МФЖ подема в ООН кампания за защита на журналистите

23.10.2018 /11:01 | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Създаването на конвенцията може да отнеме години

Международната федерация на журналистите (МФЖ/ IFJ) започна в ООН кампания за създаване на международна конвенция за сигурността и независимостта на журналистите и на други медийни професионалисти, предаде АФП.

Първото заседание по темата в централата на ООН в Ню Йорк обедини представители на 15 страни, сред които Русия, Гърция, Пакистан, Перу, Италия и Тунис, разказва генералният секретар на IFJ Антъни Беланже.

Организацията е базирана в Брюксел и представлява 600 000 журналисти в 134 страни. Предвидена отдавна, тази кампания намира директен отзвук в "аферата Хашоги".

Бъдещата конвенция цели да обедини съществуващите международни документи, отнасящи се до сигурността на журналистите и медийните работници, да ги допълни и обобщи, разказва Беланже.

През 2017 г. бяха убити 82-ма репорти по света 

Поради тази причина не може просто да се чака следващото убийство, без да се направи нещо, казват организаторите на кампанията. Те допълват, че само 1 на 10 убийства е разследвано.

Целта на започнатата в Ню Йорк кампания е да бъдат мобилизирани няколко страни, които да отнесат въпроса пред Общото събрание на ООН, което е единствено компетентно да постави началото на процес, който да приключи с приемането на международна конвенция.  

В текста на конвенцията се предвижда да има 22 члена, в това число ангажименти за защита на журналистите, за спазване на свободата на словото и за преследване на извършителите на агресии срещу представители на професията.

Конвенцията предвижда създаването на комисия от 15 души, които ще следят за нейното спазване. 

Свързани:  За 7 октомври и МФЖ обявява: „Равенство за всички”

На 7 октомври Международната федерация на журналистите (МФЖ) ще чества за 11-и път Световния ден за достоен труд (WDDW), като мотото през настоящата година е „Равенство за всички”, съобщават от организацията.
Дата: 05.10.2018


 

Сподели в
 

Европейският парламент (ЕП) прие на първо четене предложението терористичното съдържание да бъде премахвано от интернет до 1 час от получаването на съответното разпореждане от властите.

19.04.2019/15:24

Еврокомисар Мария Габриел стартира новата кампания #DigitalRespect4Her за повишаване на осведомеността за насилието, с което се сблъскват жените онлайн, съобщиха от представителство на ЕК в България.

18.04.2019/15:11

Европейският парламент (ЕП) в Брюксел отхвърли предложението да обсъди случая със задържането във Великобритания на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в дискусията за защита на изобличителите.

17.04.2019/15:25

Сигурно 10 пъти тези дни изгледах клипчето със записа на това как британските полицаи арестуват в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж. Това е мъчително видео.

16.04.2019/18:56

Агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс спечелиха награди „Пулицър” за международни репортажи, вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" бяха отличени за репортажи за президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

16.04.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки