: bTV/manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Биляна Гавазова пред bTV

Журналистката Биляна Гавазова е автор и водеща на рубриката в предаването „Тази сутрин“ по bTV „Чети етикета“, както и водеща на новинарски емисии по bTV.

Професионалният ѝ път като журналист започва в националното радио, където е репортер, водеща и главен редактор на регионална станция.

През 2010 г. се среща с магията на телевизията и продължава професионалното си развитие в bTV Новините, а по-късно и като водеща в „Тази сутрин“.

Като репортер работи активно върху потребителски и социални теми. Рубриката й „Чети етикета“ тръгва през юни 2016 г. в рамките на сутрешния блок и традиционно предизвиква широк обществен дебат, както и незабавната реакция на институциите към посочения потребителски проблем.

Биляна Гавазова често е наричана от колегите си „телевизионният омбудсман“. Носителка е на множество награди, сред които „Журналист на годината“ (2017) на Синдиката на българските учители, награда за журналистически принос на Съюза по хранителна промишленост за 2017 година, както и приза „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България през 2018.

Потребителските теми са сред въпросите с най-голям отзвук от зрителите. Как ги подбирате за рубриката си „Чети етикета“?  

Подбираме ги заедно с нашите зрители. Много разчитаме на техните сигнали. В днешно време хората са изключително активни, внимателни и много бързо успяват да ни посочат проблема. Разбира се, „гоним” и актуалните теми от деня, които няма как да пропуснем, защото хората ни се доверяват всеки ден и очакват от нас да им дадем най-точната информация.

„Чети етикета” се превърна в пример за това! Именно по този начин сме направили едни от най-интересните теми в рубриката.

Кой репортаж в тази тематика ви е отнел най-много време и усилия? 

Много труден въпрос (усмихва се). Забравят се тези неща - умората, снимките, нощните монтажи. Помня ефекта от тях. Но може би една от най-сложните теми, които съм правила в рубриката „Чети етикета” беше свързана с качеството на водата, която пием - какво тече от чешмите ни и можем ли да сме спокойни, че е безопасно.

Като при всяка друга тема, отговорността беше много голяма, но тук се оказа голямо предизвикателство да посочим рисковете и проблемите и да не създадем излишна паника. (Със съкращения)

Свързани:   Обявяват Биляна Гавазова за „Журналист на годината“

Биляна Гавазова стана носителка на приза „Журналист на годината – 2017“ на Синдиката на българските учители. Водещата на рубриката „Чети етикета“ в „Тази сутрин“ по bTV е отличена на церемония по време на събитие на синдиката в София.
Дата: 17.12.2017


 

Сподели в
 

Георги Лозанов е медиен експерт, бивш член и председател на Съвета за електронни медии, доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет.

17.06.2019/13:55

Преди 50 години стъпването на Нийл Армстронг на Луната е централното телевизионно събитие, което е проследено директно от над 500 млн. жители на Земята, предаде АФП, цитирана от БТА.

16.06.2019/18:56

"Намираме се в период на „демократизация на фалшивите новини” - все повече хора се научават как да създават такова съдържание, а вече има дори софтуер за тяхното възпроизвеждане и той става все по-достъпен.

15.06.2019/17:15

Британският вътрешен министър Саджид Джавид съобщи, че е подписал заповед основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде екстрадиран в САЩ, ако британските съдилища са съгласни, предаде АП.

14.06.2019/16:51

БНТ се нуждае от опитни специалисти, които да управляват телевизията (или поне да са част от екипа на новия директор) и да обръщат специално внимание на баланса между приходите и разходите и на рекламната политика.

13.06.2019/18:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки