Начало
 
 

Теодор Борисов получава наградата "Петър Увалиев" за есе

27.12.2018 /09:49 | Източник: bnr.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Теодор Борисов е един от тримата студенти, наградени в тазгодишния конкурс за есе, свързано с текст на Петър Увалиев. Темата на неговото есе е свързана със спорта.

Пред БНР Борисов добави:

„Есето на Увалиев се казва „Левски, Гунди и аз“. Написано е в навечерието на Световното първенство през 1990 г. в Италия. Направи ми впечатление тази негова любов към футбола. При Петър Увалиев футболът намира място и в неговото творчество, при това един по-различен поглед – погледът на интелектуалеца, погледа на космополита, който описва процесите в един спорт, който е социален феномен. Интелектуалците не са равнодушни към спорта и по-конкретно към футбола. В един от броевете на „Литературен вестник“ в началото на този месец може да се прочете както моето есе, така и оригиналната беседа на Петър Увалиев“.

В интервю за предаването „Преди всички“ проф. Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подчерта, че това е национална награда:

„В конкурса могат да участват всички настоящи студенти в българските висши училища. Целта е образователна и възпитателна – да се насърчат студентите да се запознаят пряко със създаденото от Петър Увалиев в различни области, изкуства, научни дисциплини, с неговите послания, които струва ми се, че все още са актуални. Изборът на тема за есе от студентите е изцяло според техните предпочитания и интереси“.

Тази година се навършиха 20 години от кончината на Петър Увалиев. Той е един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци имигранти от втората половина на XX век.

м.л.

Сподели в
 

На 24 април от 19,30 ч. в превърналото се в емблематично културно пространство Сити Марк Арт център(бившо кино „Левски“) е премиерата на комедията на „Том, Дик и Хари“ от Рей и Майкъл Куни. Ситуационната комедия получи приза Комедиен хит на сезона само преди месец на ежегодните Чудомирови празници в Казънлък.

22.04.2019/18:27

В Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково бе представен българско-руският двуезичен сборник със стихове на Ивайло Балабанов „Площад „Надежда”, отпечатан миналата година в Москва.

21.04.2019/21:47

Предложението Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да стане филиал на ХГ „Илия Бешков влиза за обсъждане в Общинския съвет в Плевен в края на април.

18.04.2019/21:17

В общоруски празник се превърна 70-годишният юбилей на примадоната на руската естрада Алла Пугачова. Тези дни за телевизии, радиа, интернет и печатни медии темата е Тя. На 17 април всички с трепет очакват нейния солов супер концерт в Държавния Кремълски дворец. Самата Алла твърди, че своя юбилей отбелязва скромно(?) и едновременно с размах.

16.04.2019/21:36

На сцена-фоайе в Плевенския драматично-куклен театър бяха обявени победителите от Десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия "Иван Радоев".

13.04.2019/18:51

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки