Начало
 
 

Гала-концерт на лауреатите на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

02.12.2018 /21:01 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вокална група "Пятница 13" от Ямбол

Проявата препълни залата на РКИЦ със сърцата публика, дошла да чуе незабравими патриотични песни - и български, и руски

Лауреати на ХIX Фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и ХVI фестивал на фронтовата песен „Альоша” пяха незабравими български патриотични и руски песни пред ентусиазираната публика в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София.

Гала-концертът на победителите в двата фестивала се състоя на 2 декември. Той бе бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Български антифашистки съюз, Представителството на „Россътрудничество в България”,  подпомогнати от обществени организации, членуващи в Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели Станка Шопова и Симеон Игнатов.

Тази година двата фестивала бяха посветени на следните теми:

-140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и възстановяването на българската държавност;

- По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г. Победата при Сталинград (февруари 1943 г.) и Курската битка (август 1943 г.);

- 75-годишнината от създаването в България на Народоосвободителната въстаническа армия (НОВА).

Във фестивалите участваха стотици изпълнители на възраст от 5 до 87 години. Каква по-добра приемственост между поколенията би могло да има?

Изключително пъстра бе и географската карта на изпълнителите, дошли от всички краища на родината: София,  Плевен, Пловдив, Бургас,  Черноморец,  Велинград, Хасково, Ямбол, Сливен, Перник, Враца, Мездра, Ботевград, Елин Пелин, Червен бряг, Дупница, Хаджидимово и др.

С всяка изминала година изпълнителското майсторство на участниците расте, расте и броят на новите песни, написани от участници и съмишленици, както и аранжименти,  направени от диригентите на групите. Все повече деца и младежи, подкрепяни от своите родители и учители, също заявяват своя талант на сцената на фестивалите.

Авторитетно жури с председател Милен Тотев и членове маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Татяна Симеонова, Виктория Букурещлиева и Красимира Джартазанова отличи най-добрите сред участниците.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение.

Алексей Новоселов, съветник по културата в посолството на Руската федерация в България, поздрави лауреатите и организаторите от името на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация.

Наградите връчиха ръководителите и представители на съорганизаторите на фестивалите и членовете на журито.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на Вокална формация „Орфей” от Пловдив,  Ансамбъл за народни песни към НЧ „Яне Сандански – 1928” гр. Хаджидимово, Вокална група „Пятница 13“ от  Ямбол, Дамски камерен хор „Арфа”, ВГ „Червена роза”, Хор „Планинарска песен”, Снежана Славова и Райчо Митев от София, Калин Науденов от Хасково, Елена Димитрова от Перник, Алис Коруджийска, Кристофър Дюпрей и дует „Сюрприз” от Велинград, Диана Миленкова и Калина Рачева от Плевен и др.

На финала всички участници и публиката изпяха „Моя страна, моя България”.

Сподели в
 

След като преди четири години СУ „Св. Климент Охридски“ събра българския елит да почете годишнина от учредяването на първия международен договор за защита на културните ценности и неговото Знаме на Мира „Пактът Рьорих“, най-хуманния и миролюбив документ в света, то и Кюстендил в горещите августовски дни е домакин на изложбата „Пактът Рьорих. История и съвременност“.

18.08.2019/20:12

"Аз не подценявам трудовите спестявания на Слави Трифонов. Но в България не е прието да вадиш от трудовите си спестявания и да ги инвестираш в политиката".

18.08.2019/14:35

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59

Легендата на френското кино Жерар Депардийо беше принуден спешно да напусне театралния фестивал, организиран в градчето Раматюйе. Причината за бързото му изнасяне от събитието бяха журналистите, които искаха да му зададат въпроси, а организаторите от своя страна били нарушили „комендантския час за общуването му с медиите“.

14.08.2019/18:45

Причина за кончината е инфаркт, сочат във Фейсбук близки на известния изследовател на билките и лечебните растения. Емоционални думи за сбогом написа в социалната мрежа приятелят му - журналистът и писателят Стефан Северин.

11.08.2019/21:16
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки