Колеги поздравяват колеги за годишнината на „Хоризонт”

05.01.2019 /09:06 | Автор : Ирина Недева, Мария Костова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Шефът на БНР Александър Велев не е напускал радиото

"Хоризонт" на Българското национално радио отбеляза своя 48-и рожден ден с много поздравления от колеги. На 4 януари през 1971 г. в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма.

"Хоризонт" е началото на кариерата и на генералния директор на БНР Александър Велев и целият му професионален път е свързан с програмата:

"Никога няма да забравя първите новини, които изчетох в ефира на "Хоризонт". Беше 9 часа сутринта и си представих милионите слушатели, които са застанали до радиоапаратите и слушат внимателно какво ще им кажа. Сърцето ми щеше да изскочи от гръдния кош! Страхотно изживяване!"

Посланието на Александър Велев: "Нека "Хоризонт" да продължи да бъде емблема за свободна журналистика, за място, където хората да получават най-точната, най-бързата и достоверна информация! Пожелавам на екипа на "Хоризонт", на хората, които го правят, да имат силата и желанието да се променят".

Директорът на "Хоризонт" Ивайло Савов се обърна към слушателите с благодарности, че избират програмата за свой основен информационен източник:

"И затова, че ни поставят под номер едно в скалата за доверие и достоверност. Благодарност и към българските институции, които, надявам се, разбраха, че нашата мисия е да задаваме най-трудните и неудобни въпроси от името на обществото. Благодаря за усърдието и усилията на колегията в програма "Хоризонт" всичко това да се случва, за поддържането на високия стандарт, завещан от поколения забележителни радиопрофесионалисти в името на истината и независимостта." 

А на колегите в "Хоризонт" Ивайло Савов припоръча: "Очаквам развитие на професионалното разбиране за промяна. За да запазим лидерството, ние се нуждаем от бързо адаптиране на програмното съдържание към предизвикателството на цифровата среда, в която отдавна живеем". 

Един от най-известните гласове в ефира на програмата - Диана Янкулова, признава, че "Хоризонт" е нейната най-смела мечта, заради която загърбва другата си голяма любов - музиката. За нея радиото е най-изкусната медия и слушателите могат да разчитат единствено на:

"...Истината, богатството на мненията, които предлага нашата програма, и факта, че няма забранени теми и мнения. Най-голямото постижение на "Хоризонт" е, че успява да остане свободна въпреки всички форми на цензура, които през годините са упражнявани".

Музикалният редактор Жени Монева заяви: "Понеже нашата работа е екипна, на всички мои колеги от сърце пожелавам - да са мъдри и благословени във всеки един миг".

А звукорежисьорът Георги Бангиев сподели: "Винаги съм казвал, че "Хоризонт" и Радиото са една сладка болест, от която сме болни доста години. Пожелавам на всички колеги много здраве, много усмивки, спокойствие и професионализъм".

Директорката на Радио Варна Наталия Чешмеджиева допълни: "Програма "Хоризонт" на БНР винаги е била еталон за качество и висок професионализъм".

В предаването "Преди всички" доц. Вяра Ангелова - ръководителка на Катедра "Радио и телевизия" във Факултета по журналистика, припомни, че именно от програма "Хоризонт" е стартирал сутрешният блок:

"Ръководството на Радиото през 79-а година, решава, че най-много приляга на Националното радио да има автори - журналисти за водещи на сутрешния блок, които да заместят говорителите, да започнат да се превръщат не само в четци на слово, но на мислещи хора, които да задават въпроси. Така постепенно този сутрешен блок се превръща в място не просто за събуждане на хората, а в събуждане на хората и в смисъла на пробуждането в духовен план, за да се стигне до "златното време" на "Преди всички" през 90-те години".

Според доц Ангелова сутрешните блокове са променили облика на журналистиката като цяло: „Интернет технологиите ще се завърнат все повече към електронните медии. Засега сме в етап на развитие на тези технологии, по-скоро близки до вестниците, защото изискват да четем, да се постараем да осмислим написаното. Следващият етап на тази технология ще се върне към гласа и към чуването. Оптимистично настроена съм, че радиото и телевизията няма да загинат в това море от интернет технологии, въпросът е как да покажем, че сме там“.

Доц. Ангелова смята, че трябва да се промени стилистиката: „Съгласна съм, че тя зависи от политиците и от събеседниците. Но когато те са слаби, ние отнасяме негативите пред публиката. Ще ми се да вярвам, че журналистиката може от време на време да се еманципира и да дава отпор и на лошия вкус, и на събеседници, които очевидно използват ефира за интереси“. 

Свързани:   Днес пожелаваме ЧРД на „Хоризонт“ и още 3 предавания в БНР

Програма „Хоризонт“ на БНР празнува 48 години от старта си на 4 януари 1971 г. А предаването „Преди всички“, което през 1979 г. стартира като Сутрешен блок на БНР, ще отбележи днес, своя 40-и рожден ден, обявяват от медията:
Дата: 04.01.2019


 

Сподели в
 

Разпоредителното заседание по делото за убийството на журналистката Виктория Маринова ще бъде разгледано в 10 часа на 22 април в Съдебната палата в Русе, съобщиха представители на Темида.

22.04.2019/09:01

Радио Франс (Radio France) отчете чиста печалба за миналата година, обръщайки гръб на дефицита за първи път от 2014 г. насам, предаде AFP, цитирана от БТА.

21.04.2019/09:07

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки