Начало
 
 

Летописи и стари издания разказват в Хасково за виното

07.12.2018 /11:09 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник „Вино” от 10 юни 1929 г. (снимки: Янко Найденов)

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

Експозицията е дело на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас.

14 пана представят многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14-и в., народни рецепти с вино за здраве и младост, изписани на ръка.

Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват мястото на виното в обществения живот и бит, актуално и днес.

Излизал е "Винарски вестник"  

В експозицията могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите: списание „Лоза“, „Лозарски бюлетин”, „Лозар”.

Първото българско периодично издание на селскостопанска тематика “Ступан” проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за лозето, през  гроздобера до направата и съхранението на виното.

Материали от други издания сравняват  качествата на българските вина и тези от европейски държави. Между двете войни излизат "Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита", "Сухиндолски глас".

Изтъкват "Ролята на кръчмата” в обществото 

На 1 юни 1929 г. излиза в. "Руйно вино", който предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" 

Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“. В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“.

Хасковската библиотека е прибавила във витрините книги и периодични издания от своя фонд, с акцент върху виното и винопроизводството в региона – от траките до наши дни. Вестник „Утринна поща“ присъства с рекламни карета за модерни лозови пръскачки, нови сортове американски лози, натурално вино и екстра пелин, и скара всякаква. 

Забраненото по време на постите вино присъства на всяка  коледна трапеза по целия свят.За  това напомни винарската изба от Харманли, която почерпи дошлите на откриването на изложбата.


 

Сподели в
 

Барелеф ще бъде поставен на дома в Хасково, в който живя Карекин Карекинян (1927-2015 г.), оставил завиден фотолетопис на този край. Идеята е на дружеството на СБЖ в града.

11.07.2019/19:02

Юбилейни вестници и единични листове, издавани по повод различни годишнини, ще влязат в дигитална сбирка на на Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

07.07.2019/14:13

Годината е 1951-ва. На извънредно заседание на Бюрого на околийския комитет на БКП, съвместно с околийския народен съвет и Отечествения фронт, в Свиленград се разглежда писмо от редакцията на в. „Родопска борба“ - Хасково.

05.07.2019/15:29

Томът е голям и тежък. И точното му название е „Литературно Търново – Търновски писатели и книжовници от свети Теодосий Търновски до наши дни”. А и съставителството, и идеята за създаването на книгата е на писателя, критика, литератора Владимир Шумелов.

03.07.2019/18:48

Тя е дело на двамина – майка и син: Адриана Кръстева и Захарий Кръстев. Изданието - "Кварталците", е на Мединформ ЕООД и е изключително богато илюстрирано - със снимки от семейни архиви, с репродукции на визитки, нотариални актове, детски рисунки, портрети от майстори на четката, архитектурни скици, шаржове...

30.06.2019/15:54
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки