Борисов: Охулиха България покрай убийството на журналистката

10.10.2018 /16:22 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Борисов знае от опит как трябва да работи в подобни случаи МВР

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента.

Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът.

В рамките на 3 дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България.

Медиите да се държат отговорно  

Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП, като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро, и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му, и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Ще предоставим ДНК информацията  

Премиерът се обърна към разследващите журналисти, като изтъкна натиска, който е бил приложен към държавните органи, въпреки че в неделя е помолил да се изчака няколко дни, като напомни, че всяка прибързана информация от ангажираните със случая ведомства, докато тече разследването, би могла да предизвика укриване на вещи, на извършител.

Той напомни, че още в началото се е знаело, че има ДНК от извършителя, и акцентира, че целта на извършителите на поръчково убийство е да вземат пари, а не да си оставят ДНК материала. Той благодари на тези медии, които са заявили, че все пак трябва да се изчака с твърдението дали престъплението е свързано с дейността на убитата журналистка. 

Премиерът изказа благодарност и на трите германски федерални провинции и на техните ръководители, които са се включили в разследването, и изтъкна, че предполагаемият извършител е променял адресите си. Той ще бъде разпитан от германски съд, каза Борисов и заяви, че надлежно ще бъде предоставена цялата ДНК информация.


 

Сподели в
 

Изборите за Европейски парламент на 26 май ще са първите у нас без традиционната "изборна нощ в НДК" в София.

26.05.2019/14:35

Повдигнатите нови обвинения срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж са сериозна заплаха за свободата на медиите, заяви неправителствената организация Комитет на репортерите на свобода на медиите (RCFP), цитирана от АП.

25.05.2019/14:35

Някои медии са решили да покажат, че това е възможно, като използват в сайтовете си роботи, които да "отстраняват оттам безумните изказвания", предаде АФП.

24.05.2019/15:21

Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието бяха отличени с награда „Варна“ на тържествена церемония, организирана от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

23.05.2019/18:52

Може би поради липсата на граждански интерес европейските избори не породиха цунами от фалшиви новини, но властите остават максимално бдителни, за да парират дезинформацията и евентуални опити за онлайн намеса.

23.05.2019/13:58
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

В словото си по повод 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоя за спешни действия, които да възпрат деградацията в свободата на словото у нас, да предпазят колегията от натиск и манипулации, да гарантират на обществото правото на обективна, качествена и независима журналистика

22.05.2019 /17:07

 Мнения

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Размисли за пренебрежителното отношение към вестник „Дума” и празника му, замислен от първия главен редактор Стефан Продев

02.05.2019 /20:43 | Автор: Константин Иванов | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки