Начало
 
 

Плевенските писатели честват 40 години на дружеството си

04.11.2018 /19:54 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Миг от срещата на писателите за юбилея в Плевен

Председателката на Дружеството ни писателите в Плевен, поетесата Христина Комаревска представи историческа справка за 40-години от създаването на дружеството и мястото му в културния живот на Плевен.

Комаревска, която е и секретар на плевенското дружество на СБЖ,  говори за свои колеги - автори от различни поколения, които представиха свои творби.

Тържество по повод 40 годишнината от създаването на Дружество на писателите в Плевен се проведе в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев”. Част от честването бе и връчването на годишните награди на Дружеството на името на първия му председател Александър Муратов.

Сред гостите бяха кметът на Плевен Георг Спартански, заместникът му Стефан Милев, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, лидерът на АБВ Румен Петков и издателят Иван Гранитски, както и много общински съветници и общественици.

Бяха отличени и следните автори за свои книги, излезли наскоро: за поезия - Ена Цветанова за книгата й „Реплики”, за проза – Цветан Лалов за книгата „Вятърът, от който завет няма”, за литературна критика – Лалка Павлова за книгата „Стефан Стамболов – един образ две творчески визии”, за документалистика - Татяна Любенова за творбата й „Книга за художниците”, за детска литература – Гергина Давидова за книгата „Не си отивай, лято”, и за преводна литература – Люлин Цветанов за книгата „Синеокият котарак Кефир”.

Наградата за цялостно творчество тази година бе присъдена на Петко Спасов от с. Беглеж, Плевенско, който отбелязва и 90-годишен юбилей.

В поздрава си към плевенските творци кметът Спартански им пожела да са здрави, успешни и все така творчески личности. Той им благодари, че споделят своите чувства, мисли и възприятия чрез изкуството със своите читатели, зрители и слушатели.


 

Сподели в
 

Фотоизложба на най-забележителните туристически обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е уредена в Хасково. Тя е подредена в сградата на Младежкия център.

22.01.2019/14:01

По инициатива на някогашни наши възпитаници - преуспели виетнамски предприемачи и професионалисти, членуващи в Българо-виетнамската асоциация за приятелство, в Ханой бе учредена нова структура, която ще спомага за двустранното ни сътрудничество

21.01.2019/20:07

Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България, ще разкаже за перспективите в развитието на икономическото сътрудничество между двете ни страни.

21.01.2019/10:04

Наскоро излязлата и нашумяла книга с епиграми „Дебили – недраги“ на Георги Кушвалиев ще има и хасковска премиера във вторник, 22 януари, от 17,30 часа. Организатор е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.01.2019/14:33

Тържественият концерт-спектакъл под надслов „Звуци от земите на Гансу”, ще бъде показан в София и Варна. В столицата датата е 24 януари 2019 г., в зала „Люмиер” на НДК.

19.01.2019/17:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 52 гости

Бързи връзки