Начало
 
 

Очакват президента Радев за 150-годишнината на Троян

12.10.2018 /18:33 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Троян се готви за юбилея си

Пъстра и богата на културни събития програма е подготвила Община Троян за своя празник – Петковден. Тогава се чества и 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

Очаква се президентът Румен Радев да бъде официален гост за кулминацията на празненствата в неделя. Част от тях бе и откриването на паметен знак на акад. Ангел Балевски тази седмица.

В читалище „Наука” бе представен документален филм, посветен на изтъкнатия учен, който е роден през 1910 г. в Троян и произхожда от стар охридски род.

Празничната неделя (14 октомври) започва със Света Божествена литургия в 9 ч. След нея е предвидено дефиле и концерт на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия от Ботевград, Ловеч и Троян. Ще бъде открита изложба „Провинциална хроника” в Троянския музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства.

Домакините уверяват, че специалното триизмерно шоу, което ще се прожектира върху фасадата на Народно читалище „Наука”, ще е невиждано досега. Водещ на събитието ще е любимият актьор на планинци Владимир Карамазов. Ще пеят Васил Найденов и Силвия Кацарова.

Националната литературна награда „Ламар“ и националният приз „Николай Петев" също ще бъдат връчени на официалната церемония, като част от тържествената програма за юбилея на града. Творбите на участниците в конкурса се събират още от от април т.г.


 

Сподели в
 

Култовата постановка "Господа, другари, pichove и дами" на режисьора Димо Дешев от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” в Плевен бе отличена на 6-ото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър със Специалната награда за актьорски екип.

16.10.2018/18:23

Отличието бе връчено на голямата певица от председателя на Съюза на музикалните и танцови дейци Станислав Почекански по време на провеждането на песенните фестиали „Сребърни чучулиги” и „Альоша”

15.10.2018/20:45

На 24 октомври 2018 г. Столична библиотека закръгля девет десетилетия от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от богата културна програма.

15.10.2018/18:14

През далечната 1933 г. професионалният историк акад. Юрдан Трифонов публикува своето фундаментално и цитирано и до днес съчинение „История на града Плевен до Освободителната война”.

13.10.2018/20:55

Хорове, певчески групи и индивидуални изпълнители от всички краища на България на 13 и 14 октомври ще представят творчеството си в двата фестивала, посветени на партиотичната, антифашистката и фронтовата песен

12.10.2018/20:46

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ отново настоява Народното събрание да обърне внимание на внесените преди повече от година наши предложения за законодателни промени в защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Изискваме да се увеличи наказанието за посегателство над журналисти и то да се определи в Наказателния кодекс като квалифициращ признак от съответните състави на престъпление - заплахи, телесни повреди, убийства и пр.

07.10.2018 /20:52

Отличието е учредено съвместно от УС на СБЖ и от НС на БСП в памет на големия български публицист, оглавявал и СБЖ

03.10.2018 /07:14

Публикуваме изказването на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, което тя не получи възможност да произнесе по време на дискусия в НС по повод медиен законопроект, задвижен от депутати от ДПС. На предложенията на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото и правата на журналистите, които бяха внесени преди повече от година в Комисията по културата и медиите, и досега не е даден ход

21.09.2018 /19:30

 Мнения

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

На сърдития на цял свят премиер Бойко Борисов медиите, опозицията и чужденците са му виновни за „охулването” на държавата, която именно неговото управление докара дотам, че на всички да изглежда логично убийството на журналистка, посмяла да засегне темата за корупцията

10.10.2018 /14:54 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки