Начало
 
 

Очакват президента Радев за 150-годишнината на Троян

12.10.2018 /18:33 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Троян се готви за юбилея си

Пъстра и богата на културни събития програма е подготвила Община Троян за своя празник – Петковден. Тогава се чества и 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

Очаква се президентът Румен Радев да бъде официален гост за кулминацията на празненствата в неделя. Част от тях бе и откриването на паметен знак на акад. Ангел Балевски тази седмица.

В читалище „Наука” бе представен документален филм, посветен на изтъкнатия учен, който е роден през 1910 г. в Троян и произхожда от стар охридски род.

Празничната неделя (14 октомври) започва със Света Божествена литургия в 9 ч. След нея е предвидено дефиле и концерт на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия от Ботевград, Ловеч и Троян. Ще бъде открита изложба „Провинциална хроника” в Троянския музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства.

Домакините уверяват, че специалното триизмерно шоу, което ще се прожектира върху фасадата на Народно читалище „Наука”, ще е невиждано досега. Водещ на събитието ще е любимият актьор на планинци Владимир Карамазов. Ще пеят Васил Найденов и Силвия Кацарова.

Националната литературна награда „Ламар“ и националният приз „Николай Петев" също ще бъдат връчени на официалната церемония, като част от тържествената програма за юбилея на града. Творбите на участниците в конкурса се събират още от от април т.г.


 

Сподели в
 

Дългогодишната художествена директорка на Художествена галерия „Светлин Русев” Мария Мескин бе изпратена лично от кмета на Плевен Георг Спартански в пенсия с плакет на общината и огромен букет.

22.02.2019/17:30

„Константинополският мирен договор и Балканите” беше темата на Международната конференция, посветена на неговата 140-годишнина. Тя събра известни политици, историци, учени и общественици в РКИЦ. Организатори на срещата бяха партия АБВ, Руското историческо дружество, БАН и представителството на Россотрудничество в България.

20.02.2019/16:19

Станалият познат на целия свят като най-известният и целуващ матрос, Джордж Мендоса е починал на преклонната 95-годишна възраст през уикенда в старчески дом в Роуд Айлънд, САЩ. Така няколко години след медицинската сестра, увековечена на снимката, всички герои, свързани с фотография, станала част от световната история, вече са в един по-добър свят

19.02.2019/17:59

Представителят на Хавана за Източна Европа по туризма Давид Лобайна разказа в София за аткарктивните възможности за отдих на Острова на свободата и изтъкна радостта си от повишения интерес към тази дестинация от страна на наши пътешестественици

18.02.2019/18:48

На името на бившия директор на Регионалния исторически музей в Плевен проф. Михаил Грънчаров да бъде наречена улица в града, предлагат негови колеги от националното сдружение „Български музеи” в писмо до ръководството на Плевен.

18.02.2019/18:08

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки