Димитри Иванов припомня как изгонили Джоко Росич от БНР

06.12.2018 /12:00 | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитри Иванов (Джимо) е от "старата школа" в БНР

Когато постъпих в радиото, бях вече 23-годишен. В началото на декември и на февруари езикът ми почерняваше, понеже тогава започваха двата сезона на честитките.

Когато “демокрацията” се разрази, едни патриотари рипнаха, че БНР има новини на турски език. А още в средата на XX век Джоко Росич и приятели бачкахме в “Чуждоезични радиопредавания”.

Работехме в уютния таван на старата сграда на радиото; обърнатата пирамида до нея още я нямаше. Не бяхме журналисти, бяхме на щат “преводач-говорители”.

Дават ни един текст на български, ние го превеждаме с 2 индиго-копия, едното за архива, другото за контрольора, който зад стъклото слуша да не кажем в ефир нещо друго на френски, английски, Джоко - на сърбохърватски. В Югославия на маршал Тито сърбите и хърватите имаха общ език, сърбохърватски.

Тогава нямаше e-mails, нямаше джиесеми  

Хората си пишеха писма и си пращаха коледни картички по пощата.

В началото на декември аз пращах стотици, щото някой радиолюбител в Монтевидео ми пратил снимка как с гаражната си апаратура ме чува на къси вълни, друг в Нова Зеландия иска да му пратя български пощенски марки и аз пиша ли, пиша коледни честитки, а през февруари пъхах в пликовете евтина мартеничка с кратко пояснение що е мартеничка.

После давам писмата на спедиторската служба да ги облепи с различни по стойност марки според дестинацията и провери за евентуален шпионаж чрез кореспонденцията. Аз си имах мокра гъбичка, но за по-бързо близвах с език гърба на плика и от многото близвания езикът ми почернявяше. Джоко ме защити:  

- Проверявате, значи отваряте пликовете; Джимо ще ви ги дава отворени да не му почернява езикът, вие ги залепяйте.

Казали на Джоко да не се бърка в тяхната важна работа и го уволниха заради двойно гражданство, българско и югославско. Не можело така в държавното радио.

Готин приятел беше Джоко. Тогава Югославия беше много по-“западна” от България и в Белград имаше книжарници със западни книги и аз исках да си купя дебелите енциклопедични речници Larousse и Webster. Записах се в автоклуба за екскурзия през Белград. Джоко каза:

- Ча’ай сега, слушай инструктаж! Няма да носиш валута. И в подметките на обувките си да я скриеш, може да те спипат. Запомни: Площад "Теразия", кривваш вдясно, чукаш 3 пъти на портата с желязната халка и казваш много здраве от мен. Ще предупредя моите хора. Ще те разведат, ще платят к’вото си купиш. После ти на мен, аз на тях. Наша работа. "Коза Ностра" му казват в Сицилия.

- Не съм бил в Сицилия.

- Нито аз.

Уволнението на Джоко излезе “a blessing in disguise”, всяко зло за добро. От нищо и никакъв преводач-говорител като мен Джоко пропя, получи филмови роли и ордени. Засякохме се случайно на пазарчето “Ситняково” до румънското посолство.

Седнахме в най-близкото кръчме на чашка гроздова. Джоко пак ме измайтапи: “Еднакви ордени получихме, но твоят е с лента, за да си го вържеш на х*я”.

И както някога: “Сега внимавай. Инструктаж!” - Ала този път нищо не каза. Капна по капка вода в чашките и ракията стана по-вкусна. (Със съкращения)

Свързани:   Димитри Иванов: Как скочиха тиражите на сп. „ЛИК” и „Паралели”

В БТА беше дошъл Стефан Продев, който настояваше когато има българска дума, тя да не се заменя с чуждица (примерно: недостачност с дефициенция).
Дата: 15.09.2018


 

Сподели в
 

В. "Ню йорк таймс" съобщи, че египетските власти са отказали влизане в страната на неговия кореспондент Дейвид Къркпатрик и са го върнали в Лондон, след като са го задържали в продължение на няколко часа, предаде ДПА.

21.02.2019/12:00

Фотографската агенция „Булфото” в партньорство с OFFNews организират отново курс-семинар за фоторепортери. Целта е да се помогне на желаещите да се занимават с репортерска фотография, съобщават организаторите:

20.02.2019/18:48

На 19 февруари се навършиха 100 години от рождението на емблематичния журналист, преводач и писател Петко Бочаров. Последното видео интервю, което той даде за БТА, бе на 16.февруари 2015 г.

20.02.2019/12:00

Известната журналистка Виза Недялкова е завършила класическа филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1978 г. работи в Българското национално радио.

19.02.2019/12:00

На 19 февруари 2019 г. журналистът Петко Бочаров щеше да навърши 100! Не му стигнаха по-малко от 4 години. Почти “до последен дъх” той седеше пред телевизора.

18.02.2019/18:55

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки