Начало
 
 

Павлета Давидова бе удостоена с новоучредената награда за млад журналист „Стефан Продев“

01.11.2018 /20:17 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Младата колега от в. „Дума“ Павлета Давидова стана първият носител на новоучредената награда на името на Стефан Продев. И както беше най-естествено тъкмо в Деня на будителите легендарният клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти беше мястото на това вълнуващо събитие.

Награда се връчва по повод  90-ата годишнина от рождението на изтъкнатия български журналист и публицист, председател на Съюза на българските журналисти и главен редактор на в. "Дума" Стефан Продев. Учредена е от НС на БСП и Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.
„С голямо вълнение откривам тази среща, каза в Ивайло Диманов, и защото моят татко покойният журналист Бойко Диманов е открил за българската журналистика Стефан Продев. Продев е бил старшина-школник,изпратил е едно писмо до редакцията на в. „Народна армия“, където завеждащ отдел „Кореспонденти“ е бил баща ми и той го е насърчил да продължи да пише. Открил е таланта му, дал му е възможност и така е тръгнал пътят му на журналист. Затова сега, продължи Ивайло Диманов, с такова вълнение откривам това събитие“.

Гости на церемонията бяха Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Светлана Шаренкова, както и много колеги.

Това е най-широкият празник, в който могат да се вместят всички дейци на българския дух

каза Валери Жаблянов, и подчерта, че идеята за тази награда може да има много критични погледи. Според него обаче лявата журналистика е синоним на свободата, на откровеното слово и ясната позиция. „Първият носител на наградата, дългогодишен, но в същото време и млад журналист Павлета Давидова е еталон за следващите носители на тази награда.“, каза Жаблянов.

Бяха връчени и грамотите на номинираните през 2018 г. за носители на Наградата за политическа журналистика и публицистика ,,Георги Кирков-Майстора". И както се казва,

всеки, който е номиниран за тази награда, вече е извоювал мястото си в българската журналистика

„Когато говорим за Стефан Продев, не мога да не припомня нещо, каза Велислава Дърева. Преди няколко години имаше анкета между всички членове на СБЖ кои са най-големите български публицисти във времето. Отговорът беше безкомпромисен: Христо Ботев, Йосиф Хербст, Стефан Продев. Тези три имена остават завинаги. “

Носители на наградата „Георги Кирков-Майстора“ станаха Светлана Шаренкова, проф. Георги Стоянов, Гале Христов, Никола Инджов, Георги Ангелов, Тотю Бакалов, Георги Найденов и Румен Попов.

 


Снимки: Емилия Костадинова
 

Сподели в
 

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

Клуб „Журналист” на СБЖ събра посланици и представители на дипломатически мисии, журналисти и общественици на разговор за мира в нашия толкова размирен и тревожен свят. Инициативата бе на Пламена Заячка, председател на инициативен комитет на Движението за мир в България.

03.04.2019/20:25

„Атентатът’ 1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” - това е заглавието на новата книга на известната журналистка. Премиерата ще е на 8 април, понеделник, от 18.00 ч., в книжарница „Гринуич”.

02.04.2019/19:37

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки