Начало
 
 

Нова книга за големия учен и патриот проф. Марин Дринов

26.10.2018 /21:17 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Октомври беше под знака на отбелязването на една достойна годишнина. Научната общност и всички, които милеят за българската памет, отбелязаха 180-годишнината от рождението на будителя и радетеля за българската наука проф. Марин Дринов. Книга за него на правнука му бе представена в СБЖ.

Марин Дринов е достойният българин, който създаде Българското книжовно дружество, чийто наследник е днешната БАН. СБЖ също отбеляза годишнината, като в клуб “Журналист“ гостуваха роднини на именития български и руски учен. Правнукът на Марин Дринов - Владимир Сафронов-Дринов, представи своята книга „Марин Дринов – Семейна летопис. 180-години от рождението му“.

Срещата в СБЖ е част от програмата за честването на годишнината на българския просветител и будител. Тържествата  започнаха с тържествено събрание в БАН, която носи името на проф. Марин Дринов – основателя на Българското книжовно дружество, дало основите на нашата най-престижна научна институция. В чест на 180-годишнина от рождението на „виновника“ днес София да е столица на България, в неговия роден град Панагюрище се състоя и Международна двудневна научна конференция.

Вечерта в СБЖ беше открита от председателя на УС на Съюза Снежана Тодорова, която представи гостите, като сред тях освен правнука от руска страна д-р Владимир Сафронов-Дринов беше и българската роднина на големия българин Катя Дринова. Тя сподели, че е респектирана от огромния труд, който е извършил авторът на книгата, изработвайки и родословното дърво на рода Дринови.

“За мен е голяма чест да представя своята книга в Съюза на българските журналисти – каза правнукът на проф. Марин Дринов Владимир Сафронов. – Щастлив съм да се поклоня на земята, която е негова родина. Тези дни в Панагюрище, като вървях по улиците на този красив град, все едно че разлиствах страниците на живота на Марин Дринов.“  

Владимир Сафронов сподели, че неговата задача при написването на книгата е била да изследва корените и дейността на своя личен прадядо, на когото той е благодарен, че му е оставил голямо наследство - да обича историята и неговото дело. Книгата за Марин Дринов е своеобразен негов исторически дневник и на роднините му. Когато Сафронов е събирал материала за нея, е установил, че има много известни и неизвестни епизоди и факти за учения. „Личността на Марин Дринов и неговият живот са пълни със загадки и противоречия, въпреки многото книги и статии, посветени на него“ – каза Владимир Сафронов, обяснявайки кое го е подтикнало да напише своята книга.

За някои неизвестни факти от дейността на българския учен говори и журналистката Калина Канева.

Правнукът на проф. Марин Дринов подари на СБЖ своята книга с пожелание да не се забравя никога делото на неговия прадядо.      

Владимир Сафронов беше любезен да отговори и на въпроси за сайта на СБЖ.

 

ВЛАДИМИР САФРОНОВ-ДРИНОВ: НАВСЯКЪДЕ МЕ ПОСРЕЩАХА С МНОГО ТОПЛОТА И ЗАГРИЖЕНОСТ

Д-р Владимир Сафронов-Дринов е роден в гр. Стари Оскол. Баща му Александър Дринов е внук на големия български историк и учен. В продължение на 30 години е лекар във Воронеж. Специалист е по репродуктивността и помага на хората да се сдобият с рожби.

Вървейки по пътеките на своята издирвателска родолюбива работа, д-р Сафронов-Дринов с усмивка казва за себе си, че е посланик на добра воля.

Колко години ви отне работата по книгата и родословното дърво, Владимир Александрович?

В продължение на няколко години подготвях материала, а след като събрах всичко, в течение на една година направих и книгата. Но основният стимул за нея беше моето посещение в България през 2008 г., когато с моята съпруга бяхме поканени от кмета на Панагюрище Георги Гергинеков да присъстваме на тържествата, посветени на 170-годишнината от рождението на моя прадядо проф. Марин Дринов. Намирайки се под впечатленията от посещението ми тогава в България и срещата с многобройните български роднини, пребивавайки в местата където се е родил, живял и работил моят прадядо, реших да направя изследване за него.    

Трудно ли ви беше да „отгледате“ родословното дърво на Дринови?

Какво да ви кажа, всяко родословно дърво се нуждае от много грижи. Всеки от роднините живее живота си така, както му диктуват сърцето и умът, заемайки своята си ниша в обществото. Всеки от нашите роднини е индивидуална личност. Не беше лесно да се направи родословието ни, но всичките те много ми помогнаха.

А вие, кога за първи път разбрахте, че сте правнук на такъв известен и голям учен?

Още в детството си знаех, че съм правнук на проф. Марин Дринов, но не знаех за мащабите на неговите позиции, които е заемал в научните и обществени среди.

Как вашите близки от рода Дринови посрещнаха това ваше дело?

С възхищение и трябва да ви кажа, че съм им много благодарен за голямата помощ, която ми оказаха.Изпращаха ми много снимки, спомени. Брат ми от  Астрахан също се отзова и ми изпрати много ценни документи от своето семейство, които включих в книгата си. Също така при срещата ми с моята киевска роднина Евгения Слинкова имахме дълги разговори и си споделихме всичко, което се е случило с нашите фамилии в течение на почти сто години. Тези разговори също включих в книгата си.

В Панагюрище отбелязаха 180-гоздишнината на Марин Дринов с двудневна научна конференция. Какви са вашите впечатления от нея, тъй като вероятно знаете, че днес българо-руските отношения са в малко по-различна ситуация?  И имате ли впечатление дали младите хора знаят кой е Марин Дринов?

Знаете ли, особено много ме зарадва това, че младите хора се отнасят към моя прадядо с особено уважително отношение, към неговото дело.Посрещнаха ме несамо младите хора, но и по-възрастните панагюрци с много топлота и радост. Всички те, които са живели в различни години на управлението у вас, ме приемаха като свой приятел. Срещнах се несамо с научните работници,участващи в конференцията, а и с много граждани в Панагюрище. Гост беше и посланикът на Украйна. Да ви кажа откровено, не срещнах нито веднъж някакво негативно отношение към мен, а напротив. Посрещаха ме много сърдечно и приветливо. Срещнах в тях толкова много топлота и загриженост, че ми беше светло на душата.

Снимки Иван Василев и Мари Къналян

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки