Борисов: Охулиха България покрай убийството на журналистката

10.10.2018 /16:22 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Борисов знае от опит как трябва да работи в подобни случаи МВР

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента.

Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът.

В рамките на 3 дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България.

Медиите да се държат отговорно  

Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП, като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро, и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му, и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Ще предоставим ДНК информацията  

Премиерът се обърна към разследващите журналисти, като изтъкна натиска, който е бил приложен към държавните органи, въпреки че в неделя е помолил да се изчака няколко дни, като напомни, че всяка прибързана информация от ангажираните със случая ведомства, докато тече разследването, би могла да предизвика укриване на вещи, на извършител.

Той напомни, че още в началото се е знаело, че има ДНК от извършителя, и акцентира, че целта на извършителите на поръчково убийство е да вземат пари, а не да си оставят ДНК материала. Той благодари на тези медии, които са заявили, че все пак трябва да се изчака с твърдението дали престъплението е свързано с дейността на убитата журналистка. 

Премиерът изказа благодарност и на трите германски федерални провинции и на техните ръководители, които са се включили в разследването, и изтъкна, че предполагаемият извършител е променял адресите си. Той ще бъде разпитан от германски съд, каза Борисов и заяви, че надлежно ще бъде предоставена цялата ДНК информация.


 

Сподели в
 

С Петър Парижков се запознах през 1978 г. в родното му с. Алеково, Свищовско (по това време бях учител там), където той гостуваше заедно със своя близък приятел Матей Шопкин, известен поет и също от Търновския край.

22.02.2019/14:33

Медийните любимци на властта лъснаха от справка, получена по Закона за достъп до обществена информация.

21.02.2019/16:50

Феновете на „Евровизия 2019” отсега трябва да започнат да пестят, ако искат да си закупят билет за телевизионния песенен конкурс, предава ДПА.

20.02.2019/13:50

Журналистът Петко Бочаров да бъде предложен за почетен гражданин на София, посмъртно, и да бъде поставена паметна плоча на дома, в който живя.

19.02.2019/20:55

Германските власти са започнали разследване на журналист от британския в. "Файненшъл таймс" заради публикациите за сериозни проблеми в компанията за обработка на плащания Уайъркард (Wirecard), съобщава ДПА.

19.02.2019/18:51

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки