Димитри Иванов припомня как изгонили Джоко Росич от БНР

06.12.2018 /12:00 | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитри Иванов (Джимо) е от "старата школа" в БНР

Когато постъпих в радиото, бях вече 23-годишен. В началото на декември и на февруари езикът ми почерняваше, понеже тогава започваха двата сезона на честитките.

Когато “демокрацията” се разрази, едни патриотари рипнаха, че БНР има новини на турски език. А още в средата на XX век Джоко Росич и приятели бачкахме в “Чуждоезични радиопредавания”.

Работехме в уютния таван на старата сграда на радиото; обърнатата пирамида до нея още я нямаше. Не бяхме журналисти, бяхме на щат “преводач-говорители”.

Дават ни един текст на български, ние го превеждаме с 2 индиго-копия, едното за архива, другото за контрольора, който зад стъклото слуша да не кажем в ефир нещо друго на френски, английски, Джоко - на сърбохърватски. В Югославия на маршал Тито сърбите и хърватите имаха общ език, сърбохърватски.

Тогава нямаше e-mails, нямаше джиесеми  

Хората си пишеха писма и си пращаха коледни картички по пощата.

В началото на декември аз пращах стотици, щото някой радиолюбител в Монтевидео ми пратил снимка как с гаражната си апаратура ме чува на къси вълни, друг в Нова Зеландия иска да му пратя български пощенски марки и аз пиша ли, пиша коледни честитки, а през февруари пъхах в пликовете евтина мартеничка с кратко пояснение що е мартеничка.

После давам писмата на спедиторската служба да ги облепи с различни по стойност марки според дестинацията и провери за евентуален шпионаж чрез кореспонденцията. Аз си имах мокра гъбичка, но за по-бързо близвах с език гърба на плика и от многото близвания езикът ми почернявяше. Джоко ме защити:  

- Проверявате, значи отваряте пликовете; Джимо ще ви ги дава отворени да не му почернява езикът, вие ги залепяйте.

Казали на Джоко да не се бърка в тяхната важна работа и го уволниха заради двойно гражданство, българско и югославско. Не можело така в държавното радио.

Готин приятел беше Джоко. Тогава Югославия беше много по-“западна” от България и в Белград имаше книжарници със западни книги и аз исках да си купя дебелите енциклопедични речници Larousse и Webster. Записах се в автоклуба за екскурзия през Белград. Джоко каза:

- Ча’ай сега, слушай инструктаж! Няма да носиш валута. И в подметките на обувките си да я скриеш, може да те спипат. Запомни: Площад "Теразия", кривваш вдясно, чукаш 3 пъти на портата с желязната халка и казваш много здраве от мен. Ще предупредя моите хора. Ще те разведат, ще платят к’вото си купиш. После ти на мен, аз на тях. Наша работа. "Коза Ностра" му казват в Сицилия.

- Не съм бил в Сицилия.

- Нито аз.

Уволнението на Джоко излезе “a blessing in disguise”, всяко зло за добро. От нищо и никакъв преводач-говорител като мен Джоко пропя, получи филмови роли и ордени. Засякохме се случайно на пазарчето “Ситняково” до румънското посолство.

Седнахме в най-близкото кръчме на чашка гроздова. Джоко пак ме измайтапи: “Еднакви ордени получихме, но твоят е с лента, за да си го вържеш на х*я”.

И както някога: “Сега внимавай. Инструктаж!” - Ала този път нищо не каза. Капна по капка вода в чашките и ракията стана по-вкусна. (Със съкращения)

Свързани:   Димитри Иванов: Как скочиха тиражите на сп. „ЛИК” и „Паралели”

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).
Дата: 15.09.2018


 

Сподели в
 

Годишната церемония по връчване на най-престижните награди за спортист, отбор и спортист с увреждания на годината ще се проведе на 20 декември 2018 г. от 20:30 ч. в зала "Арена Армеец“ в София.

14.12.2018/16:53

С дълбока признателност към творчеството на режисьора Младен Младенов БНТ4 ще излъчи на 13 декември документалния филм „Знаци по пътя“, съобщават от националната медия и припомнят:

13.12.2018/09:04

Турската държавна информационна агенция съобщи, че прокурори в Истанбул са поискали 15-годишни присъди за петима журналисти от опозиционния вестник "Сьозджу" (Sozcu), предаде АП.

12.12.2018/12:00

Излезе от печат първият „Годишникъ“ на консервативната мисъл. Инициативата е на платформата "Консерваторъ", а главен редактор е Николай Облаков - мениджър с над 10-годишен опит в български и чужди компании.

11.12.2018/13:51

Любителите на съвременната проза и поезия вече държат в ръцете си първия брой на двуезичното българо-турско списание "Небет тепе". То бе представено официално от координатора на Българо-турския литературен клуб в Пловдив, който издава списанието, Шенар Бахар.

10.12.2018/12:00

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 102 гости

Бързи връзки