Начало
 
 

Отбелязваме 85-годишнината на Божко Шойков

30.10.2018 /18:34 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Божко Шойков почина през 1998-а

С поредица от концерти, първият от които е днес, в Плевен се отбелязва 85-ата годишнина от рождението на Божко Шойков – дългогодишен директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков".

Освен с като диригент, възпитал десетки поколения музиканти, той е известен с дейността си като цигулар, композитор и общественик.

Това съобщиха на пресконференция в Плевен дъщерята на Шойков - Венцеслава Шойкова, Августина Серафимова, преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски. Гост бе и диригентът Оливие Олт от Румъния, който ще дирижира Плевенската филхармония тази вечер.

Началото на честванията бе дадено в училище „Панайот Пипков” - Плевен с поднасяне на цветя пред барелефа на Божко Шойков, откриване на изложба и концерт с участието на настоящи възпитаници на гимназията. 

Утре от 17 часа ще започне „Среща на поколенията”, която ще бъде съпътствана с концерт.

Акцентът в честванията е концертът на Плевенска филхармония с участието на Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска. Той ще се състои на 2 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”, а диригент ще е отново Оливие Олт.

8 ще са солистите на концерта, като четирима от тях са бивши вече възпитаници на плевенската елитна гимназия: Чавдар Вълков, цигулка, Любомира Тодорова, цигулка, Христофор Маринов, цигулка, и Виктория Маринова, цигулка. Другите солисти са Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, тенорът Георги Султанов и басът Пламен Бейков.

Водещ ще е Венцеслава Шойкова. В програмата са включени Антонио Вивалди – Концерт за 4 цигулки, и струнен оркестър Allegro. Largo. Клод Дебюси – „Малка сюита“ En bateau. Cortege. Menuet. Ballet, Бетовен – „Ода на радостта” (финал на Симфония № 9).

Последният, четвърти концерт е на 3 ноември от 16 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Той е организиран от новосъздадената фондация „Божко Шойков” и ще е с 12 солисти. Входът за него е свободен.

През 2013 г., когато се навършиха 15 години от кончината на Шойков, бе изграден и поставен негов барелеф.


 

Сподели в
 

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

Журналистът Костадин Филипов ни повежда на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и човешки вселени с дебютната си стихосбирка "На дъх от лятото“. Премиерата на стихосбирката "На дъх от лятото" е на 24 април, сряда, от 18.30 ч. в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", София.

11.04.2019/18:34

На 10 април 1979 г., в 20.34 ч. московско време, от космодрума Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33" с екипаж Николай Рукавишников (СССР) и Георги Иванов (България)

10.04.2019/20:34

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки