Елена Йончева: Винаги има алтернатива, тя зависи от всички нас

17.11.2018 /17:36 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Елена Йончева е един от най-добрите български журналисти, а филмите и репортажите й от многобройни горещи точки на планетата са на световно ниво

Известната журналистка и депутатка стартира подписка за проверка на сигурността на пътищата и не спира битките си за изсветляване на тъмните страни в управлението на България

Елена, как се чувстваш като „острието на опозицията”, както често те наричат медиите заради многобройните ти разкрития на тъмните страни в управлението в България? Колко контраатаки е имало срещу теб за отмъщение?

Откакто съм в парламента, има няколко такива случая. Първо, по време на предизборната кампания преди година и половина в телевизионно студио говорихме за санирането, за тази програма, от която всички ние имаме обосновани съмнения, че се отклоняват огромни средства към управляващите. Тогава аз казах точно това. А Борисов след това отиде на едно мероприятие, съобщи там, че току-що е гледал телевизия и отправи към мен много зловещи обвинения. В резултат на което една година след това беше осъден.

Ти го осъди.

Да, за клевета. След това дадох информация пред медиите за оградата по българо-турската граница - че тя не е построена качествено, в резултат на което много бързо се преминава със стълба. Бях обвинена от ГЕРБ, че това не е истина. Така се наложи не само да събера огромно количество документи, но и да заснема репортаж - един кратък документален филм, от който се вижда, че всичко, което говоря, се случва именно по този начин. Че действително оградата се прескача със стълби, че на имигрантите им отнема буквално минути, за да преминат. И който не е пожелал, той не е преминал през тази ограда. Единствената причина, пораади която няма голямо нашествие, е, че Европейският съюз се е разбрал с Турция и там има възпиране...

Само да вметна, че сме качили този твой филм на сайта на СБЖ...

Знам и благодаря. Това е важно, за да се види пряко от хората за какво става дума. Внесох документите и в прокуратурата, и в ДАНС. Тече разследване. Надявам се, няма да отнеме пет или десет години, за да се видят резултатите за това, че има корупция при строителството на това преградно съоръжение.

След което вицепремиерът Валеси Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен и каза, че работя срещу интересите на България, че съм издала държавна тайна. Само че конкретната информация, която бях поднесла - същата, за която ме обвинява Валери Симеонов, още преди това вече е била представена от трибуната на Народното събрание.

И няма как да си издала държавна тайна.

Няма как. Валери Симеонов каза, че пак ще внесе сигнал  прокуратурата. Дали е внесъл наистина и втори такъв, не мога да кажа. Мисля, че не е.

След това - водата в Хасково. Подех тази битка, защото действително водата в Хасково е заразена с уран, тя е забранена за пиене и за ползване в бита. А че е опасна, министерството на здравеопазването е знаело половин година преди това да бъде оповестено на жителите на Хасково. Има документ, който аз получих от министерството на околната среда и водите. Той може да бъде открит сред многото други документи - тоест човек трябва да знае къде да търси - и на интернет страницата на министерството.

Показах този документ и стана ясно, че министерството на здравеопазването няма как да не е знаело Или ако не е знаело, това е престъпна небрежност. Тогава бившият министър на здравеопазването господин Москов каза, че ще ме даде на съд, защото това не е вярно. Не го е направил и правилно постъпва, защото този документ е публичен и аз разполагам с него.

Нататък какво още последва?

След това бе така нареченият „Кумгейт”. Той бе за това, че областният председател на ГЕРБ и настоящ депутат Делян Добрев, както той сам каза в национален ефир, е назначил в община Хасково свой „дрийм тийм”. Това са негови бивши съдружници и роднини, които са заели ключови позиции и през които минават обществени европейски средства. Аз дадох пред обществото повече информация за това.

Той ме съди. Съди ме, че не той бил назначил тези хора. И че в резултат на това, че съм дала гласност на тази схема, наречена „Кумейт”,  той е претърпял значителни здравословни щети.

Това дело тече още в момента, или?

Да, той го е завел срещу мен. Така че не знам още докъде може да се стигне...

Сега най-новата атака срещу теб пак е по техен сигнал - на Делян Добрев и... Кои бяха другите?

По сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров прокуратурата образува дело за пране на пари в особено големи размери. Но няма обвинения.

Бих искала да поясня за какво става въпрос. През 2012-2013 година бях поканена в TV 7, за да направя поредица от документални филми. Тъй като аз не разполагам със своя телевизионна техника, нито със своя монтажна, казах, че мога да правя такива филми редовно, но трябва да ми предоставят необходимата техника. И тогава ме посъветваха да сключа договор с фирма, посочена от тях. Така започна производството на тези филми.

Посъветвали са те юристите на TV 7, така ли?

Точно така. Тези филми са направени, те са излъчени. Става дума за Сирия - „Бунтовниците на Алепо”,  за Украйна - за събитията там, които са отразени в няколко филма. И за Турция също, откъдето имахме и много преки излъчвания.

Така че цялата моя дейност като журналист е напълно видима, публична. Не разбирам как прокуратурата може да каже: ние не знаехме за какво бяха използвани тези средства. Можеха просто да ме попитат. Още повече, че се води счетоводство. Плащат се данъци. Всичко е открито. Аз даже не разбирам какво означава, занимавайки се с журналистика, да переш пари. Трябваше да питам адвокатите какво имат предвид въобще...

Когато още преди месеци започнаха тези слухове, ти ги определи като клевети и сама поиска прокуратурата да разследва...

Да, това е от месеци. Още тогава се обърнах и пред колегите в Народното събрание, и от различни телевизионни студиа, в които съм гостувала - настоявах прокуратурата да разследва. Но това, което в момента се случва - да се обяви на всички медии, че ме разследват за пране на пари и то в особено големи размери... Това си е някакъв публичен разстрел.

А мислиш ли, че това злепоставяне е свързано с разкритията, които ти всъщност правиш междуврпеменно по повод състоянието на магистралите в България? Дали това е опит да те сплашат, да те възпрат от тези разследвания?

Не мога да кажа. Но ако погледнем фактите, има едно много странно съвпадение. Защото няколко седмици преди това аз обявих в национален ефир, че ще внесем в АПИ такова искане - да се направи техническа експертиза на българските магистрали от лицензирана европейска лаборатория, която няма бизнес в България. Трябваше ми малко време, за да направя необходимите срещи с експерти, свързани със строителството на пътища, с инженери. И буквално няколко дни, след като заедно с моите колеги от парламентарната група „БСП за България”внесохте това искане в АПИ - защото тя е собственик на пътищата - дойде информацията, че е открито това дело срещу мен.

В същото време говорителят на прокуратурата казва, че тепърва ще се проучва има ли основания за такова дело. И не знам как може да се правят съобщения пред медиите, след като в това дело няма факти, които да водят към подобно предположение. За мен това е необяснимо.

Разкажи за разкритията, до които стигна, когато започна да се занимаваш с темата за магистралите. Доколкото разбрах, поводът е бил трагедията в Своге.

Точно така - поводът е трагедията в Своге. Когато научих, че оттам са взимани вертикални ядки, за да се види реалното качество на пътя, тогава попитах близки хора, които са инженери строители, дали това не може да се направи с всички пътища, дали по този начин не може да се установи какво е състоянието на магистралите поне през последните две, три пет години.

Оказа се, че това е асолютно възможно, става бързо и не е никакъв проблем да бъде наета действително една авторитетна, лицензирана европейска лаборатория, която да не е имала все пак бизнес в България, за да се изчистят всички съмнения за възможна зависимост.

Нека обърна внимание какво научихме от Своге. Тази трагедия е станала на един участък, който е около 350 метра. Според законите и нормативите на всеки около 250-300 метра или на всеки 2000 квадратни метра на всяка магистрала, в зависимост от нейната ширина, трябва да се взимат ядки. И те се взимат, такова е изискването на закона. Въпросът е къде се прави анализът им. И дали лаборатариите, в които се прави, нямат някаква форма на зависимост, дали наистина са независими от строителя, който изгражда. Това е големият въпрос.

Беше казано от министър Нанков, че в горния слой на пътя край Своге, в износващия пласт, който трябва да е с 4 сантиметра дебелина, има недопустимо количество варовик. Информацията, която получих от пътни инженери, е, че това е масова практика...

За да бъде качествен износващият слой, се спазва определена рецептура. Тя съдържа определено количество фракции - твърди частици. Едните частици трябва да бъдат до 5 милиметра, другите са между 5 и 15 милиметра. И е необходимо конкретно съотношение между количествата им. След това, естествено, се слага битум, както и определено количество каменно брашно. Това именно е варовик. Той слепва всички тези съставки.

Но тъй като твърдите частици са доста скъпи, част от тях се заместват с варовик. Не говорим за каменното брашно, изисквано по рецептура, а за допълнително количество варовик! Което много поевтиняма горния слой.

Но сваля качествотго драстично?

Да. Първо, пътят става хлъзгав. Второ, тези 4 сантиметра износващ пласт много бързо се износват. И целият път е компрометиран.

Нямаме никакви доказателства, че това, което е установено в този участък край Своге, не е и по всичките 82 километра в тази отсечка. Нямаме никакви доказателства, че това не е начинът, по който се правят голяма част от пътищата в България...

Искам да кажа, че искането ни да се изяснят тези неща не са атака срещу строителите. Нито срещу строителните фирми. Това е в тяхна защита и ще се опитам да обясня защо.

Според публичен доклад на Държавния департамент в САЩ от миналата година, който е достъпен на сайта на тази институция, най-голямата корупция в България по високите етажи на властта е свързана с корупция от големите инфраструктурни обекти.

Кои са най-големите инфраструктурни обекти в България? Това са пътищата. И ако действително строителните фирми нямат от какво да се притесняват, би трябвало самите те да застанат зад тази идея. За да отпаднат всякакви съмнения и притеснения в обществото - защото всички ние се движим по тези пътища - че те не са построени както трябва.

Но ако действително има корупция от тези инфраструктурни проекти, то става дума за отклоняване на средства към тези, които са на власт. Не е тайна, че обществените поръчки се печелят по един определен начин и че има връщане до 40 процента от стойността им към тези, които са на власт.

Ако нямат от какво да се притесняват, би трябвало да ни разрешат една такава проверка. Тя няма да бъде направена от нас, а от съответни експерти под наблюдение на АПИ, на КАТ. Бих поканила медиите и обществените организации също да съпътстват целия процес - от взимането на тези проби до самата лаборатория.

Не виждам нищо, което да е толкова страшно. Защо се изплашиха? Защо от Строителната камара поискаха нашата оставка? Защо заплашиха, че ще обкръжат парламента, ако направим това? Наистина невероятна реакция.

До този момент АПИ не е реагирала, така ли?

АПИ не е реагирала. Те направиха една заявка преди няколко дни. Казаха, че тепърва обмислят, че това са сложни неща.А една такава проверка би дала насока какво е реалното положение, какви са опасностите, какви мерки да се вземат.

Правен ли е подобен анализ на пътищата по-рано?

Да, през 2011-та година Димчо Михалевски (тогавашен зам.-министър на регионалното развитие - б.р.) взима проби от ЛОТ-2 на магистрала „Тракия”, Стара Загора-Нова Загора. И ги дава в университетска лаборатория към Университета по архитектура, строителство и геодезия - това е строителната изпитателна лаборатория. Анализиран е материалът, който се залага в гръбната на магистрала „Тракия” във въпросната отсечка.

И какво излиза?

Анализът в тази лаборатория показва, че вместо да се сложат в гръбнака на магистралата инертни материали - тоест твърди частици, по определена рецептура, която да бъде одобрена от АПИ - се слага пепелина основно. Това е пепел.

Тази лаборатория прави анализ и казва, че е абсолютно недопустимо слагането на такъв материал в гръбнака на една магистрала, защото в зависимост от атмосферните условия той се свива или разширява. И сега ако тръгнете по тази отсечка, ще видите, че тя е нагъната.

Нещо друго, което е много интересно: тази информация стига до Европейската комисия. И те не заплащат за тази отсечка. Тя се води експериментална.

По какъв начин смятате да издействате тази независима лаборатория, с която да се направи проверката сега?

Мисля си да инициирам подписка. Тя ще е насочена към всеки, който смята, че ние заслужаваме да знаем как постъпват с нашите средства. Защото тези влагани в магистралите средства са отпуснати за всички нас. И е важно да знаем какво е качеството на пътищата ни.

Ще търсим независима лицензирана европейска лаборатория. Авторитетна, голяма, която да няма бизнес в България, за да отпаднат всякакви съмнения, че има каквато и да е зависимост. Нека тя да направи техническа експертиза на състоянието поне на магистралите „Тракия”, „Хемус”, „Струма” и „Марица”. Говорим за тези отсечки, които са строени допреди 5 години, защото след това има износване, както ми обясниха специалистите. И да видим за какво става въпрос. Да помогнем, така да се каже, на строителните фирми, на строителния бранш и най-вече да помогнем на самите нас.

Да минем към темата за протестите и въобще какво се случва в държавата. Някои казват: властта се търкаля на улицата. Ще пада ли сегашното правителство? БСП готова ли е да я взима тази власт от улицата?

Можем часове наред да говорим какво се случва в държавата и как сме на дъното на всяка една класация. Няма нищо страшно да дойде следващо правителство. Погледнете Италия, една от водещите икономики в света. Там има случаи, когато по няколко пъти в годината се сменят управляващите. Няма страшно. Ще ги сменяме, докато не намерим почтените хора.

Но премиерът Борисов плаши в изявленията си, че нямало алтернатива на неговото управление, че другото било хаос и дестабилизация...

Какво значи да няма алтернатива? Няма алтернатива на това, че България е най-бедната? Че сме първи по смъртност? Че в България, която се гордееше със своето олразование, вече има 65% функционално неграмотни? На това ли няма алтернатива? Няма алтернатива на това, че ножицата между бедни и богати се разтваря?

Защо хората напускат България? Защото няма перспектива за тях!

80% от селскостопанските продукти ги внасяме. Защо внасяме? Къде е нашето производство?

Защо трябва 10-15 семейства да получават 80% от субсидиите? Защо не ги дадем на малки и средни фермери, на млади фермери? Не казвам, че тези 10-15 семейства не работтят и не се трудят. Вероятно те преминават също през много трудности. Но ако искаме да създадем средна класа, ако искаме хората да не напускат България, ние трябва да създаваме селско стопанство.

Същото е и в индустрията. За 10 години преките чуждестранни инвестиции в България са паднали повече от 10 пъти. През 2006-2007 г. са били 10 милиарда евро. Сега са под един милиард. А тази година по сравнение с миналата са почти три пъти по-малко за дадения период.

И това е въпреки плоския данък.

Да. Някои казват: сега международната обстановка е по-различна, отклокто през 2006 г. Погледнене доклада на Световната банка. Там се казват трите причини, поради които чуждите инвеститори избягват България.

Кои са?

Огромна корупция - има се предвид, че обществените поръчки ясно как се печелят. Липсата на добра съдебна система. И липса на предвидимост.

Цената на тока също е липса на предвидимост. В чии ръце отива сега една трета от енергоразпространеннето? Ние не знаем. Някой вярва ли, че госпожа Гинка Върбакова има необходимите средства и капацитет, за да контролира една трета от енергораспространението в България?

Това е и част от националната сигурност. От енергоразпространението зависи нашият бит, зависи икономиката. Ние трябва да знаем кой контролира това. Защото ако има някаква спекулация, този човек или тази група от хора могат да контролират и политиката на нашата държава. Така че това е национална сигурност, това не е намеса в бизнеса на една фирма.

Ако падне сегашното правителство, БСП готова ли е за поемане на властта?

Ще пробваме. Аз смятам, че ако БСП или който и да е друг дойде на власт, няма да има избор да не се справи. Защото също бързо ще си отиде.

Това е битка, трудна битка! Какво значи да си готов? Десет години управлява една групировка, която беше наречена от техен доскорошен депутат „Шайка” - оргаизирана претъпна група. Те разполагат с всички инструменти на властта. Как да кажеш дали някой ще се справи или не? Ако не се справя - следващите, следващите... Докато в управлението не дойдат хора, които да могат да се справят. Защото от нас зависи това. От нас, от всички нас. Поне в това вярвам.

Ако пак погледнем към БСП, там текат вътрешни спорове, включително и за идейния курс - дали Орбан, дали Корбин? Ти кого избираш?

Корбин. А що се отнася до Орбан, той между другото направи много интересно изказване, когато разбрахме, че Никола Груевски иска политическо убежище в Унгария. Орбан каза, че вероятно ще даде такова политическо убежище сега, но повече няма да дава. И затова си помислих веднага дали няма предвид господин Борисов...

Това ли е според теб пътят за него - да търси някъде в чужбина убежище?

Не мисля, че някой ще му даде убежище. Лично аз се съмнявам.

Но това ли е неговата перспектива - да бяга от България?

Не знам. Това е негов личен избор. Но смятам, че всички ние трябва да научим истината - какво се е случвало през последните десет години.

Той изглежда няма намерение този път да подава оставка - поне това проличава от последните му медийни изяви. В такъв случай накъде ще избият според теб сегашните протести?

Първо трябва да се говори. Защото колкото повече се говори, толкова повече даваме на хората кураж, че не е страшно, че от нас зависи. Понякога ми се струва, че е безсмислено това говорене, защото нищо не става. Обаче не е така. Трябва да се говори. Трябва да се изнасят факти. И хората сами ще се убедят, че в тях е силата в крайна сметка.

Говоренето е свързано и с медийната свобода. И това е също една много болна тема. Премиерът Борисов се изказва и по нея. Според него всичко е наред. Дори имал намерение да кани тук еврокомисари и да им обяснява колко прекрасна е медийната среда в България. Понякога се чудя в една и съща държава ли живеем. Защото ние, които работим в медиите, виждаме, че съвсем не е така. Ти какво смяташ?

Аз смятам, че господин Борисов няма никаква идея какво означава медийна свобода. Медийна свобода е не просто да излезеш на екрана и да повториш думите на Тодоров, че ГЕРБ е „Шайка”. Това не е медийна свобода. Той може би сравнява този пози показател с положението в някои страни от Близкия изток. Ако е така, тогава, разбира се, примерът, който посочих, е голямо постижение.

Но медийна свобода в една европейска държава означава действително да дадеш възможност на медиите да бъдат четвърта власт. Защото медиите не са една сцена, на която излиза някой от БСП, или някой от ГЕРБ, или някой от друга политическа сила и нещо си говори. Медийна свобода означава медиите да правят разследваня, да са истински коректив. А това става все по-трудно и невъзможно.

Един пример - къщата в Барселона. Къде изчезна тази тема? Първо, тя въобще не е била поставяна от големите национални медии. Те се страхуват от тази тема. Защо? След като има документи, има факти. Направете разследване! Къде е това? Обществото се интересува.

Ти би ли се заела с такова разследване?

Аз съм се заела. Но къде изчезна информацята по тази тема? Къде изчезнаха цели сайтове, които бяха закрити? Само на това да отговори господин Борисов: къде изчезна темата за Барселона?

А ти докъде си стигнала по тази тема?

Като разбера, ще кажа. Това не е мое разследване. Аз се включих в него, но това не е мое разследване. И колеги, които го правят, са били заплашени. „Подсетени” са, че имат семейства...

Показателно за медийната свобода.

И между другото липсата на депутатски имунитет пречи на едно такова разследване. Пречи и за разследването за пътищата. Защото телефоните са подслушвани. Знае се кои са моите източници. Много хора се страхуват вече да говорят с мен и да ми дават информация. Ако нямах имунитет, събирането на цялата информация за строителството на оградата на българо-турската граница нямаше да е възможно. Така че имунитетът има значение.

Ти реално отново си под преса - вече като журналист, не като депутат.

С по-малко инструменти разполагам вече. Това, че си депутат, не означава, че не можеш да правиш разследвания. В парламента има депутати юристи, които продължават своята практика.

Говори се, че ти ще оглавиш листата на БСП за европейските избори догодина...

С мен не е говорено за това.

А би ли приела такова предложение?

Аз влязох в политиката - в това, което се нарича политика - с единствената мотивация това управление да си замине. Нямам друга мотивация. Затова влязох в екипа на Румен Радев, когато ме покани. Затова се включих в кампанията за парламентарните избори след покана на Корнелия Нинова. И всичко, което ни помогне да покажем какво се случва в България, да изнесем факти, доказателства, ще е полезно.

Ние не заслужаваме да живеем в такава държава! Имам приятели, които никога не са мислили да емигрират, но които сега сериозно са се замислили да се спасявт. Да се спасяват - това е изразът!

Тъжно е наистина... Някои от хората, излезли сега да протестират, нямат други аргументи, освен „да се свършва това” - защото просто явно положението им е нетърпимо...

Няма нищо страшно, пак казвам, в смяната на едно правителство. Ще ги сменяме, докато не намерим правилните хора.

Защото какво е политиката? Политиката е хората да живеят по-добре, нали? Да имаш по-добра заплата, да имаш по-добра работа, да живееш в държава, където има по-добри, свободни медии... Известно е - свободата е относителна, но журналистиката винаги е битка, независимо при кое правителство. Обаче в момента то няма и битка.

Тази констатация е не само на „Репортери без граници”, но и на последния доклад от Брюксел. През 2006 г. бяхме на 34-то място по медийна свобода, наравно с Франция. Сега сме на 111-то, някъде между Бурунди и Конго. И последният доклад показва същото - че още по-зле става спрямо миналата година.

„Визия за България” ли е програмата на БСП, с която тя евентуално ще излезе като алтернатива, ако стигнем до избори?

Мисля, че по-скоро „Визия за България” е допитване и обсъждане. Не смятам, че това е документ, с който БСП ще се явява на избори. Това е по-скоро една рамка, в която се провежда обсъждането. Ще ви дам пример със здравеопазването. На практиката здравеопазването вече е фалирало. Имаме огромни дългове - 600 милиона към болниците, 200 милиона навън...

По конституция ние сме социална държава. Но в момента, в който влезеш в болница, ти доплащаш. Плащаш под маса, плащаш над маса. Лекарствата за много хора, особено за тези с ниски пенсии, на практика са недостъпни. Те трябва да избират между лекарство и кашкавал. А в същото време се дават огромни средства за здравеопазване - общо 4 милиарда от държавата и още 4 милиардасе доплащат от нас.

Е къде отиват?

Ами точно това е, няма контрол. Същото, което се случва във всички останали сфери, се случва и в здравеопазването. Ние доплащаме 50 процента от нашето здравеопазване. В Европа, която е социална, се доплаща под 20 процента. Средното даже е 10 процента. А при нас са 50 процента. Да, има такива държави - в Латинска Америка, в Африка. Те доплащат по 50, 80, 100 процента. Нататък ли вървим?

В бюджета ни са предвидени повече средства за здравеопазване. Но няма промяна в системата. БСП има конкретни предложения в тази област. Нека бъдат чути от хората. Те да решат дали това е начинът, по който тази здравна система трябва да функционира.

Дали е редно частните болници например да получават средства от здравната каса. Или ако това се спре, дали българинът ще трябва да доплаща за своето здравеопазване. Под, над масата и така нататък.

Това е един обществен дебат, който трябва всички да го водим. А партиите са тези, които трябва да ни следват. И ние да преценим дали те отговарят на това, което искаме да се случи.

Имаш предвид гражданите на България?

Да. Гражданите.

Но това така бленувано толкова години гражданско общество май въобще не се случва, защото хората излизат да излеят гнева си, чак когато им остава само да кажат: „Писна ми”. А когато трябва да се решават ето такива сериозни въпроси като за пътищата или здравеопазването, сякаш никой не се ангажира. Очаква някой друг да вземе решенията. От народопсихологията ли идва това или от какво?

Да, все се чака да дойде силният човек и да оправи нещата, като тропне по масата. Но няма такова нещо в света. Всичко е извоюване на права, всичко е битка. Не може някой на готово всичко да ти даде.

За сегашното положение освен политиците голяма вина имаме и ние, журналистите. Защото журналистиката е тази, която трябва да даде мястото за реален сблъсък на идеи, на концепции. А това не го виждаме, това не се случва. Така че нещата са навързани: гражданско общество, журналистика, политика.

Много често, когато разкриваме някаква схема за копупция, колегите казват: ами това е поредният скандал. Например, с Хасково. Не, това не е поредният скандал. Защото когато гори къщата на твоя съсед, това скандал ли е? Ами не! Това е нещастие, това е престъпление! Може и твоят дом да се запали! Това не са скандали. Проблемът, че се квалифицират като скандали е много голям. Защото три дни се говори - след това всичко се забравя. И продължава по старому.

А нали всички казваме: системата убива. Ето, давам пример с пътищата. Нека се включим, та тази система да не убива повече. Има начин. Не е толкова сложно. Просто трябва всички да се включим.

(Оригиналът на интервюто е публикуван на сайта "Барикада", където може да се гледа и пълен видеозапис на разговора.)

Сподели в
 

Арман Бабикян е от породата хора, за които откровено може да се каже, че шило в торба не стои. С днешна дата той е от малцината, на които не им пука да кажат,че царят е гол. В най-напеченото откъм климатични и разтърсващи страната времена Арман Бабикян се съгласи да гостува на сайта на СБЖ и да си говорим за нещата в журналистиката и живота.

08.08.2019/18:28

Единственият у нас вечерен информационен всекидневник, излизал в годините на социализма, „Вечерни новини” е с особен статут и структура. Макар че обхваща предимно софийски теми и се печата в столицата, той разработва на страниците си и много национални проблеми, разпространява се в цялата страна, има кореспонденти във всеки окръг, а също и в много европейски столици чрез кореспондентите на БТА. Ето разказа на трима ярки колеги, работили в изданието.

07.08.2019/17:02

За него спокойно може да се каже, че е последният екшън герой.Наричат го още и главният дълголетник на телевизионния екран и любимеца на няколко поколения зрители, които неговата усмивки и характерни изрази караха да го чакат с нетърпение. И докато на някои им пришиват към името звезда или легенда, за Николай Дроздов спокойно може да се каже, че наистина е легенда за руската телевизия.

24.07.2019/20:10

Жегата това лято не е само от температурните аномалии, но и тя е голяма навсякъде около нас. Дори в медиите, че и в СЕМ опасните температури си казват думата. За жегата в медийната среда си говорим с доскорошния член на Съвета за електронни медии Иво Атанасов.

23.07.2019/10:07

Животът му е толкова интересен, че дори и най-талантливият сценарист би се смутил, ако трябва да сътвори герой с такава съдба. Преминал през черните и трагични страни на живота, той стига до световно признание, става една от най-търсените личности в областта на изкуството. Бога ми, наистина по живота на княз Никита Лобанов-Ростовски би бил създаден филм бестселър. И този човек съдбата го е свързала с нашата страна, защото тук, в София той поема своята първа глътка живот. Неговите предци бягат през 1917 г. от Русия и не избират нито Франция, нито Англия или друга европейска страна, а пристигат в България, която става техен дом.

16.07.2019/09:37
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки