Начало
 
 

Проф. Георги Чапкънов-Чапа изпраща старата година с изложба

30.12.2018 /05:30 | Автор : Лилия Динова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Срещата с изкуството на този голям наш творец е винаги радост за неговите ценители и за всички, които обичат истински великото изобразително изкуство. Сегашната му проява е съвместна с Иван Тенев, по-известен като „агент Тенев”.

В галерия „Класика“ в столицата продължава тяхната обща изложба „2 в 1! ЧАПКЪНиада & ТЕНЕВижън“. Чапа, както всички наричат художника, представя 12 картини и 5 пластики, а „агент Тенев” участва със свои фотографии

Сред творбите на Чапа само маслената работа „Свети Георги“ не се продава. Всички останали могат да се закупят от ценители. А откупки вече има и то не малко. Цените не са високи за запазената марка на Чапа и за творец от неговия ранг.

Познатият филигранен рисунък на художника в литографиите „Адам и Ева“, „Леда и лебеда II“, „Разходка в гората“, „Огледало“ е майсторски изразен и подсилен и в другите му картини - „Каин и Авел“, рисунка, „Катедрала“, пастел, „Прегръдка“, акварел, „Вакханалия“, смесена техника...

А петте му пластики показват неговата вещина и можене да извайва образи с лекота и майсторство. Тук са „Света Неделя“, бронз, „Пълнолуние“, керамика, „Юпитер Долихен“, бронз и сребро, „Милувка“, бронз, и „Портрет на Константин Кисимов“, сребро. Лиризъм и нежност, сила, хармония, красота и висок професионализъм излъчват творбите на Чапа.

Изложбата бе открита на 12 декември и с нея галерия „Класика“, разположена на ул. „Юри Венелин“ 32, отбеляза 28-годишнината от основаването си.

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки