Начало
 
 

Свиленградският в. „Старият мост“ закръгля четвърт век

03.01.2019 /15:59 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


”Старият мост” е седмичник, продава се за 80 стотинки

На 6 януари т. г. вестник „Старият мост“ навършва 25 години. От далечната 1994 г. досега са издадени 1289 броя – рекорд в цялата история на периодичния печат в Свиленград.

В момента вестникът на Свиленград е и най-дълго излизащият вестник в Хасковска област, където броят на печатните медии през последните години намаля. Той е един от първите частни вестници, появили се в България в годините на демокрацията, и от малкото оцелели толкова време. 

„Старият мост“ държи и други рекорди на вестникоиздаването в Свиленград. Той е първият седмичен, първият 8-страничен и първият цветен вестник в региона.

От 11 г. „Старият мост“ има и електронно издание, което печели читатели в интернет пространството.

От самото начало и досега издател на „Старият мост“ е журналистът Николай Колев, който в навечерието на юбилея казва: „За нас, екипа на вестника, мнението на читателите винаги е било най-важното. Ако хората проявяват инициативност, сигнализират за нередности, отстояват правата си, и медиите ще бъдат по-мотивирани и окуражени да защитават истината“.

И още: „Журналистът трябва да бъде слуга единствено на обществото. Да бъдеш критичен към силните на деня се изисква освен доблест, и кураж. За съжаление, нашата професия все повече се комерсализира и чалгализира“.

В юбилейния брой са отделени и редове на благодарност към всички журналисти, които през тези години са работили в редакцията. Без техния професионализъм и гражданска позиция вестникът не би имал успех.А пожеланията към читателите са да са здрави, ведри, да съхранят усета си към стойностните неща в живота.

„Вие напълно основателно заслужавате доверието на вашите читатели, както и моето лично доверие за коректната ви и безпристрастна работа - пише областният управител на Хасково Станислав Дечев в поздравителния адрес до главния редактор Николай Колев. - Вярвам, че благодарение на натрупания опит ще придължавате да бъдете реален коректив и обективен барометър на случващото се в нашата област. Желая ви здраве и силен новинарски заряд“.


 

Сподели в
 

С решение на втора инстанция Софийският градски съд осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно и глоба от 600 лв. за шофиране в нетрезво състояние. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Вследствие на присъдата Каменаров повече не може да бъде генерален директор на Българската национална телевизия(БНТ).

22.04.2019/21:15

Журналистът Вълко Марашев получи учредената от община Хасково награда „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството.

21.04.2019/14:42

Оживена дискусия за свободата на медиите се състоя в Клуб "Журналист" на СБЖ. Основен гост в нея бе Кристоф Льоклер, член на Групата на "мъдреците" по медийните въпроси към Европейската комисия и създател на авторитетния сайт Euractiv.

16.04.2019/19:21

Предизвикала бурни полемики още преди да излезе, книгата на известната журналистка „Атентатът’1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” повдигна и на представянето си много болезнени въпроси от историята, на които още се гледа едностранчиво - през леви или десни канони

09.04.2019/19:46

На официална церемония в Благоевград бяха наградени журналисти в националния конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се организира за 12-и пореден път в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита през 1996 г.от наркомафията за своите разследвания. Конкурсът е по инициатива на Общинския съвет за наркотични вещества и Община Благоевград.

03.04.2019/21:07

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки