Начало
 
 

Поклон пред всеотдайната журналистка Станини Асенова Дешева

22.10.2018 /18:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Станини Асенова Дешева

На 31 октомври ще отброим 40 дни, откакто си отиде Станини Асенова Дешева, родена на 13 февруари 1940 г. Тя посвети 25 години от живота си на БНР и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“, раздаваше надежда и подкрепа и от Държавната агенция за българите в чужбина.

Четвърт век от живота на Станини Асенова Дешева Българското национално радио и „Детска редакция“ на програма „Христо Ботев“ бяха нейното второ семейство, любов, страст, бойно поле и сцена, на която тя се раздаваше с талант, достойнство и щедрост. „Отгледа“ и даде рамо на много „радиодеца“, създаде детския литературен конкурс „Искри“ и приобщи към него българчета от общностите извън страната ни.

Написа силни и вълнуващи текстове за своята Тракия, за неизброимите си срещи и преживявания по пътищата на настоящето и миналото. С каквото и да се захванеше, го вършеше с отдаденост, заразителен ентусиазъм и размах.

В културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“ и в Държавната агенция за българите в чужбина даде надежда и реална подкрепа на много наши сънародници, решили да се върнат в „старата родина“ и сблъскали се с бездушието и незаинтересоваността на бюрокрацията и неосведомеността на тукашните българи.

Водеше училищни кръжоци по журналистика, пишеше за няколко печатни издания, беше част от екипа на кирило-методиевския вестник „За буквите“. Издири и описа в книга историята на своя род, издаде още две книги – миниатюри и спомени от родния си град. Бързаше да довърши поредната – за най-богатия на срещи период от журналистическите си митарства из България, от който пазеше безценни документални записи, превърнали се в очерци за поредицата „Земя и хора“ на програма „Христо Ботев“...

Не успя, защото времето внезапно свърши. Беше журналистка до последния си миг.

Семейството й се обръща към всички, желаещи да присъстват на панихидата в храм „Света София“ и на вечерта в памет на Станини в БНР, с молба до 29 октомври да се обадят на тел. 0889 899 803.

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки