Начало
 
 

Летописи и стари издания разказват в Хасково за виното

07.12.2018 /11:09 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник „Вино” от 10 юни 1929 г. (снимки: Янко Найденов)

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

Експозицията е дело на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас.

14 пана представят многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14-и в., народни рецепти с вино за здраве и младост, изписани на ръка.

Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват мястото на виното в обществения живот и бит, актуално и днес.

Излизал е "Винарски вестник"  

В експозицията могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите: списание „Лоза“, „Лозарски бюлетин”, „Лозар”.

Първото българско периодично издание на селскостопанска тематика “Ступан” проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за лозето, през  гроздобера до направата и съхранението на виното.

Материали от други издания сравняват  качествата на българските вина и тези от европейски държави. Между двете войни излизат "Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита", "Сухиндолски глас".

Изтъкват "Ролята на кръчмата” в обществото 

На 1 юни 1929 г. излиза в. "Руйно вино", който предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" 

Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“. В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“.

Хасковската библиотека е прибавила във витрините книги и периодични издания от своя фонд, с акцент върху виното и винопроизводството в региона – от траките до наши дни. Вестник „Утринна поща“ присъства с рекламни карета за модерни лозови пръскачки, нови сортове американски лози, натурално вино и екстра пелин, и скара всякаква. 

Забраненото по време на постите вино присъства на всяка  коледна трапеза по целия свят.За  това напомни винарската изба от Харманли, която почерпи дошлите на откриването на изложбата.


 

Сподели в
 

Навършват се 136 години от приемането на първия Закон за печата в България. След Освобождението на България от турско робство през 1878 г. свободата на печата е гарантирана от Търновската конституция, която е приета на следващата 1879 г.

12.02.2019/14:40

На 5 февруари се навършиха 110 години от смъртта на калоферския книжар и издател Димитър Паничков - виден български родолюбец от периода на нашето Възраждане и първите години на свободна България.

08.02.2019/13:18

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското с. Доганчисар, разположено на 26 км от Дедеагач, Беломорска Тракия.

30.01.2019/19:21

„Революционери издават първия вестник в Свиленград през 1896 г.“ Така пише в свиленградския седмичник „Старият мост“ журналистката Жанета Йорданова. Повод за публикацията е 25-годишнината от първия брой на „Старият мост“.

28.01.2019/12:56

Васил Ганчев е най-известният плевенски революционер и организатор на чети в региона, съратник на Панайот Хитов и Васил Левски.

15.01.2019/18:19

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

СБЖ, който вече изрази възмущението си, че тези поправки са покушение над свободата на словото и призова държавния глава да наложи вето, изразява удовлетворение и приветства принципното и обосновано решение на президента Румен Радев

04.02.2019 /15:54

Международната федерация на журналистите излезе с официално становище по критичната позиция на СБЖ относно застрашаващите свободата на словото поправки в Закона за защита на личните данни

02.02.2019 /12:49

 Мнения

Тия дни съм направо „Бясно ми е, чичо!“ (макар че Петър Стоянович го казва по друг повод!) И как няма да съм, след като се наслушах как от сутрешните телевизионни блокове със злорадо настървение водещи се нахвърлиха на поредната жертва на все по-тревожното отношение на властите към медиите у нас и „своеобразното“ им разбиране на тяхната свобода – Елена Йончева.

25.01.2019 /12:53 | Автор: Розалина Евдокимова

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки