На 2 ноември почитаме всички убити журналисти по света

02.11.2018 /08:05 | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Един от световните плакати за този трагичен световен ден

По повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти убийството на Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул ни припомня с каква лекота и безнаказаност могат да бъдат убивани журналисти, коментира АФП.

През последните години по сходен варварски начин бяха убити журналистите Мохамед ал Абси, Мирослава Брийч, Хавиер Валдес, Ян Куцяк и Дафне Каруана Галиция.

От 2006 г. насам ЮНЕСКО е регистрирала убийствата на 1010 журналисти и представители на медиите.Всеки  9 от 10 случая обаче не стигат до правосъдието, сочат данни от публикуван сега доклад на организацията.

ЮНЕСКО обяви 2 ноември за Международен ден за прекратяването на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти в памет на убитите на 2 ноември 2013 г. в Мали френски журналисти Жислен Дюпон и Клод Верлон*.

Повечето са разследвали корупция  

"Борбата срещу безнаказаността е неразделна част от свободата на словото, от свободата на печата и достъпа до информация. Нападението срещу журналист е равнозначно на нападение срещу цялото общество", заяви пред АФП директорката на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Светлините на Айфеловата кула бяха угасени в нощта срещу 2 ноември за няколко часа по инициатива на организацията "Репортери без граници".

В периода от 1 януари до края на октомври 2018 г. ЮНЕСКО е регистрирала 86 убийства на журналисти.

Въпреки че някои специални кореспонденти са убити във военни действия, преобладаващата част от убитите журналисти са разследвали корупцията, престъпността и политиката. Според ЮНЕСКО те са 90 процента от убитите журналисти през 2017 г.

ЮНЕСКО: „Истината никога не умира”   

Журналистките, чийто брой се увеличава, стават освен това жертви на сексуални посегателства и тормоз в интернет.

Идеята за Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпления срещу журналисти бе изложена в края на 2017 г. от французина Лоран Ришар. Разследващият журналист пристигна в редакцията на "Шарли ебдо" няколко минути след атаката срещу вестника през 2015 г., при която бяха убити 11 души.

ЮНЕСКО подема и друга кампания на име #TruthNeverDies („Истината никога не умира”), за да насърчи публикуването на статии, написани от или за убити журналисти.

Според "Репортери без граници" страната, в която умират най-много репортери, е Сирия, а на второ място е Мексико.

*Свързани:   Прибраха убитите в Мали френски журналисти

Телата на двамата френски журналисти, убити в Мали, бяха докарани днес в Париж с полет на "Ер Франс" от малийската столица Бамако, който кацна на летище "Роаси", предаде АФП.
Дата: 05.11.2013

ЕС: Да не остава ненаказано прeстъпление срещу журналисти

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:
Дата: 02.11.2017


 

Сподели в
 

Известният журналист и публицист Тодор Коруев кани всички свои читатели и почитатели на столичната премиера на своята нова книга „Още животописи”.

19.11.2018/09:01

Професионалният фотограф Боби Костадинов представя фотоизложбата си "Прегръдката на дуализма" в "Клуба на фоторепортерите" в София, съобщават за БТА организаторите.

18.11.2018/09:07

По програма „Христо Ботев“ БНР ще излъчи днес единственото интервю, дадено за българска медия, с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция.

17.11.2018/09:06

Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб поиска смъртни присъди за петима обвиняеми по случая с журналиста Джамал Хашоги, убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул, но напълно оневини влиятелния престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, предаде ДПА.

16.11.2018/09:05

До края на седмицата Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне да излъчва новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството.

15.11.2018/16:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки