Начало
 
 

На многая лета за Боби Костурков!

23.10.2018 /17:45 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Боби Костурков е неуморен и на тенис-корта, и на ски-пистата, и на журналистическия терен

Известният журналист, тенисист, скиор и член на УС на СБЖ изненада всички ни, закръгляйки 70 години - подобен юбилей изглежда несъвместим с неговата продължаваща да кипи енергия. Колегията от сърце му честити годишнината и очаква нови висини от винаги младежкия му дух!

„Няма шега, няма майтап - неуморимият Борислав Костурков отчита 70 години!” - така Фейсбук братството реагира на юбилея на известния журналист, тенисист, скиор и член на УС на СБЖ, който на 22 октомври наистина изненада всички ни, закръглйки седем десетилетия.

Борислав или Боби, както го наричат всички в колегията, е пословичен със своята вечно кипяща енергия, зареждаща и журналистическите му постижения, и спортните му победи, които са не по-малко бляскави. Тази енергия не му изневерява и до днес. Тя пръска ведрина навсякъде, където той връхлита с неугасващата си усмивка, с обичайната си устремена походка и с по младежки стройния си силует.

Отличната си форма Боби несъмнено дължи на своята пламенна страст към тениса и ските - двете дисциплини, при които винаги е сред медалистите на състезанията за журналисти.

Роден в София на 22 октомври 1948 г., Боби завършва Първа английска гимназия в столицата и някогашния ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) със специалност международни икономически отношения. Дипломира се и като журналист в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Прописва още през 1968-ма, макар формалната му кариера като журналист „на щат” да стартира във в.”Земеделско знаме” през 1975 г. След 10 ноември 1989-та Боби става шеф на пресцентъра на ВНС. Оглавява го и в следващи парламенти.

През 1992-ра е изпратен в Българския културен институт в Берлин. 6 години по-късно е избран за зам.-директор на БТА. От 1998 до 2001 г. е пресаташе на посолството ни в Бон и Берлин. През 2004 г. започва да води свое 3-часово авторско предаване – „10 000 минути”, по телевизия „Европа”. От октомври 2004 г. е главен експерт в дирекция "Комуникация и координация" на Банка ДСК.

Член е и на настоящия Управителен съвет на СБЖ.

Навръх 70-годишнината на Боби в централата на СБЖ в София се състоя тържество, на което му бе връчен Почетният плакет на СБЖ - във връзка с 50 години журналистическа дейност.

Самият Боби с типичното си чувство за хумор бе обявил, че чества... 180-годишнина, съставена от 2 по 35 на белия свят, 2 по 30 на червения тенис-корт и 2 по 25 зад белия лист на пишещата машина, превъплътен в по-ново време в екран на компютър.

На многая лета, Боби! Дано все така да ни увличаш напред и нагоре!

 

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки