Начало
 
 

45 години не стигат

06.12.2018 /11:23 | Автор : Денчо Владимиров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от присъствалите на юбилейното шоу автори журналисти и художници

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

Преди 45 години те създадоха  своето обществено-творческо сдружение  на  журналисти, писатели, поети, художници, артисти и музиканти – Клуб на хумористите, чийто основател и пръв президент е авторът на тези редове. Това бе сдружение, съставено първоначално от сътрудници на легендарната сатирична страница на местния окръжен вестник – „Бодлив пазар”, и бе безпрецедентна за онова време школа по демокрация (както писаха световни медии).

По пазарджишкия пример през 70-те и 80-те години на миналия век клубове и общества на хумористите се нароиха и из цяла България, появиха се и нови техни фестивали - „Червен смях” в Брацигово и „Чичовци” в Сопот. Колкото и невероятно да им се струва на някои сега, сатириците през онова уж много тоталитарно време не преставаха да бичуват недъзите на социализма по вестници, радио, концерти и театри, за което общо взето няма нито един случай на обесен сатирик.

Случи се нещо даже неочаквано. С разпукването на привнесената отвън почти колониална демокрация тези сатирични общества погинаха, защото според стратезите на прехода трябваше спешно да се нароят за нуждите на бързата Метаморфоза ... клубове за гласност и преустройство. И се нароиха. От техните  редици впоследствие  изпълзяха  големи държавни началници, депутати, шефове на агенции и какви ли не още превъплътени в нови образи агенти...

Случи се обаче и чудо. Клубът на хумористите в Пазарджик възкръсна и ето, че сега празнува юбилей под наслов „45 години не стигат!”. Това е и тяхната закана и занапред да воюват със стрелите си срещу диваците сред нас и да бъдат на денонощен пост като лечители на днешното ни  хронично болно капиталистическо общество.

По случай юбилея излезе и шестият пореден сборник с творби на членовете на Клуба на хумористите. И забележете – сборниците излизат с подкрепата на Община Пазарджик, без някой да е поискал, както това става в Европейската столица на културата Пловдив, авторът да си  представя задължително ксерокопирана лична карта  и да попълва до световъртеж дебела папка с формуляри. И  накрая пак почти едни и същи хора при почти едно и също жури от „групата на Шаро” да се намърдват в тиражите за съфинансиране  по издаване  на книга...

На юбилейната среща  в Пазарджик, за която тукашният Дворец на знанието (сградата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите) предостави  гостоприемно култовата си зала за духовност и българска култура „Свети Димитър”, се случи и нещо още много показателно.

Поради отсъствието на скоростнодемократично умъртвения някогашен пловдивски клуб на хумористите „12 стола”, чийто член като бард бе и по-сетнешният президент на България Петър Стоянов, в Пазарджик сега бе приет като член на тукашния Клуб на хумористите  и пловдивчанинът, почетен гражданин на Пазарджик, ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър  Димитров.

Със своя творчески псевдоним ДИМ.К.ДИМ той вече е известен и като   писател, поет и шаржист. Автор е и на текста на песента, с която бе запалена преди дни  централната коледна елха пред Общината в Пловдив. „Писна ми да слушам само „Джингъл белс” – сподели той.

На неговия въпрос какви нови привилегии му дава членството в Клуба на хумористите и дали са нещо повече от тези, които има като на почетен гражданин на Пазарджик,  моя милост му отговори накратко, че като почетен гражданин на Пазарджик например не може да отиде в Лувъра и да отмъкне без последствия „Мона Лиза”. Но  като член на Клуба на хумористите в Пазарджик ще е фасулски просто да се измъкне и без глоба дори, само като  покаже членската си карта и с усмивка поясни,че като хуморист просто си е направил шега от рода на „Майтап,бе Уили!”. Тогава не само полицаите в Лувъра, но и самият Макрон би му изкозирувал.

Сподели в
 

152-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на Майстора - големия публицист и социалист, бяха отбелязани в града в подножието на Бузлуджа с дискусия за посланията му към нашето съвремие и с тържество край паметника му. Някогашната редакция на „Работнически вестник” се руши - липсват средства за ремонт.

17.08.2019/21:06

Книгата на известния журналист-международник, общувал с Уилфред Бърчет, Луис и Амилкар Кабрал, Ясер Арафат и с много други известни и безименни герои на световни трусове, вече е на разположение на българския читател. Тя ще бъде представена в СБЖ на 30 септември. Ще присъства и авторът, който от десетилетия живее и работи в Мадрид.

16.08.2019/20:03

Международната федерация на журналистите и Палестинският синдикат на журналистите алармират за опита на израелските власти да депортират в Йордания живеещия в Източен Йерусалим от 20 години Мустафа Ал-Харуф, който работи като фоторепортер за Анадолската агенция. Той е под арест от 22 януари.

08.08.2019/20:20

Датата е 6 август, годината 1945-та, 8,45 местно време Хирошима става жертва на най-зловещата история, родена от човешки мозък – изпепелена е от атомна бомба, хвърлена от американците. Такава е и съдбата и на друг японски град – Нагазаки. Американският бомбардировач В-29, пилотиран от Пол Тибетс, хвърля първата атомна бомба, останала в историята с печалното название „Little Boy“.

06.08.2019/16:54

УС на СБЖ и ИБ на НС на БСП обявяват, че откриват процедурата по набирането на предложения и определянето на носителя за 2019 г. на Наградата за млад журналист "Стефан Продев".

01.08.2019/18:27
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки