Начало
 
 

45 години не стигат

06.12.2018 /11:23 | Автор : Денчо Владимиров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от присъствалите на юбилейното шоу автори журналисти и художници

Под този може би силно стряскащ някои днешни демократи лозунг преминават сега юбилейните празници на сатириците от Пазарджик.

Преди 45 години те създадоха  своето обществено-творческо сдружение  на  журналисти, писатели, поети, художници, артисти и музиканти – Клуб на хумористите, чийто основател и пръв президент е авторът на тези редове. Това бе сдружение, съставено първоначално от сътрудници на легендарната сатирична страница на местния окръжен вестник – „Бодлив пазар”, и бе безпрецедентна за онова време школа по демокрация (както писаха световни медии).

По пазарджишкия пример през 70-те и 80-те години на миналия век клубове и общества на хумористите се нароиха и из цяла България, появиха се и нови техни фестивали - „Червен смях” в Брацигово и „Чичовци” в Сопот. Колкото и невероятно да им се струва на някои сега, сатириците през онова уж много тоталитарно време не преставаха да бичуват недъзите на социализма по вестници, радио, концерти и театри, за което общо взето няма нито един случай на обесен сатирик.

Случи се нещо даже неочаквано. С разпукването на привнесената отвън почти колониална демокрация тези сатирични общества погинаха, защото според стратезите на прехода трябваше спешно да се нароят за нуждите на бързата Метаморфоза ... клубове за гласност и преустройство. И се нароиха. От техните  редици впоследствие  изпълзяха  големи държавни началници, депутати, шефове на агенции и какви ли не още превъплътени в нови образи агенти...

Случи се обаче и чудо. Клубът на хумористите в Пазарджик възкръсна и ето, че сега празнува юбилей под наслов „45 години не стигат!”. Това е и тяхната закана и занапред да воюват със стрелите си срещу диваците сред нас и да бъдат на денонощен пост като лечители на днешното ни  хронично болно капиталистическо общество.

По случай юбилея излезе и шестият пореден сборник с творби на членовете на Клуба на хумористите. И забележете – сборниците излизат с подкрепата на Община Пазарджик, без някой да е поискал, както това става в Европейската столица на културата Пловдив, авторът да си  представя задължително ксерокопирана лична карта  и да попълва до световъртеж дебела папка с формуляри. И  накрая пак почти едни и същи хора при почти едно и също жури от „групата на Шаро” да се намърдват в тиражите за съфинансиране  по издаване  на книга...

На юбилейната среща  в Пазарджик, за която тукашният Дворец на знанието (сградата на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите) предостави  гостоприемно култовата си зала за духовност и българска култура „Свети Димитър”, се случи и нещо още много показателно.

Поради отсъствието на скоростнодемократично умъртвения някогашен пловдивски клуб на хумористите „12 стола”, чийто член като бард бе и по-сетнешният президент на България Петър Стоянов, в Пазарджик сега бе приет като член на тукашния Клуб на хумористите  и пловдивчанинът, почетен гражданин на Пазарджик, ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите академик Димитър  Димитров.

Със своя творчески псевдоним ДИМ.К.ДИМ той вече е известен и като   писател, поет и шаржист. Автор е и на текста на песента, с която бе запалена преди дни  централната коледна елха пред Общината в Пловдив. „Писна ми да слушам само „Джингъл белс” – сподели той.

На неговия въпрос какви нови привилегии му дава членството в Клуба на хумористите и дали са нещо повече от тези, които има като на почетен гражданин на Пазарджик,  моя милост му отговори накратко, че като почетен гражданин на Пазарджик например не може да отиде в Лувъра и да отмъкне без последствия „Мона Лиза”. Но  като член на Клуба на хумористите в Пазарджик ще е фасулски просто да се измъкне и без глоба дори, само като  покаже членската си карта и с усмивка поясни,че като хуморист просто си е направил шега от рода на „Майтап,бе Уили!”. Тогава не само полицаите в Лувъра, но и самият Макрон би му изкозирувал.

Сподели в
 

С решение на втора инстанция Софийският градски съд осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно и глоба от 600 лв. за шофиране в нетрезво състояние. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Вследствие на присъдата Каменаров повече не може да бъде генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

22.04.2019/21:15

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки