Начало
 
 

Българска медия с европейско признание

27.11.2018 /14:40 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сред непрекъснатите изследвания, обсъждания и доклади на ЕС за свободата на словото (да не говорим за класацията на България!), критиките и твърденията, че журналистиката вече е на дъното и професията ни издиша, най-после и радостна вест за българска медия. Тези дни се разбра, че списанието „Труд и Здраве“ е получило авторитетно признание.

Специализираната институция на ЕС - Европейската агенция за безопасност и здраве, е обявила за свой официален медиен партньор българското издание, на което главен редактор е Никола Терзиев, известен журналист, бивш главен редактор на в. „Народна младеж“.

„Труд и Здраве“ е сред изданията „дълголетници“ в днешната българска действителност. Вече 15 лета националното списание за трудова, здравна, социална и екологична защита служи на своите читатели, и то в книжен формат. Според неговия главен редактор: „Безспорна е потребността в една страна членка на ЕС да се издава представително национално списание,третиращо най-вълнуващата обществото проблематика, каквато е трудът, социалната сигурност и перспективата на хората“.

Обликът на изданието е подчертано европейски, като в перспектива ще има и англоезично резюме на основните теми и публикации.  Много е важно да се знае, че то намира подкрепа и си сътрудничи с държавните институции, синдикалните и работодателските организации, както и гражданските структури, които не са безразлични към проблематиката, намираща място на страниците на „Труд и Здраве“.

„Чрез компетентната позиция на специалистите и експертите в съответните сфери списанието запознава по обективен начин обществото с актуалната политика, законодателната и нормативната база, решенията, анализите и становищата на правителството и държавните институции в областта на труда и социалната политика – каза за сайта на СБЖ главният му редактор Никола Терзиев.- Националните подходи и политики се разглеждат в контекста на добрите европейски практики. То се стреми да бъде и своеобразен обществен коректив на държавно-институционалната политика, изследвайки чрез анкети, допитвания, конференции, форуми, конкурси,  обществената оценка на ефективността в дейността на държавата и социалните партньори.“

Тема на анализите и дискусиите на страниците на „Труд и Здраве“ са същностните проблеми на труда и социалната политика, реалното състояние на трудовата и жизнена среда, условията на работа и здравният статус на работещите, състоянието и тенденциите на пазара на труда, проблемите на заетостта, образованието, квалификацията на работещите, както и демографската картина, миграционните процеси и тенденции. „Специфичното за изданието е, че се стреми, и по наше мнение в значителна степен го постига, да съчетае специализирано-професионалната тематика с публицистичното поднасяне и обществено-значимото звучене на публикациите“ – твърди Никола Терзиев.

В момента екипът на списанието работи за осъществяването на една значима цел - провеждането на ежегоден национален форум за защита на човека и средата, като идеята е инициативата да прерасне в международна проява.

Списанието си сътрудничи и с медийните структури на МОТ, а и с европейските организации и институции по труда и социалната политика. Вероятно това е впечатлило Европейската агенция за безопасност и здраве, за да го обяви за свой официален медиен партньор.

Снимки Личен архив

        

Сподели в
 

Сред отличените има и изявени журналисти извън испаноезичната общност. Целта на конкурса, провеждан в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, е да насърчава журналистика, обединяваща културите, отстояваща обществения интерес, следваща професионалната и гражданска етика. Във фиестата с връчването на отличията участваха и посланици и дипломати от Аржентина, Венецуела, Испания и Куба.

13.12.2018/20:19

В откровен и вълнуващ разговор за ролята на твореца в разбуждането и просветата на обществото се превърна представянето на двете последни стихосбирки на председателя на Съюза на българските писатели „Последна риза” и „В сянката на хоругвите”

12.12.2018/13:21

Клуб „Журналист” на СБЖ посрещна колегите на напусналия ни внезапно изтъкнат учен изтоковед, които се събраха да си спомнят за изключителната му личност по покана на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

07.12.2018/10:10

Европейският шампион по плуване за трансплантирани, журналистът Геоги Пеев, получи кристален плакет със символа на Хасково - статуята на Св. Богородица, в знак на уважение към спечелените на първенството 5 медала -2 златни и 3 сребърни.

06.12.2018/18:09

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

06.12.2018/11:23

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 95 гости

Бързи връзки