Начало
 
 

СБЖ връчи годишните си награди 2018

09.11.2018 /23:07 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Носителите на наградите на СБЖ

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

Тези отличия винаги са чакани с вълнение и нетърпение от българските журналисти не само заради самите награди, но и защото те са особено ценни поради това, че се дават от колеги на колеги. А какво по-хубаво нещо от това да те оцени журналист, па макар и работещ в конкурентна медия!

Като най-престижни в гилдията ги определи и главният секретар на СБЖ Иван Върбанов. В своето сърдечно обръщение към препълнилите залата журналисти той съобщи,че тази година за първи път УС на СБЖ е решил да даде гласност преди церемонията на номинираните за наградите на Съюза. Което предизвика много и различни настроения. А това показва, че българките журналисти особено ценят отличията на неправителствената организация.

Иван Върбанов отправи поздравления към всички от името на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която поради сполетялата я лична трагедия не можа да присъства. Иван Върбанов не пропусна да изтъкне, че СБЖ винаги е заставал в защита на журналистите, които по една или друга причина са били подлагани на различни обидни и недемократични мерки.

Съюзът, подчерта Иван Върбанов, е независима организация и никой не упражнява натиск над нас и винаги сме приветствали честната и обективна журналистика. Тези негови думи бяха по повод отказа на журналиста Димитър Стоянов от „Биволъ“, който през септември беше арестуван по време на изпълнение на своите служебни задължения заедно с румънски колега. Димитър Стоянов върна наградата, връчена на „Биволъ“ в категорията „Електронен сайт“, с мотива, че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите.

Това обаче не помрачи настроението в клуб „Журналист“ и това за пореден път доказа, че журналистите са хора, които приемат всичко, казано и изречено от техни колеги, защото уважават и ценят мнението на другите.

Много сърдечно беше посрещната наградата „Златно перо“ в категория „Българска медия извън България“. Тя беше отредена за живеещия в Австрия проф.  Димитър Дунков, който вече над 20 лета поддържа радио „България“ – Линц.

За него журналистката Велиана Христова, член на УС на СБЖ, каза, че той прави жива журналистика, като следи всичко, случващо се в България, и то веднага намира място в радиоемисиите. Освен това професорът е създател и на българското училище „Орфей“, в което на българските традиции и обичаи освен български деца се учат и австрийски. Проф. Дунков е известен и с това, че преди години, когато австрийският му колега Ото Кронщайн започна да проповядва,че трябва да премахнем кирилицата и да пишем на латиница - идея, уви, прегърната и от тогавашния ни президент, той организира подписка сред българите по целия свят. По този начин те предизвикаха на Кронщайн да бъде отнета титлата доктор хонорис кауза на ВТУ "Кирил и Методий".

Особено вълнение предизвика появата на Георги Маринов - баща на убитата наскоро русенска журналистка Виктория Маринова, на която посмъртно беше присъден специалния плакет на СБЖ за професионална и гражданска доблест. Георги Маринов със сълзи на очи благодари за признанието.

За Ники Кънчев тази вечер нямаше „Купон на изток от рая“, а имаше „Златно перо“ за това негово култово предаване по Дарик радио. Наградата на СБЖ му беше връчена от Ивайло Диманов, при когото Ники навремето е направил първите си крачки във в. „Пулс“.

А получилата „Златно перо“ в категорията „Млад журналист“ Елица Кънчева развълнува всички не само със своята лъчезарност, а и с топлите думи, с които се обърна към младите и по-пораснали колеги. Възпитаничката на френската и българската журналистическа школа сподели, че винаги в работата си се е стремила към свободата на словото. Тя не пропусна да благодари на по-възрастните колеги, защото те винаги са готови да подадат ръка на по-младите. Елица е носител и на наградата на фондация „Васа Ганчева“ за своята работа като репортер в предаването на БНТ „Денят започва с култура“, което вече от този сезон върви като „Култура.бг“.

За цялостната си дейност като фотожурналист и във връзка с 90-годишнината му „Златно перо“ беше присъдено и на Кольо Панамски. От ръката на члена на УС на СБЖ Валентин Колев я получи братът на Кольо - Георги Панамски, също една легендарна фигура във фотожурналистиката. Като че ли най-точно Борислав Костурков определи изключителния им и достоен принос, наричайки ги братя Люмиер на българската фотожурналистика.

Най-голямото отличие, носещо името на Йосиф Хербст, за цялостна дейност и особени заслуги в българската журналистика беше връчено на Кеворк Кеворкян, създател на телевизионната легенда „Всяка неделя“ и „построил“ стотици мостове в онези трудни за журналистиката времена преди промените, по целия свят. Срещнал зрителите с големи имена в науката, литературата и изкуството, които тогава трудно можеха да се появят в българските медии.

С голямо вълнение наградата му беше връчена от члена на УС на СБЖ Емил Розов, който го нарече свой учител. А носителят на „Йосиф Хербст“ припомни трагичната история на Виола Каравелова, която в онези мрачни дни на 1925 година и след това години наред обикаля софийските улици, за да търси своя съпруг – журналиста Йосиф Хербст, чийто живот завършва в пещите на полицията. „Дали няма да се намери някоя Виола, която да търси днес нашата журналистика?“ – попита Кеворкян, поемайки наградата.

Да поддържат приятното настроение сред събралите се в клуб „Журналист“ български новинари се погрижиха ангелските гласове на музикалната формация „Светоглас“ и пианистът Любомир Денев.

И както се казва, в шеги и закачки и сериозни размисли премина и тази церемония за връчването на годишните награди на СБЖ. Някои сигурно дълго ще си спомнят за тях, а някои вероятно ще са следващите носители.

А ние от СБЖ честитим на новите носители на престижните отличия и им пожелаваме още много признания за тяхната така отговорна, но пък пълна с много изпитания работа, защото журналистиката не е професия, а призвание.     

Ето и тазгодишните кавалери на наградите на СБЖ:

 

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ – 2017/2018 Г.

 

Награда за кореспондент на централна медия в страната

Даниела Костадинова, кор. на БНР в Бургас, за нейния репортаж за разбитата индустрия на морския град

Награда за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес

Христо Гешов, предаването „На прицел“, Червен бряг

Иван Янев, кор. на БГНЕС и БНТ в Казанлък

Награда за фотожурналистика

Иван Григоров, в. „Поглед” и във връзка със 70-годишнината му

Награда за графичен дизайн и операторско майсторство

Юри Димитров, графичен дизайнер на в. „24 часа”

Награда за българска медия извън България

Радио ,,България – Линц, проф. Димитър Дунков

Награда за журналистически електронен сайт

,,Биволъ” (отказана)

Награда за постижения в периодичния печат

Миряна Башева, наблюдател на в. „Сега”

Награда за радиожурналистика

Ники Кънчев, водещ в ,,Купон на изток от рая“ в Дарик радио

Награда за тв журналистика

Милен Цветков, водещ на „Часът на Милен Цветков” по Нова ТВ

Награда за книга – документалистика, публицистика, научни изследвания в областта на журналистиката и медиите

Симеон Василев – „Лидерство и медии”

Награда за чуждестранен кореспондент за активно и добронамерено отразяване на събитията у нас

Тиян Сяодзун – главен кореспондент за България и Балканския полуостров на най-големия икономически всекидневник ,,Икономик дейли“ в Китай

Награда за млад журналист до 35 г.

Елица Кънчева, БНТ

Специални отличия:

Екипът на документалния филм „С Ботевски дух”, режисьор Петко Горанов

Награда за особени заслуги към българската журналистика

Кольо Панамски за цялостна дейност и във връзка с 90-годишнината му

Специална награда за професионална и гражданска доблест

Виктория Маринова от Русе (посмъртно)

Награда „Йосиф Хербст“ за цялостен принос в българската журналистика

Кеворк Кеворкян

 

Снимки Иван Василев

 

Сподели в
 

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019/08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019/15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019/12:49

Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение от приемането в НС на поправките на Закона за защита на личните данни, които практически лишават журналистите от възможността да упражняват свободно професията си.

25.01.2019/15:58

Ударът по емблематичната журналистка и депутатка, смело разобличаваща властови злоупотреби, е брутална разправа със свободата на словото и с политически опонент, заявява председателят на УС на СБЖ

23.01.2019/12:44

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки