Начало
 
 

Гала-концерт на лауреатите на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

02.12.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вокална група "Пятница 13" от Ямбол

Проявата препълни залата на РКИЦ със сърцата публика, дошла да чуе незабравими патриотични песни - и български, и руски

Лауреати на ХIX Фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и ХVI фестивал на фронтовата песен „Альоша” пяха незабравими български патриотични и руски песни пред ентусиазираната публика в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София.

Гала-концертът на победителите в двата фестивала се състоя на 2 декември. Той бе бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Български антифашистки съюз, Представителството на „Россътрудничество в България”,  подпомогнати от обществени организации, членуващи в Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели Станка Шопова и Симеон Игнатов.

Тази година двата фестивала бяха посветени на следните теми:

-140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и възстановяването на българската държавност;

- По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г. Победата при Сталинград (февруари 1943 г.) и Курската битка (август 1943 г.);

- 75-годишнината от създаването в България на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА).

Във фестивалите участваха стотици изпълнители на възраст от 5 до 87 години. Каква по-добра приемственост между поколенията би могло да има?

Изключително пъстра бе и географската карта на изпълнителите, дошли от всички краища на родината: София,  Плевен, Пловдив, Бургас,  Черноморец,  Велинград, Хасково, Ямбол, Сливен, Перник, Враца, Мездра, Ботевград, Елин Пелин, Червен бряг, Дупница, Хаджидимово и др.

С всяка изминала година изпълнителското майсторство на участниците расте, расте и броят на новите песни, написани от участници и съмишленици, както и аранжименти,  направени от диригентите на групите. Все повече деца и младежи, подкрепяни от своите родители и учители, също заявяват своя талант на сцената на фестивалите.

Авторитетно жури с председател Милен Тотев и членове маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Татяна Симеонова, Виктория Букурещлиева и Красимира Джартазанова отличи най-добрите сред участниците.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение.

Алексей Новоселов, съветник по културата в посолството на Руската федерация в България, поздрави лауреатите и организаторите от името на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация.

Наградите връчиха ръководителите и представители на съорганизаторите на фестивалите и членовете на журито.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на Вокална формация „Орфей” от Пловдив,  Ансамбъл за народни песни към НЧ „Яне Сандански – 1928” гр. Хаджидимово, Вокална група „Пятница 13“ от  Ямбол, Дамски камерен хор „Арфа”, ВГ „Червена роза”, Хор „Планинарска песен”, Снежана Славова и Райчо Митев от София, Калин Науденов от Хасково, Елена Димитрова от Перник, Алис Коруджийска, Кристофър Дюпрей и дует „Сюрприз” от Велинград, Диана Миленкова и Калина Рачева от Плевен и др.

На финала всички участници и публиката изпяха „Моя страна, моя България”.

Сподели в
 

На 24 април от 19,30 ч. в превърналото се в емблематично културно пространство Сити Марк Арт център(бившо кино „Левски“) е премиерата на комедията на „Том, Дик и Хари“ от Рей и Майкъл Куни. Ситуационната комедия получи приза Комедиен хит на сезона само преди месец на ежегодните Чудомирови празници в Казънлък.

22.04.2019/18:27

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки