Крал Салман отвлича вниманието от кризата „Хашоги”

08.11.2018 /18:53 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Огромна свита придружава крал Салман из страната

Саудитският крал Салман е на безпрецедентна обиколка в кралството си, въвлечено в дипломатическа буря след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, коментира АФП.

82-годишният монарх предприе тази обиколка в разгара на кризата след убийството на Хашоги. Саудитският журналист беше убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при още неизяснени обстоятелства.

Тялото още не е открито

След продължително отричане саудитските власти признаха, че журналистът е бил убит в дипломатическата мисия, но предложиха няколко версии за случилото се, които бяха посрещнати скептично.

Рияд първо говореше за "сбиване", излязло от контрол, а след това, че случилото се с 59-годишния журналист е резултат от неразрешена операция.

Заради убийството образът на принца престолонаследник Мохамед бин Салман, силния човек в кралството, значително пострада, въпреки че Рияд категорично отрече неговото участие.

За да се справят с кризата, саудитските лидери изглежда търсят вътрешна подкрепа, посочва АФП.

Миналия месец крал Салман поръча възстановяване на изплащането на годишни премии на всички служители от началото на идната година. Те бяха отменени през 2016 г. с въвеждането на мерки за строги икономии заради спадането на цените на суровия петрол.

Саудитска Арабия е най-големият световен износител на петрол. През последните седмици саудитците също засвидетелстваха подкрепата си за престолонаследника с прославящи го стихове и песни в социалните мрежи.

За местните длъжностни лица кризата, свързана с аферата "Хашоги", не е нищо повече освен западен заговор, посочва АФП.

Свързани:    В Женева обсъждат убийствата на журналисти по света

Тази година ЮНЕСКО регистрира 86 убийства на журналисти. Въпреки че част от репортерите са убити във военни действия, 90 процента от убитите журналисти са разследвали и писали по теми като корупция, престъпност и политика.
Дата: 06.11.2018


 

Сподели в
 

Световни звезди зад обектива си дадоха среща този месец в София. Една от тях е Светлана Бахчеванова, която от години живее и работи в САЩ и нейни снимки от горещи точки на света са публикувани от световни медии.

22.01.2019/15:45

Известната иранска телевизионна водеща, която бе задържана преди повече от седмица в Сейнт Луис и откарана във Вашингтон, не е била обвинена в престъпление, предаде АП.

21.01.2019/15:25

Любомир Коларов по линия на майка си Люба Сарачева е свързан с рода на Добри Желязков-Фабрикаджията, първия български индустриалец. А по родословието на баща си е потомък на Хаджи Димитър.

20.01.2019/12:27

Абсолютен рекорд в рейтинга за изминалата година регистрира групата програми на БНР през месец декември 2018 г., съобщават колегите от медията и добавят:

19.01.2019/12:16

В VI поредно издание на инициативата „Журналисти в училище“ търсим мотивирани учители, които да бъдат ментори на училищни кампании срещу фалшивите новини, съобщават организаторите.

18.01.2019/13:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 55 гости

Бързи връзки