Начало
 
 

Гала-концерт на лауреатите на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

02.12.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вокална група "Пятница 13" от Ямбол

Проявата препълни залата на РКИЦ със сърцата публика, дошла да чуе незабравими патриотични песни - и български, и руски

Лауреати на ХIX Фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и ХVI фестивал на фронтовата песен „Альоша” пяха незабравими български патриотични и руски песни пред ентусиазираната публика в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София.

Гала-концертът на победителите в двата фестивала се състоя на 2 декември. Той бе бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Български антифашистки съюз, Представителството на „Россътрудничество в България”,  подпомогнати от обществени организации, членуващи в Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели Станка Шопова и Симеон Игнатов.

Тази година двата фестивала бяха посветени на следните теми:

-140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и възстановяването на българската държавност;

- По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г. Победата при Сталинград (февруари 1943 г.) и Курската битка (август 1943 г.);

- 75-годишнината от създаването в България на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА).

Във фестивалите участваха стотици изпълнители на възраст от 5 до 87 години. Каква по-добра приемственост между поколенията би могло да има?

Изключително пъстра бе и географската карта на изпълнителите, дошли от всички краища на родината: София,  Плевен, Пловдив, Бургас,  Черноморец,  Велинград, Хасково, Ямбол, Сливен, Перник, Враца, Мездра, Ботевград, Елин Пелин, Червен бряг, Дупница, Хаджидимово и др.

С всяка изминала година изпълнителското майсторство на участниците расте, расте и броят на новите песни, написани от участници и съмишленици, както и аранжименти,  направени от диригентите на групите. Все повече деца и младежи, подкрепяни от своите родители и учители, също заявяват своя талант на сцената на фестивалите.

Авторитетно жури с председател Милен Тотев и членове маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Татяна Симеонова, Виктория Букурещлиева и Красимира Джартазанова отличи най-добрите сред участниците.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение.

Алексей Новоселов, съветник по културата в посолството на Руската федерация в България, поздрави лауреатите и организаторите от името на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация.

Наградите връчиха ръководителите и представители на съорганизаторите на фестивалите и членовете на журито.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на Вокална формация „Орфей” от Пловдив,  Ансамбъл за народни песни към НЧ „Яне Сандански – 1928” гр. Хаджидимово, Вокална група „Пятница 13“ от  Ямбол, Дамски камерен хор „Арфа”, ВГ „Червена роза”, Хор „Планинарска песен”, Снежана Славова и Райчо Митев от София, Калин Науденов от Хасково, Елена Димитрова от Перник, Алис Коруджийска, Кристофър Дюпрей и дует „Сюрприз” от Велинград, Диана Миленкова и Калина Рачева от Плевен и др.

На финала всички участници и публиката изпяха „Моя страна, моя България”.

Сподели в
 

Литературният историк Йордан Нанчев извади от забрава стар ръкопис, който издаде със заглавие „Хасковци от миналото“. В книгата са събрани неизвестни спомени за известни хора.

12.12.2018/18:16

Снимки от „Context“ - втората фото-книга на Маргарита Русева и Раймондо Варсано - ще бъдат представени от 19 декември в столичната галерия “Аросита”, пише в. "Стандарт" на сайта си:

11.12.2018/18:53

Среща с живата легенда, рицаря на хумора Здравко Попов ще имат хасковлии на 12 декември. Поканата е отправена от община Хасково, Регионалната билиотека " Христо Смирненски" и Сдружението за култура "Хасково 2015".

11.12.2018/18:26

Умалената реплика на Гутенберговата преса е вече на своето място в зала "История на книгата" в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София.

11.12.2018/18:19

Празникът на Плевен 10 декември по традиция започна с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници.

10.12.2018/18:41

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 95 гости

Бързи връзки