Румен Радев отличава посмъртно журналиста Панде Ефтимов

07.11.2018 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Панде Ефтимов (1932 - 2017 г.)

Само броени дни след празника на българските будители за мен е удоволствие да връча държавни отличия на различни по професия, но близки по сила на характера рицари на духа.

Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където удостои изтъкнати българи с държавни отличия, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът е отличил посмъртно журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден "Стара планина" - втора степен.

Защитавал е българското име   

"Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, неговите съратници и на хората от инициативния комитет, които започнаха и довършиха това родолюбиво дело - той да бъде отличен днес", е заявил Румен Радев на церемонията.

Пред гостите президентът подчертал, че Панде Ефтимов е бил достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство.

"Не случайно го наричат пазител - не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ", е казал още в словото си държавният глава.

С орден "Стара планина" - първа степен, президентът е наградил проф. Чавдар Славов за безспорния му принос за медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията.

Радев е удостоил още Веселин Николов за големите му заслуги в областта на културата и изкуството със "Стара планина" - първа степен. "Като създател на първия професионален джазов бенд у нас Веселин Николов се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения", допълнил държавният глава.


 

Сподели в
 

Известният журналист и публицист Тодор Коруев кани всички свои читатели и почитатели на столичната премиера на своята нова книга „Още животописи”.

19.11.2018/09:01

Професионалният фотограф Боби Костадинов представя фотоизложбата си "Прегръдката на дуализма" в "Клуба на фоторепортерите" в София, съобщават за БТА организаторите.

18.11.2018/09:07

По програма „Христо Ботев“ БНР ще излъчи днес единственото интервю, дадено за българска медия, с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция.

17.11.2018/09:06

Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб поиска смъртни присъди за петима обвиняеми по случая с журналиста Джамал Хашоги, убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул, но напълно оневини влиятелния престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, предаде ДПА.

16.11.2018/09:05

До края на седмицата Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне да излъчва новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството.

15.11.2018/16:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки