Начало
 
 

Вежди Рашидов: Никой не посяга на свободата на словото

30.11.2018 /15:45 | Автор : Павлина Живкова | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вежди Рашидов има много изложби

С председателя на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов разговаряме за свободата на творците, за медиите и регулациите.

Като председател на комисията по култура приемате ли исканията на ВМРО да се изкарат на светло и собствениците на сайтове като мярка срещу фалшивите новини? 

Не само трябва да се изкарат на светло, но законово трябва да се направи така, че те да носят и отговорност. Във вторник в Народното събрание станахме свидетели на нещо недопустимо. Цитиран бе сайт, на който отгоре пише, че новината е фалшива.

Позовавайки се на него от БСП казаха, че ще сезират комисията по корупция за апартаменти на трима депутати от ГЕРБ. Може ли фалшиви новини да се използват за обвинения в парламента? Оказа се, че народни представители се позовават на фейкнюз.

Ще носят ли те отговорност за това? Ще направим обсъждане с медиите за създаването на ясни правила. Сайтовете трябва да се научат, че когато пускат нещо с надпис „фалшива новина“, и те носят отговорност. 

Не се ли опасявате, че ще ви упрекнат в цензура, не посягате ли на свободата на словото?  

Каква цензура? Никой не посяга на свободата на словото. А лъжата свобода на словото ли е? За слободия или за свобода на словото говорим? Някой трябва да разбере, че медиите носят отговорност и свободата на словото не е специалитет за медиите. Кой е казал, че е привилегия само на медиите. Тя е за всички и всички носим отговорност.

Да си свободен се иска много умение и характер. Останалото е жълтения. Плюем се по цял ден. Васил Цонев някога имаше една много хубава реплика: „Неуморно да се мърсим, другари“. Всичко в живота има граници.

Кой е казал, че свободата на словото е да дрънкаме безотговорно и да омърсяваме когото си искаме?

Ще ни трябват много усилия да си върнем истинската свобода на словото, защото ще имаме все повече нужда от нея. Не може да превърнем словото в средство за унижаване на човешкото достойнство.

----
* Вежди Рашидов е скулптор, министър на културата в първите две правителства с премиер Бойко Борисов. В 44-ото Народно събрание е председател на Комисията по културата и медиите. Член-кореспондент на БАН от 2004 г. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

Какви са проблемите пред Вашата агенция - сериозно място ли заемат сред тях фалшивите новини, пита авторката на БТА в интервю Михалис Псилос, генерален директор на Гръцката информационна агенция АNA-MPA, който отговаря:

13.12.2018/12:00

Турска студентка по журналистика бе оставена в ареста по обвинение в обида на президента Реджеп Ердоган в социалните медии, съобщи на ДПА нейната адвокатка, цитирана от БТА.

12.12.2018/15:25

Проф. д-р Маргарита Пешева е научен изследовател и преподавател в областта на социология на медиите, радио и телевизионната среда, история на телевизията, медийната регулация.

11.12.2018/16:50

Футболистът Рахийм Стърлинг призова медиите в Англия да престанат да подтикват към расизъм чрез начина, по който пишат за младите футболисти, съобщава Ройтерс.

10.12.2018/13:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 97 гости

Бързи връзки