Начало
 
 

Нели Огнянова оспорва сливането на обществени медии

04.12.2018 /15:25 | Автор : Николета Атанасова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Нели Огнянова е за запазване на плурализма

По време на дебатите в НС за бюджета на обществените медии миналата седмица председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов попита:

„Може ли при 6 млн. държава да имаме 3 обществени медии? Време е да се помисли каква реформа да се направи. Или са обществени медии, или са търговско дружество“.

Потърсихме за коментар проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, преподава Европейско медийно право и Информационна политика на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“. Ето какво заяви проф. Огнянова пред БНР: 

Очевидно във въпроса на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов прозира, че 3 обществени медии са много. И че предстоящото обсъждане трябва да доведе до някаква идея за по-малко на брой обществени медии.

Например за обединяване на БНР и БНТ 

Първо искам да кажа, че в Европа има много държави с повече от една обществени медии.

При това не може да се прави еднозначна връзка между броя на населението и броя на обществените медии, защото има държави, сравними с България като брой население – Дания, Ирландия, Финландия…, да не говорим за Монако, това са все държави, които имат по 2 и повече обществени медии.

Ако говорим за финансирането, обичайните аргументи, че обединяването ще доведе до икономии, могат да имат значение, когато се говори за други индустрии, например за хранителни стоки.

Но когато се говори за медийна индустрия, икономическият аргумент отстъпва на аргумента за медиен плурализъм, защото едно добро икономическо решение, може да е неплуралистично.

Вероятно в представите на някои депутати най-добре е в България да има една само медия, и, ако може, тя да е под контрола на властта и тогава ще бъде съвсем ефективно. Но принципът на медийния плурализъм изисква повече гласове.

Според мен трябва да се говори какво би означавало такова сливане. Няма никакво съмнение, че повече гласове се контролират по-трудно от различни гласове под едно ръководство, тогава линията за натиск е само една и в този смисъл, свободата на словото у нас може да бъде застрашена.

Свързани:   10 на сто от парите за БНР ще са за музикалните състави

БНР ще отделя за цялостната издръжка на музикалните си състави до 10 на сто от субсидията от държавния бюджет и фонд "Радио и телевизия". Това прие на второ четене парламентарната комисия по култура и медии.
Дата: 02.12.2018


 

Сподели в
 

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:

14.12.2018/12:00

Какви са проблемите пред Вашата агенция - сериозно място ли заемат сред тях фалшивите новини, пита авторката на БТА в интервю Михалис Псилос, генерален директор на Гръцката информационна агенция АNA-MPA, който отговаря:

13.12.2018/12:00

Турска студентка по журналистика бе оставена в ареста по обвинение в обида на президента Реджеп Ердоган в социалните медии, съобщи на ДПА нейната адвокатка, цитирана от БТА.

12.12.2018/15:25

Проф. д-р Маргарита Пешева е научен изследовател и преподавател в областта на социология на медиите, радио и телевизионната среда, история на телевизията, медийната регулация.

11.12.2018/16:50

Футболистът Рахийм Стърлинг призова медиите в Англия да престанат да подтикват към расизъм чрез начина, по който пишат за младите футболисти, съобщава Ройтерс.

10.12.2018/13:55

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 95 гости

Бързи връзки