На 2 ноември почитаме всички убити журналисти по света

02.11.2018 /08:05 | Източник: АФП/БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Един от световните плакати за този трагичен световен ден

По повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти убийството на Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул ни припомня с каква лекота и безнаказаност могат да бъдат убивани журналисти, коментира АФП.

През последните години по сходен варварски начин бяха убити журналистите Мохамед ал Абси, Мирослава Брийч, Хавиер Валдес, Ян Куцяк и Дафне Каруана Галиция.

От 2006 г. насам ЮНЕСКО е регистрирала убийствата на 1010 журналисти и представители на медиите.Всеки  9 от 10 случая обаче не стигат до правосъдието, сочат данни от публикуван сега доклад на организацията.

ЮНЕСКО обяви 2 ноември за Международен ден за прекратяването на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти в памет на убитите на 2 ноември 2013 г. в Мали френски журналисти Жислен Дюпон и Клод Верлон*.

Повечето са разследвали корупция  

"Борбата срещу безнаказаността е неразделна част от свободата на словото, от свободата на печата и достъпа до информация. Нападението срещу журналист е равнозначно на нападение срещу цялото общество", заяви пред АФП директорката на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Светлините на Айфеловата кула бяха угасени в нощта срещу 2 ноември за няколко часа по инициатива на организацията "Репортери без граници".

В периода от 1 януари до края на октомври 2018 г. ЮНЕСКО е регистрирала 86 убийства на журналисти.

Въпреки че някои специални кореспонденти са убити във военни действия, преобладаващата част от убитите журналисти са разследвали корупцията, престъпността и политиката. Според ЮНЕСКО те са 90 процента от убитите журналисти през 2017 г.

ЮНЕСКО: „Истината никога не умира”   

Журналистките, чийто брой се увеличава, стават освен това жертви на сексуални посегателства и тормоз в интернет.

Идеята за Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпления срещу журналисти бе изложена в края на 2017 г. от французина Лоран Ришар. Разследващият журналист пристигна в редакцията на "Шарли ебдо" няколко минути след атаката срещу вестника през 2015 г., при която бяха убити 11 души.

ЮНЕСКО подема и друга кампания на име #TruthNeverDies („Истината никога не умира”), за да насърчи публикуването на статии, написани от или за убити журналисти.

Според "Репортери без граници" страната, в която умират най-много репортери, е Сирия, а на второ място е Мексико.

*Свързани:   Прибраха убитите в Мали френски журналисти

Телата на двамата френски журналисти, убити в Мали, бяха докарани днес в Париж с полет на "Ер Франс" от малийската столица Бамако, който кацна на летище "Роаси", предаде АФП.
Дата: 05.11.2013

ЕС: Да не остава ненаказано прeстъпление срещу журналисти

Представяме ви декларацията на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини от името на ЕС по случай Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември:
Дата: 02.11.2017


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани католиците да се молят с него по интернет, докато представяше на пл. "Св. Петър" във Ватикана профила си в новото мобилно приложение "Клик ту прей" ("Кликни, за да се помолиш"), предаде ДПА.

21.01.2019/09:01

Над 10 000 протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща партия за 8-а поредна седмица. Демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите като условие за честни избори, съобщава ДПА.

20.01.2019/14:02

Новото предаване за мистика по БНТ2 ще обогати образователната част на програмата; ще разшири аудиторията с разнообразяване на тематиката, представяне на широк спектър от гледни точки и философски концепции.

20.01.2019/09:07

Наши слушатели се отзоваха на кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събиране на книги за опожарената библиотека в село Скребатно, съобщава журналистът от медията Божидар Чолаков:

19.01.2019/09:06

Европейският парламент (ЕП) прие в Страсбург резолюция, в която се отчита, че натискат над медиите, насилието и дискриминацията срещу жените все още съществуват в ЕС.

18.01.2019/09:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки