Борисов: Охулиха България покрай убийството на журналистката

10.10.2018 /16:22 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Борисов знае от опит как трябва да работи в подобни случаи МВР

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000 процента.

Това заяви на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов по повод задържането в Германия на предполагаемия извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова.

Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист, каза премиерът.

В рамките на 3 дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно, разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България, каза Борисов и посочи, че подобни престъпления не се случват само в България.

Медиите да се държат отговорно  

Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри, каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП, като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро, и призова медиите към отговорно поведение. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема мисля, че е факт, каза Борисов.

Премиерът поднесе съболезнования на близките на жертвата и благодари на ангажираните с разследването, като потвърди, че ще бъдат отпуснати средства на Института по криминалистика за осъвременяване на техниката му, и изтъкна, че сега са били нужни повече от 24 часа, за да се определят ДНК профилите, при сегашната методология.

Ще предоставим ДНК информацията  

Премиерът се обърна към разследващите журналисти, като изтъкна натиска, който е бил приложен към държавните органи, въпреки че в неделя е помолил да се изчака няколко дни, като напомни, че всяка прибързана информация от ангажираните със случая ведомства, докато тече разследването, би могла да предизвика укриване на вещи, на извършител.

Той напомни, че още в началото се е знаело, че има ДНК от извършителя, и акцентира, че целта на извършителите на поръчково убийство е да вземат пари, а не да си оставят ДНК материала. Той благодари на тези медии, които са заявили, че все пак трябва да се изчака с твърдението дали престъплението е свързано с дейността на убитата журналистка. 

Премиерът изказа благодарност и на трите германски федерални провинции и на техните ръководители, които са се включили в разследването, и изтъкна, че предполагаемият извършител е променял адресите си. Той ще бъде разпитан от германски съд, каза Борисов и заяви, че надлежно ще бъде предоставена цялата ДНК информация.


 

Сподели в
 

Европейската комисия призова за минута мълчание в памет на двамата журналисти, загинали в атентата в Страсбург миналата седмица, предаде от Брюксел кореспондентът на БТА Николай Желязков.

18.12.2018/15:25

"Глиганът ни тласка към харчене", продава чалъми "Телеграф" на страница с хороскоп - "Последното животно в китайския зодиак", коментира в. „Сега” в рубриката си „Прелет над печата”:

17.12.2018/12:00

Част от детско стихотворение на журналистката от в. „Нов живот“ Божидара Ангелова е включено в учебно помагало за 2-ри клас, отпечатано от издателство „Просвета“.

16.12.2018/18:54

11 000 лева за обзавеждане на кабинет по журналистика с телевизионно студио в Хуманитарната гимназия иска директорът на учебното заведение във Велико Търново.

16.12.2018/14:07

Съдия от Апелативния съд на Букурещ отхвърли искането на турските власти за екстрадиция на турския журналист от в. "Заман Румъния" Камил Демиркая, предаде агенция Аджерпрес.

15.12.2018/14:45

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки