Румен Радев отличава посмъртно журналиста Панде Ефтимов

07.11.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Панде Ефтимов (1932 - 2017 г.)

Само броени дни след празника на българските будители за мен е удоволствие да връча държавни отличия на различни по професия, но близки по сила на характера рицари на духа.

Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където удостои изтъкнати българи с държавни отличия, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът е отличил посмъртно журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден "Стара планина" - втора степен.

Защитавал е българското име   

"Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело - той да бъде отличен днес", е заявил Румен Радев на церемонията.

Пред гостите президентът подчертал, че Панде Ефтимов е бил достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство.

"Не случайно го наричат пазител - не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ", е казал още в словото си държавният глава.

С орден "Стара планина" - първа степен, президентът е наградил проф. Чавдар Славов за безспорния му принос за медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията.

Радев е удостоил още Веселин Николов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството със "Стара планина" - първа степен. "Като създател на първия професионален джазов бенд у нас Веселин Николов се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения", допълнил държавният глава.


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани католиците да се молят с него по интернет, докато представяше на пл. "Св. Петър" във Ватикана профила си в новото мобилно приложение "Клик ту прей" ("Кликни, за да се помолиш"), предаде ДПА.

21.01.2019/09:01

Над 10 000 протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща партия за 8-а поредна седмица. Демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите като условие за честни избори, съобщава ДПА.

20.01.2019/14:02

Новото предаване за мистика по БНТ2 ще обогати образователната част на програмата; ще разшири аудиторията с разнообразяване на тематиката, представяне на широк спектър от гледни точки и философски концепции.

20.01.2019/09:07

Наши слушатели се отзоваха на кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събиране на книги за опожарената библиотека в село Скребатно, съобщава журналистът от медията Божидар Чолаков:

19.01.2019/09:06

Европейският парламент (ЕП) прие в Страсбург резолюция, в която се отчита, че натискат над медиите, насилието и дискриминацията срещу жените все още съществуват в ЕС.

18.01.2019/09:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки