Начало
 
 

Очакват президента Радев за 150-годишнината на Троян

12.10.2018 /18:33 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Троян се готви за юбилея си

Пъстра и богата на културни събития програма е подготвила Община Троян за своя празник – Петковден. Тогава се чества и 150-годишнината от обявяването на Троян за град.

Очаква се президентът Румен Радев да бъде официален гост за кулминацията на празненствата в неделя. Част от тях бе и откриването на паметен знак на акад. Ангел Балевски тази седмица.

В читалище „Наука” бе представен документален филм, посветен на изтъкнатия учен, който е роден през 1910 г. в Троян и произхожда от стар охридски род.

Празничната неделя (14 октомври) започва със Света Божествена литургия в 9 ч. След нея е предвидено дефиле и концерт на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия от Ботевград, Ловеч и Троян. Ще бъде открита изложба „Провинциална хроника” в Троянския музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства.

Домакините уверяват, че специалното триизмерно шоу, което ще се прожектира върху фасадата на Народно читалище „Наука”, ще е невиждано досега. Водещ на събитието ще е любимият актьор на планинци Владимир Карамазов. Ще пеят Васил Найденов и Силвия Кацарова.

Националната литературна награда „Ламар“ и националният приз „Николай Петев" също ще бъдат връчени на официалната церемония, като част от тържествената програма за юбилея на града. Творбите на участниците в конкурса се събират още от от април т.г.


 

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки