Начало
 
 

Новогодишни поздрави от българската база в Антарктида

05.01.2019 /11:29 | Автор : Проф. Христо Пимпирев | Източник: Български антарктически институт/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нашите полярници срещнаха Новата година в Антарктида

За посрещането на Рождество и Новата година от о-в Ливингстън съобщава за сайта на СБЖ проф. Христо Пимпирев - ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

„За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, за да спазим традициите на Новогодишния празник – споделя той. - В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия.“ Първата тапа от шампанското бе гръмната в 13,00 часа на брега на Южния океан и така отбелязаха посрещането на 2019 г. в Монголия. Мястото било базирано, тъй като по това време полярниците очаквали лодка с товар от Испанската база. С шампанско празнуват и монголците, но по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще празнуват цели две седмици. За втора наздравица чашите  звъннали в 19,00 часа, когато Новата година  се среща в България и Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това се случи на Крумов камък - връх над базата. „Трудно ни беше да спазим новогодишния обичай в Кипър - да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино, за да си хапне идващият св. Василий“ – разкрива елементи от обичая на кипърци проф. Пимпирев. За трети път шампанското се лee в 22,00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. И докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, колежките на професора тичат по снега около базата с раници на гръб, спазвайки ритуала на южноамериканците за пътешествия през идващата година. В полунощ, разбира се, е редът и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора, нашенците не  забравили испанските си съседи, които поздравили по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън! „Освен късметите в баницата, вече можем да се похвалим със значими успехи в изпълнението на научната програма – гордо споделя проф. Пимпирев. – Пожелахме си и скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще ни позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света, здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година!“

А по време на Коледните празници полярниците спазиха традициите и на празника запалиха свещичка в православния ни параклис „Св. Йоан Рилски“ пред уникалните икони, рисувани тук в Антарктида от художничката Ганка Павлова.

Снимки Христо Пимпирев

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки