Начало
 
 

Поклон пред всеотдайната журналистка Станини Асенова Дешева

22.10.2018 /18:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Станини Асенова Дешева

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

Четвърт век от живота на Станини Асенова Дешева Българското национално радио и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“ бяха нейното второ семейство, любов, страст, бойно поле и сцена, на която тя се раздаваше с талант, достойнство и щедрост. „Отгледа“ и даде рамо на много „радиодеца“, създаде детския литературен конкурс „Искри“ и приобщи към него българчета от общностите извън страната ни.

Написа силни и вълнуващи текстове за своята Тракия, за неизброимите си срещи и преживявания по пътищата на настоящето и миналото. С каквото и да се захванеше, го вършеше с отдаденост, заразителен ентусиазъм и размах.

В културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ и в Държавната агенция за българите в чужбина даде надежда и реална подкрепа на много наши сънародници, решили да се върнат в „старата родина“ и сблъскали се с бездушието и незаинтересоваността на бюрокрацията и неосведомеността на тукашните българи.

Водеше училищни кръжоци по журналистика, пишеше за няколко печатни издания, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“. Издири и описа в книга историята на своя род, издаде още две книги – миниатюри и спомени от родния си град. Бързаше да довърши поредната – за най-богатия на срещи период от журналистическите си митарства из България, от който пазеше безценни документални записи, превърнали се в очерци за поредицата „Земя и хора“ на програма „Христо Ботев“...

Не успя, защото времето внезапно свърши. Беше журналистка до последния си миг.

Семейството й се обръща към всички, желаещи да присъстват на панихидата в храм „Света София“ и на вечерта в памет на Станини в БНР, с молба до 29 октомври да се обадят на тел. 0889 899 803.

Сподели в
 

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за развитието на Острова на свободата 60 години след Кубинската революция на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

18.01.2019/19:13

В края на миналата година гигантъг Google чрез своята най-голяма платформа YouTube заплаши, че ще блокира видеоклипове на територията на Европейския съюз. Безпрецедентното предупреждение беше по повод приетата от Европейския съюз нова Директива за авторското право.

18.01.2019/18:50

От Международната федерация на журналистите (МФЖ) се обръщат към своите членове с призив да подкрепят колегите си от Холандия, които са в стачна готовност с искане за прилично заплащане. Стачката е определена за 25 януари т.г.

15.01.2019/19:58

На среща-дискусия в Клуб „Журналист” на СБЖ венецуелската посланичка разказа за обстановката в нейната страна около поемането на втори президентски мандат от държавния глава Николас Мадуро. Присъствалите подписаха обръщение до парламентите на различни страни с апел да се съдейства за диалога във и около Венецуела и да се спрат политиките на санкции и намеса във вътрешните работи

12.01.2019/13:19

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова увери посланика на Държавата Палестина Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, че Съюзът ще съдейства Международната федерация на журналистите да активизира усилията си за освобождаване на палестинските колеги

11.01.2019/20:18

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки