Димитри Иванов припомня как изгонили Джоко Росич от БНР

06.12.2018 /12:00 | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитри Иванов (Джимо) е от "старата школа" в БНР

Когато постъпих в радиото, бях вече 23-годишен. В началото на декември и на февруари езикът ми почерняваше, понеже тогава започваха двата сезона на честитките.

Когато “демокрацията” се разрази, едни патриотари рипнаха, че БНР има новини на турски език. А още в средата на XX век Джоко Росич и приятели бачкахме в “Чуждоезични радиопредавания”.

Работехме в уютния таван на старата сграда на радиото; обърнатата пирамида до нея още я нямаше. Не бяхме журналисти, бяхме на щат “преводач-говорители”.

Дават ни един текст на български, ние го превеждаме с 2 индиго-копия, едното за архива, другото за контрольора, който зад стъклото слуша да не кажем в ефир нещо друго на френски, английски, Джоко - на сърбохърватски. В Югославия на маршал Тито сърбите и хърватите имаха общ език, сърбохърватски.

Тогава нямаше e-mails, нямаше джиесеми  

Хората си пишеха писма и си пращаха коледни картички по пощата.

В началото на декември аз пращах стотици, щото някой радиолюбител в Монтевидео ми пратил снимка как с гаражната си апаратура ме чува на къси вълни, друг в Нова Зеландия иска да му пратя български пощенски марки и аз пиша ли, пиша коледни честитки, а през февруари пъхах в пликовете евтина мартеничка с кратко пояснение що е мартеничка.

После давам писмата на спедиторската служба да ги облепи с различни по стойност марки според дестинацията и провери за евентуален шпионаж чрез кореспонденцията. Аз си имах мокра гъбичка, но за по-бързо близвах с език гърба на плика и от многото близвания езикът ми почернявяше. Джоко ме защити:  

- Проверявате, значи отваряте пликовете; Джимо ще ви ги дава отворени да не му почернява езикът, вие ги залепяйте.

Казали на Джоко да не се бърка в тяхната важна работа и го уволниха заради двойно гражданство, българско и югославско. Не можело така в държавното радио.

Готин приятел беше Джоко. Тогава Югославия беше много по-“западна” от България и в Белград имаше книжарници със западни книги и аз исках да си купя дебелите енциклопедични речници Larousse и Webster. Записах се в автоклуба за екскурзия през Белград. Джоко каза:

- Ча’ай сега, слушай инструктаж! Няма да носиш валута. И в подметките на обувките си да я скриеш, може да те спипат. Запомни: Площад "Теразия", кривваш вдясно, чукаш 3 пъти на портата с желязната халка и казваш много здраве от мен. Ще предупредя моите хора. Ще те разведат, ще платят к’вото си купиш. После ти на мен, аз на тях. Наша работа. "Коза Ностра" му казват в Сицилия.

- Не съм бил в Сицилия.

- Нито аз.

Уволнението на Джоко излезе “a blessing in disguise”, всяко зло за добро. От нищо и никакъв преводач-говорител като мен Джоко пропя, получи филмови роли и ордени. Засякохме се случайно на пазарчето “Ситняково” до румънското посолство.

Седнахме в най-близкото кръчме на чашка гроздова. Джоко пак ме измайтапи: “Еднакви ордени получихме, но твоят е с лента, за да си го вържеш на х*я”.

И както някога: “Сега внимавай. Инструктаж!” - Ала този път нищо не каза. Капна по капка вода в чашките и ракията стана по-вкусна. (Със съкращения)

Свързани:   Димитри Иванов: Как скочиха тиражите на сп. „ЛИК” и „Паралели”

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).
Дата: 15.09.2018


 

Сподели в
 

Първата фотоизложба у нас на Вивиан Майер “В нейните ръце” се открива на 23 април в СГХГ. Документалният филм за нейния живот, номиниран за "Оскар" през 2015 г., ще се прожектира в пространството на изложбата.

23.04.2019/12:00

Наградите “Пулицър” носят името на един от най-известните издатели на вестници в края на 19-и и началото на 20-и век. Освен, че е свързан с престижните отличия, Пулицър е смятан за баща на имащата лоша слава “жълта” журналистика.

22.04.2019/12:00

Футболът идва в младата българска държава в началото на 20-и век с първата футболна топка. Бързо набира популярност и през 20-те години на миналия век вече имаме шампионат у нас.

21.04.2019/18:54

Убийството на журналистката Лайра Маккий в Северна Ирландия предизвика сериозен отзвук. Британската премиерка Тереза Мей го определя като "шокиращо и наистина безсмислено".

21.04.2019/12:17

Симулативен съдебен процес се състоя в Бургаския съд по повод Деня на Българската конституция и празник на юриста. Организатори бяха Окръжен съд – Бургас, съвместно с Районния съд в Бургас.

20.04.2019/12:26

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки