Начало
 
 

Летописи и стари издания разказват в Хасково за виното

07.12.2018 /11:09 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник „Вино” от 10 юни 1929 г. (снимки: Янко Найденов)

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

Експозицията е дело на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас.

14 пана представят многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14-и в., народни рецепти с вино за здраве и младост, изписани на ръка.

Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват мястото на виното в обществения живот и бит, актуално и днес.

Излизал е "Винарски вестник"  

В експозицията могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите: списание „Лоза“, „Лозарски бюлетин”, „Лозар”.

Първото българско периодично издание на селскостопанска тематика “Ступан” проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за лозето, през  гроздобера до направата и съхранението на виното.

Материали от други издания сравняват  качествата на българските вина и тези от европейски държави. Между двете войни излизат "Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита", "Сухиндолски глас".

Изтъкват "Ролята на кръчмата” в обществото 

На 1 юни 1929 г. излиза в. "Руйно вино", който предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" 

Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“. В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“.

Хасковската библиотека е прибавила във витрините книги и периодични издания от своя фонд, с акцент върху виното и винопроизводството в региона – от траките до наши дни. Вестник „Утринна поща“ присъства с рекламни карета за модерни лозови пръскачки, нови сортове американски лози, натурално вино и екстра пелин, и скара всякаква. 

Забраненото по време на постите вино присъства на всяка  коледна трапеза по целия свят.За  това напомни винарската изба от Харманли, която почерпи дошлите на откриването на изложбата.


 

Сподели в
 

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

07.12.2018/11:09

След десетилетия на разруха и немара най-сетне две от сградите – паметници на културата в Плевен, свързани пряко с журналистиката, ще бъдат спасени, съобщи кметът Георг Спартански.

25.10.2018/18:40

Знае се приказката: „По-добре късно, отколкото никога.” Слаба утеха, но все пак – утеха... Та и в тоя случай. Хиляди пъти – както хиляди други – съм изписвал името Раковски.

29.09.2018/20:43

Който помни, ще се съгласи. През 1990-а вестникарският пазар у нас бе вече много променен в сравнение с почти 5-те десетилетия преди това.

17.09.2018/14:50

България не за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. И оправната президентка на федерацията ни – Илиана Раева, събра по този повод и някогашни наши шампионки, и хора от други гилдии с принос към тоя изящен спорт.

16.09.2018/11:49

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 94 гости

Бързи връзки