Начало
 
 

45 години не стигат

06.12.2018 /11:23 | Автор : Денчо Владимиров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от присъствалите на юбилейното шоу автори журналисти и художници

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

Преди 45 години те създадоха  своето обществено-творческо сдружение  на  журналисти, писатели, поети, художници, артисти и музиканти – Клуб на хумористите, чийто основател и пръв президент е авторът на тези редове. Това бе сдружение, съставено първоначално от сътрудници на легендарната сатирична страница на местния окръжен вестник – „Бодлив пазар”, и бе безпрецедентна за онова време школа по демокрация (както писаха световни медии).

По пазарджишкия пример през 70-те и 80-те години на миналия век клубове и общества на хумористите се нароиха и из цяла България, появиха се и нови техни фестивали - „Червен смях” в Брацигово и „Чичовци” в Сопот. Колкото и невероятно да им се струва на някои сега, сатириците през онова уж много тоталитарно време не преставаха да бичуват недъзите на социализма по вестници, радио, концерти и театри, за което общо взето няма нито един случай на обесен сатирик.

Случи се нещо даже неочаквано. С разпукването на привнесената отвън почти колониална демокрация тези сатирични общества погинаха, защото според стратезите на прехода трябваше спешно да се нароят за нуждите на бързата Метаморфоза ... клубове за гласност и преустройство. И се нароиха. От техните  редици впоследствие  изпълзяха  големи държавни началници, депутати, шефове на агенции и какви ли не още превъплътени в нови образи агенти...

Случи се обаче и чудо. Клубът на хумористите в Пазарджик възкръсна и ето, че сега празнува юбилей под наслов „45 години не стигат!”. Това е и тяхната закана и занапред да воюват със стрелите си срещу диваците сред нас и да бъдат на денонощен пост като лечители на днешното ни  хронично болно капиталистическо общество.

По случай юбилея излезе и шестият пореден сборник с творби на членовете на Клуба на хумористите. И забележете – сборниците излизат с подкрепата на Община Пазарджик, без някой да е поискал, както това става в Европейската столица на културата Пловдив, авторът да си  представя задължително ксерокопирана лична карта  и да попълва до световъртеж дебела папка с формуляри. И  накрая пак почти едни и същи хора при почти едно и също жури от „групата на Шаро” да се намърдват в тиражите за съфинансиране  по издаване  на книга...

На юбилейната среща  в Пазарджик, за която тукашният Дворец на знанието (сградата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите) предостави  гостоприемно култовата си зала за духовност и българска култура „Свети Димитър”, се случи и нещо още много показателно.

Поради отсъствието на скоростнодемократично умъртвения някогашен пловдивски клуб на хумористите „12 стола”, чийто член като бард бе и по-сетнешният президент на България Петър Стоянов, в Пазарджик сега бе приет като член на тукашния Клуб на хумористите  и пловдивчанинът, почетен гражданин на Пазарджик, ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър  Димитров.

Със своя творчески псевдоним ДИМ.К.ДИМ той вече е известен и като   писател, поет и шаржист. Автор е и на текста на песента, с която бе запалена преди дни  централната коледна елха пред Общината в Пловдив. „Писна ми да слушам само „Джингъл белс” – сподели той.

На неговия въпрос какви нови привилегии му дава членството в Клуба на хумористите и дали са нещо повече от тези, които има като на почетен гражданин на Пазарджик,  моя милост му отговори накратко, че като почетен гражданин на Пазарджик например не може да отиде в Лувъра и да отмъкне без последствия „Мона Лиза”. Но  като член на Клуба на хумористите в Пазарджик ще е фасулски просто да се измъкне и без глоба дори, само като  покаже членската си карта и с усмивка поясни,че като хуморист просто си е направил шега от рода на „Майтап,бе Уили!”. Тогава не само полицаите в Лувъра, но и самият Макрон би му изкозирувал.

Сподели в
 

Дебатите, в които взеха участие дипломати, университетски преподаватели и журналисти, бяха организирани от СБЖ, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Българското дипломатическо дружество и Асоциацията за приятелство „България-Венецуела”. Бе повдигната и темата за обективното и пълноценно отразяване на темата в медиите

21.02.2019/14:18

„Давай, Ник, покажи им!” - написа президентът на САЩ в Туитър по повод жалба на гимназиста Никълъс Сендмън заради медийно отразяване на дискусионен епизод от януари, при който млади привърженици на шефа на Белия дом са се държали заплашително с индиански активист и ветеран. Искът е за 250 милиона долара и цели да разори 150-годишния вестник, който е критичен към Тръмп

21.02.2019/13:33

Обсъждането, в което ще вземат участие експерти, дипломати и журналисти, ще се състои в Пресклуба на БТА на 19 февруари 2019 г. от 11.00 до 13.00 ч.

17.02.2019/21:08

По покана на председателя на СБЖ Снежана Тодорова гост на Съюза беше известната българистка и славистка, голям приятел на нашата страна, проф. Людмила Карпенко, преподавател в Самарския университет. Тя се срещна с български журналисти и сподели защо е предпочела да изучава български език и да учи студентите не само на него, а и да обичат нашата страна.

14.02.2019/16:34

На специална церемония димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” отличи петима свои читатели с почетното звание Посланик на книжовното средище.

13.02.2019/19:01

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки