Начало
 
 

Поклон пред всеотдайната журналистка Станини Асенова Дешева

22.10.2018 /18:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Станини Асенова Дешева

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

Четвърт век от живота на Станини Асенова Дешева Българското национално радио и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“ бяха нейното второ семейство, любов, страст, бойно поле и сцена, на която тя се раздаваше с талант, достойнство и щедрост. „Отгледа“ и даде рамо на много „радиодеца“, създаде детския литературен конкурс „Искри“ и приобщи към него българчета от общностите извън страната ни.

Написа силни и вълнуващи текстове за своята Тракия, за неизброимите си срещи и преживявания по пътищата на настоящето и миналото. С каквото и да се захванеше, го вършеше с отдаденост, заразителен ентусиазъм и размах.

В културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ и в Държавната агенция за българите в чужбина даде надежда и реална подкрепа на много наши сънародници, решили да се върнат в „старата родина“ и сблъскали се с бездушието и незаинтересоваността на бюрокрацията и неосведомеността на тукашните българи.

Водеше училищни кръжоци по журналистика, пишеше за няколко печатни издания, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“. Издири и описа в книга историята на своя род, издаде още две книги – миниатюри и спомени от родния си град. Бързаше да довърши поредната – за най-богатия на срещи период от журналистическите си митарства из България, от който пазеше безценни документални записи, превърнали се в очерци за поредицата „Земя и хора“ на програма „Христо Ботев“...

Не успя, защото времето внезапно свърши. Беше журналистка до последния си миг.

Семейството й се обръща към всички, желаещи да присъстват на панихидата в храм „Света София“ и на вечерта в памет на Станини в БНР, с молба до 29 октомври да се обадят на тел. 0889 899 803.

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки