Начало
 
 

Летописи и стари издания разказват в Хасково за виното

07.12.2018 /11:09 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вестник „Вино” от 10 юни 1929 г. (снимки: Янко Найденов)

В навечерието на Коледа изложбата „Енотека и библиотека” (…за виното от летописите на времето), включваща следосвобожденска периодика, гостува в Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково.

Експозицията е дело на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „П. К. Яворов” – Бургас.

14 пана представят многопосочното присъствие на виното по страниците на ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват молитви за гроздобер и против вкисване на виното от втората половина на 14-и в., народни рецепти с вино за здраве и младост, изписани на ръка.

Възрожденската и ранната следосвобожденска периодика показват мястото на виното в обществения живот и бит, актуално и днес.

Излизал е "Винарски вестник"  

В експозицията могат да се видят фамсимилета на заглавни страници на вестници и списания, посветени на виното и винопроизводителите: списание „Лоза“, „Лозарски бюлетин”, „Лозар”.

Първото българско периодично издание на селскостопанска тематика “Ступан” проследява целия цикъл на винопроизводството – от грижата за лозето, през  гроздобера до направата и съхранението на виното.

Материали от други издания сравняват  качествата на българските вина и тези от европейски държави. Между двете войни излизат "Винарски вестник", "Лозарски преглед", "Винарско дело", "Питиепродавец", "Питиепродавска защита", "Сухиндолски глас".

Изтъкват "Ролята на кръчмата” в обществото 

На 1 юни 1929 г. излиза в. "Руйно вино", който предупреждава: "Винопроизводители и лозари, опасността е близка. В меродавните кръгове упорито се говори за въвеждане на сухия режим и в България. Някои народни представители и общественици вече агитират тая пакостна идея… Бъдете нащрек и готови за борба!" 

Не липсва и кратката, но съдържателна статия "Ролята на кръчмата в освободителното дело“. В нея се казва, че "механата е една светиня в нашето историческо минало, пред която трябва да се благоговее“.

Хасковската библиотека е прибавила във витрините книги и периодични издания от своя фонд, с акцент върху виното и винопроизводството в региона – от траките до наши дни. Вестник „Утринна поща“ присъства с рекламни карета за модерни лозови пръскачки, нови сортове американски лози, натурално вино и екстра пелин, и скара всякаква. 

Забраненото по време на постите вино присъства на всяка  коледна трапеза по целия свят.За  това напомни винарската изба от Харманли, която почерпи дошлите на откриването на изложбата.


 

Сподели в
 

Преди дни - на 13 април - бе рожденият му ден. Ако беше жив, щеше да стане на 80. Извън вестникарството неведнъж е отварял дума за истории от младините си – флиртове, песни, концерти...

16.04.2019/15:30

„Футболът в Хасково през ХХ в.“ е най-новото печатно издание на Регионалния исторически музей в Хасково. Авторите на фотоалбума –главният уредник д-р Красимира Узунова и директорът Пенко Добрев проследяват историята на най-популярната игра през миналото столетие.

14.04.2019/12:26

За тая бележка не са потребни много редове. Преди няколко дни – на 7 април, забележителната българистка, писателка и приятелка на България имаше рожден ден – стана на 92.

11.04.2019/19:18

Тези дни се навършиха 15 години от появата на последното списание за култура в Плевен и цяла Северозападна България. То излезе само в 10 броя.

09.04.2019/18:16

Не, не става дума за това, че някога пишехме на пишеща машина и снимахме на филм. В сп. „София”, където постъпих като млад журналист в края на соца, открих какви гилдии има в периодичния печат.

08.04.2019/10:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки