Борисов: Охулиха България покрай убийството на журналистката

10.10.2018 /16:22 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Борисов знае от опит как трябва да работи в подобни случаи МВР

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента.

Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът.

В рамките на 3 дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България.

Медиите да се държат отговорно  

Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП, като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро, и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му, и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Ще предоставим ДНК информацията  

Премиерът се обърна към разследващите журналисти, като изтъкна натиска, който е бил приложен към държавните органи, въпреки че в неделя е помолил да се изчака няколко дни, като напомни, че всяка прибързана информация от ангажираните със случая ведомства, докато тече разследването, би могла да предизвика укриване на вещи, на извършител.

Той напомни, че още в началото се е знаело, че има ДНК от извършителя, и акцентира, че целта на извършителите на поръчково убийство е да вземат пари, а не да си оставят ДНК материала. Той благодари на тези медии, които са заявили, че все пак трябва да се изчака с твърдението дали престъплението е свързано с дейността на убитата журналистка. 

Премиерът изказа благодарност и на трите германски федерални провинции и на техните ръководители, които са се включили в разследването, и изтъкна, че предполагаемият извършител е променял адресите си. Той ще бъде разпитан от германски съд, каза Борисов и заяви, че надлежно ще бъде предоставена цялата ДНК информация.


 

Сподели в
 

Карен Атия - редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост" - определи саудитските обяснения за смъртта на журналиста като „пълна лъжа”, предаде ДПА, цитирана от БТА.

21.10.2018/14:47

Синдикатите във френската информационна агенция Франс прес отново поискаха оттегляне на плана за съкращаване на 125 щатни места, който бе обявен преди 2 седмици от изпълнителния директор Фабрис Фрис, предаде АФП.

20.10.2018/15:36

Саудитски лекар, заподозрян, че е бил част от предполагаемия отряд, убил в Истанбул журналиста Джамал Хашоги, се е обучавал в Австралия, разкрива австралийската телевизия, цитирана от ДПА.

19.10.2018/14:34

Разпознат от турските власти като един от отговорните за изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги*, е от антуража на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, разкрива. "Ню Йорк таймс".

18.10.2018/12:00

Саудитска Арабия подготвя алтернативно обяснение за съдбата на журналист дисидент и ще заяви, че той е умрял в саудитското консулство в Истанбул преди 2 седмици при разпит, който е протекъл неконтролирано, разкрива в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източник, запознат с намеренията на кралството.

17.10.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки