Колеги поздравяват колеги за годишнината на „Хоризонт”

05.01.2019 /09:06 | Автор : Ирина Недева, Мария Костова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Шефът на БНР Александър Велев не е напускал радиото

"Хоризонт" на Българското национално радио отбеляза своя 48-и рожден ден с много поздравления от колеги. На 4 януари през 1971 г. в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма.

"Хоризонт" е началото на кариерата и на генералния директор на БНР Александър Велев и целият му професионален път е свързан с програмата:

"Никога няма да забравя първите новини, които изчетох в ефира на "Хоризонт". Беше 9 часа сутринта и си представих милионите слушатели, които са застанали до радиоапаратите и слушат внимателно какво ще им кажа. Сърцето ми щеше да изскочи от гръдния кош! Страхотно изживяване!"

Посланието на Александър Велев: "Нека "Хоризонт" да продължи да бъде емблема за свободна журналистика, за място, където хората да получават най-точната, най-бързата и достоверна информация! Пожелавам на екипа на "Хоризонт", на хората, които го правят, да имат силата и желанието да се променят".

Директорът на "Хоризонт" Ивайло Савов се обърна към слушателите с благодарности, че избират програмата за свой основен информационен източник:

"И затова, че ни поставят под номер едно в скалата за доверие и достоверност. Благодарност и към българските институции, които, надявам се, разбраха, че нашата мисия е да задаваме най-трудните и неудобни въпроси от името на обществото. Благодаря за усърдието и усилията на колегията в програма "Хоризонт" всичко това да се случва, за поддържането на високия стандарт, завещан от поколения забележителни радиопрофесионалисти в името на истината и независимостта." 

А на колегите в "Хоризонт" Ивайло Савов припоръча: "Очаквам развитие на професионалното разбиране за промяна. За да запазим лидерството, ние се нуждаем от бързо адаптиране на програмното съдържание към предизвикателството на цифровата среда, в която отдавна живеем". 

Един от най-известните гласове в ефира на програмата - Диана Янкулова, признава, че "Хоризонт" е нейната най-смела мечта, заради която загърбва другата си голяма любов - музиката. За нея радиото е най-изкусната медия и слушателите могат да разчитат единствено на:

"...Истината, богатството на мненията, които предлага нашата програма, и факта, че няма забранени теми и мнения. Най-голямото постижение на "Хоризонт" е, че успява да остане свободна въпреки всички форми на цензура, които през годините са упражнявани".

Музикалният редактор Жени Монева заяви: "Понеже нашата работа е екипна, на всички мои колеги от сърце пожелавам - да са мъдри и благословени във всеки един миг".

А звукорежисьорът Георги Бангиев сподели: "Винаги съм казвал, че "Хоризонт" и Радиото са една сладка болест, от която сме болни доста години. Пожелавам на всички колеги много здраве, много усмивки, спокойствие и професионализъм".

Директорката на Радио Варна Наталия Чешмеджиева допълни: "Програма "Хоризонт" на БНР винаги е била еталон за качество и висок професионализъм".

В предаването "Преди всички" доц. Вяра Ангелова - ръководителка на Катедра "Радио и телевизия" във Факултета по журналистика, припомни, че именно от програма "Хоризонт" е стартирал сутрешният блок:

"Ръководството на Радиото през 79-а година, решава, че най-много приляга на Националното радио да има автори - журналисти за водещи на сутрешния блок, които да заместят говорителите, да започнат да се превръщат не само в четци на слово, но на мислещи хора, които да задават въпроси. Така постепенно този сутрешен блок се превръща в място не просто за събуждане на хората, а в събуждане на хората и в смисъла на пробуждането в духовен план, за да се стигне до "златното време" на "Преди всички" през 90-те години".

Според доц Ангелова сутрешните блокове са променили облика на журналистиката като цяло: „Интернет технологиите ще се завърнат все повече към електронните медии. Засега сме в етап на развитие на тези технологии, по-скоро близки до вестниците, защото изискват да четем, да се постараем да осмислим написаното. Следващият етап на тази технология ще се върне към гласа и към чуването. Оптимистично настроена съм, че радиото и телевизията няма да загинат в това море от интернет технологии, въпросът е как да покажем, че сме там“.

Доц. Ангелова смята, че трябва да се промени стилистиката: „Съгласна съм, че тя зависи от политиците и от събеседниците. Но когато те са слаби, ние отнасяме негативите пред публиката. Ще ми се да вярвам, че журналистиката може от време на време да се еманципира и да дава отпор и на лошия вкус, и на събеседници, които очевидно използват ефира за интереси“. 

Свързани:   Днес пожелаваме ЧРД на „Хоризонт“ и още 3 предавания в БНР

Програма „Хоризонт“ на БНР празнува 48 години от старта си на 4 януари 1971 г. А предаването „Преди всички“, което през 1979 г. стартира като Сутрешен блок на БНР, ще отбележи днес, своя 40-и рожден ден, обявяват от медията:
Дата: 04.01.2019


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани католиците да се молят с него по интернет, докато представяше на пл. "Св. Петър" във Ватикана профила си в новото мобилно приложение "Клик ту прей" ("Кликни, за да се помолиш"), предаде ДПА.

21.01.2019/09:01

Над 10 000 протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща партия за 8-а поредна седмица. Демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите като условие за честни избори, съобщава ДПА.

20.01.2019/14:02

Новото предаване за мистика по БНТ2 ще обогати образователната част на програмата; ще разшири аудиторията с разнообразяване на тематиката, представяне на широк спектър от гледни точки и философски концепции.

20.01.2019/09:07

Наши слушатели се отзоваха на кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събиране на книги за опожарената библиотека в село Скребатно, съобщава журналистът от медията Божидар Чолаков:

19.01.2019/09:06

Европейският парламент (ЕП) прие в Страсбург резолюция, в която се отчита, че натискат над медиите, насилието и дискриминацията срещу жените все още съществуват в ЕС.

18.01.2019/09:05

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки