Начало
 
 

Снежана Тодорова се срещна с Томас Фрам

19.12.2018 /16:06 | Автор : Петя Пейчева | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томас Фрам с отличията си от СБЖ и Снежана Тодорова

Томас Фрам е германският журналист, писател и издател, който през 2016 г. получи специалната награда на СБЖ за книгата си "Двете половини на ореха. Един германец в България“. Той бе участник в Международния литературен фестивал и Международния панаир на книгата от 11 до 16 декември т. г. в София, посветени на немскоезичната литература.

По покана на Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, вчера Томас Фрам посети централата на СБЖ. На срещата присъства и Йонко Йончев, управител на издателство "Рива“, отпечатало отличената книга. В непосредствена атмосфера те разговаряха за културните връзки между България и Германия и сътрудничеството на СБЖ с различни общности там.

Томас Фрам продължава да пише, превежда  и издава на немски език книги за забележителностите  на нашата страна, за нейните писмени паметници, журналисти, поети и писатели от миналото до днес. Сред тях са д-р Иван Богоров, Каравелов, Ботев, Раковски, Вазов… Превел е за немската публика "Аз съм българче“. Неговите лекции и срещи вълнуват както сънародниците му, така и българите в Германия.

Снежана Тодорова запозна госта с предстоящите прояви през 2019 г. във връзка със 175-ата годишнина на българската журналистика и 125 години от началото на организираното журналистическо движение у нас. Сред  инициативите продължава да бъде откриването на паметна плоча за д-р Иван Богоров в Лайпциг, където той е живял и издавал първия български вестник "Българский орел“(1846 г).

Председателката на СБЖ връчи на Томас Фрам отличията за книгата му – плакет и грамота на СБЖ и го покани да се срещне и разговаря с български журналисти.

Сподели в
 

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

06.06.2019/08:13
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки