Начало
 
 

В СБЖ ще отбележат 180-годишнината от рождението на Марин Дринов

23.10.2018 /18:47 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Марин Дринов

На 24октомври от 17,30 ч. в клуб „Журналист“ в СБЖ ще бъде отбелязана 180-годишнина от рождението на големия български учен и патриот проф. Марин Дринов. Гост на събитието ще е неговият правнук д-р Владимир Сафронов-Дринов, който гостува в България по повод юбилейните тържества. Той ще представи новата си книга „Марин Дринов –Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

Съюзът на българските журналисти не пропуска да отбележи тази знаменателна годишнина така, както стори преди 5 години, когато чествахме175-годишнината от рождението на проф. Дринов. Тогава пак гостува неговият правнук Владимир Сафронов. С днешна дата си спомням какво сподели той пред мен за сайта на СБЖ по повод своята мисия в изследователската си работа на делото на личния си роднина. „Моята задача е да събера всички мои роднини, които са не само в България, но и в Русия –ми каза той. - Иска ми се всички те да се знаят помежду си, защото сега, когато говоря с някои от тях, се оказва, че те не познават другите. Мисията ми е да издиря и обединя всички потомци на Марин Дринов.“ Д-р Сафронов-Дринов винаги идва в България с отворено сърце и радост. Преди дни ми сподели, че когато стъпил на българска земя, почувствал че в душата му става по-светло и топло, все едно се прибира в родината си от дълъг път. „За мен, както и за моя прадядо, тя е родина на моите предци – казва правнукът на големия български учен. - Това е любовта, с която той е преживял целия си живот. Мисля си, че като посещавам България, аз също ще открия за себе си това.“

Срещата в СБЖ е част от програмата за честването на годишнината на българския просветител и будител. Тържествата  започнаха с тържествено събрание в БАН, която носи името на проф. Марин Дринов – основателя на Българското книжовно дружество, дало основите на нашата най-престижна научна институция. В чест на 180-годишнина от рождението на „виновника“ днес София да е столица на България, в неговия роден град Панагюрище се състоя и Международна двудневна научна конференция

Всички, които желаят да се докоснат до живота и делото на големия български учен, са „Добре дошли!“ в клуб „Журналист“ в СБЖ, ул. „Граф Игнатиев“ 4 на 24 октомври в 17,30 часа.

Снимки Иван Василев и архив 

 

 

 

   

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки