Начало
 
 

Павлета Давидова бе удостоена с новоучредената награда за млад журналист „Стефан Продев“

01.11.2018 /20:17 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Младата колега от в. „Дума“ Павлета Давидова стана първият носител на новоучредената награда на името на Стефан Продев. И както беше най-естествено тъкмо в Деня на будителите легендарният клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти беше мястото на това вълнуващо събитие.

Награда се връчва по повод  90-ата годишнина от рождението на изтъкнатия български журналист и публицист, председател на Съюза на българските журналисти и главен редактор на в. "Дума" Стефан Продев. Учредена е от НС на БСП и Управителния съвет на Съюза на българските журналисти.
„С голямо вълнение откривам тази среща, каза в Ивайло Диманов, и защото моят татко покойният журналист Бойко Диманов е открил за българската журналистика Стефан Продев. Продев е бил старшина-школник,изпратил е едно писмо до редакцията на в. „Народна армия“, където завеждащ отдел „Кореспонденти“ е бил баща ми и той го е насърчил да продължи да пише. Открил е таланта му, дал му е възможност и така е тръгнал пътят му на журналист. Затова сега, продължи Ивайло Диманов, с такова вълнение откривам това събитие“.

Гости на церемонията бяха Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Светлана Шаренкова, както и много колеги.

Това е най-широкият празник, в който могат да се вместят всички дейци на българския дух

каза Валери Жаблянов, и подчерта, че идеята за тази награда може да има много критични погледи. Според него обаче лявата журналистика е синоним на свободата, на откровеното слово и ясната позиция. „Първият носител на наградата, дългогодишен, но в същото време и млад журналист Павлета Давидова е еталон за следващите носители на тази награда.“, каза Жаблянов.

Бяха връчени и грамотите на номинираните през 2018 г. за носители на Наградата за политическа журналистика и публицистика ,,Георги Кирков-Майстора". И както се казва,

всеки, който е номиниран за тази награда, вече е извоювал мястото си в българската журналистика

„Когато говорим за Стефан Продев, не мога да не припомня нещо, каза Велислава Дърева. Преди няколко години имаше анкета между всички членове на СБЖ кои са най-големите български публицисти във времето. Отговорът беше безкомпромисен: Христо Ботев, Йосиф Хербст, Стефан Продев. Тези три имена остават завинаги. “

Носители на наградата „Георги Кирков-Майстора“ станаха Светлана Шаренкова, проф. Георги Стоянов, Гале Христов, Никола Инджов, Георги Ангелов, Тотю Бакалов, Георги Найденов и Румен Попов.

 


Снимки: Емилия Костадинова
 

Сподели в
 

До 14 декември т.г. всеки журналист, работещ в европейска печатна медия, може да бъде номиниран за награждаване през 2019 г., съобщават от организационния комитет на учредителите на наградата.

17.11.2018/22:40

При небивал интерес премина представянето на книгата на журналиста Иван Вълов „Откраднатата победа", издадена от фондация „Устойчиво развитие на България”, а домакин беше Руският културно-информационен център.

15.11.2018/13:22

Седмица след скандалния клип за набиране не на журналисти, а на кандидати за славата за студентската телевизия „Алма Матер“ договорът за университетската медия остава скрит за обществото и медиите, независимо от големия публичен интерес.

14.11.2018/19:09

Новинарският сайт dgnews.eu .- Димитровград, стана носител на една от годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

12.11.2018/18:57

В арт-залата на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Плевен се състоя творческа вечер на плевенската журналистка Татяна Любенова.

09.11.2018/20:56

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки