Начало
 
 

Медиите манипулират, смята мнозинството

02.12.2018 /12:27 | Автор : Васил Проданов | Източник: pogled.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Васил Проданов* сега е преподавател в УНСС

Медиите като основен идеологически апарат за налагане на легитимност и оправданост на властовите структури все повече не успяват да си вършат успешно работата.

В традиционните медии, от вестника до телевизията, е възможно да подбереш нужните факти, да се откажеш от огромно количество други, да ги интерпретираш от гледна точка на интересите на съответните сили, контролиращи тези медиите.

В глобалното виртуално пространство, което възхожда през последните 2 десетилетия, обаче това е много по-трудно. Чуждите посолства у нас например могат да финансират и организират, да застанат начело на "София прайд" и така да налагат съответните неолиберални ценности, но са безсилни да контролират този процес в дигиталните мрежи.

Чрез дигиталните мрежи днес може да въздейства всеки, от всяка точка на света. И това се превръща в техтнологическия фактор, който заедно с изострящите се икономически, политически и геополитически неравенства, започна да тресе глобализираната хегемония на САЩ.

Възникнала е съвсем нова ситуация:  

САЩ са световен технологичен лидер и основните интернет гиганти на глобалната сцена са американски, но независимо от това контролът върху информацията е много по-труден, а виртуалното пространство се превръща в основно поле на нова студена и хибридна война.

През 1994 г. в интернет има 3000 сайта, 20 години по-късно, през 2014 г., те са вече над 1 млрд.. По този начин новите медии водят до разпад на предходните идеологически апарати.

Подобно на Гутенберговата печатна машина, която разрушава средновековния идеологически порядък, дигиталните медии днес допринасят за нова радикална реорганизация на обществата. Това става в условия на глобализирани комуникации и изострящи се противоречия на неолибералния капитализъм, при който се съчетава невиждан възход на неравенствата с нарастваща мултиполярност на света.

Кризата на неолибералния капитализъм е свързана с отслабване на легимиращите функции на идеологическите апарати и с либерални плачове за това как сме живели в света на медийните истини, а сега отнякъде са плъзнали фалшиви новини и постистини.

Колко е труден контролът:  

Огромната част от хората обаче смятат, че медиите манипулират и лъжат. И никакви конференции по медийна сигурност не могат да решат този системен проблем, свързан с криза на либералната демокрация и неолибералния капитализъм.

Глобално изследване сред 33 000 човека в 28 страни, осъществено от компанията Edelman Trust Barometer в края на 2016 г., отчита срив на доверието в правителства, медии, НПО-та, бизнес и политици в повечето държави по света.

Медиите и правителствата са на най-ниското ниво на доверие, откакто се правят такива проучвания. 53% от анкетираните са убедени, че системата се е провалила, което е допринесло и за победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според данни на агенция „Галъп“ убедеността на американците, че медиите представят точно и вярно ставащото, е паднала до най-ниското равнище, откакто тази най-стара социологическа агенция в света мери тези показатели.

През 1976 г. доверие в медиите заявяват 72% от американците. През септември 2016 г. те са едва 32%. При това сривът само за 1 година е 8% ‒ през 2015 г. доверие към медиите са имали 40% от американците.

Същата тенденция виждаме и в Европа, поради което паралелно с това имаме срив на доверието към политици, партии и парламенти. (Със съкращения)

-------
*Проф., д.ф.н. Васил Проданов преподава в УНСС. Главен секретар е на Българското философско дружество (1978-1989 г.). Директор на Института за философски науки (1988-1992 г.) и на Института за философски изследвания към БАН (1995-2010 г.). Автор е на стотици научни публикации, излезли в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни в света. Автор е и на 21 книги.


 

Сподели в
 

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

Какви са проблемите пред Вашата агенция - сериозно място ли заемат сред тях фалшивите новини, пита авторката на БТА в интервю Михалис Псилос, генерален директор на Гръцката информационна агенция АNA-MPA, който отговаря:

13.12.2018/12:00

Турска студентка по журналистика бе оставена в ареста по обвинение в обида на президента Реджеп Ердоган в социалните медии, съобщи на ДПА нейната адвокатка, цитирана от БТА.

12.12.2018/15:25

Проф. д-р Маргарита Пешева е научен изследовател и преподавател в областта на социология на медиите, радио и телевизионната среда, история на телевизията, медийната регулация.

11.12.2018/16:50

Футболистът Рахийм Стърлинг призова медиите в Англия да престанат да подтикват към расизъм чрез начина, по който пишат за младите футболисти, съобщава Ройтерс.

10.12.2018/13:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 95 гости

Бързи връзки