Начало
 
 

Новогодишни поздрави от българската база в Антарктида

05.01.2019 /11:29 | Автор : Проф. Христо Пимпирев | Източник: Български антарктически институт/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нашите полярници срещнаха Новата година в Антарктида

За посрещането на Рождество и Новата година от о-в Ливингстън съобщава за сайта на СБЖ проф. Христо Пимпирев - ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

„За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, за да спазим традициите на Новогодишния празник – споделя той. - В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия.“ Първата тапа от шампанското бе гръмната в 13,00 часа на брега на Южния океан и така отбелязаха посрещането на 2019 г. в Монголия. Мястото било базирано, тъй като по това време полярниците очаквали лодка с товар от Испанската база. С шампанско празнуват и монголците, но по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще празнуват цели две седмици. За втора наздравица чашите  звъннали в 19,00 часа, когато Новата година  се среща в България и Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това се случи на Крумов камък - връх над базата. „Трудно ни беше да спазим новогодишния обичай в Кипър - да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино, за да си хапне идващият св. Василий“ – разкрива елементи от обичая на кипърци проф. Пимпирев. За трети път шампанското се лee в 22,00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. И докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, колежките на професора тичат по снега около базата с раници на гръб, спазвайки ритуала на южноамериканците за пътешествия през идващата година. В полунощ, разбира се, е редът и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора, нашенците не  забравили испанските си съседи, които поздравили по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън! „Освен късметите в баницата, вече можем да се похвалим със значими успехи в изпълнението на научната програма – гордо споделя проф. Пимпирев. – Пожелахме си и скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще ни позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света, здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година!“

А по време на Коледните празници полярниците спазиха традициите и на празника запалиха свещичка в православния ни параклис „Св. Йоан Рилски“ пред уникалните икони, рисувани тук в Антарктида от художничката Ганка Павлова.

Снимки Христо Пимпирев

Сподели в
 

Фотоизложба на най-забележителните туристически обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е уредена в Хасково. Тя е подредена в сградата на Младежкия център.

22.01.2019/14:01

По инициатива на някогашни наши възпитаници - преуспели виетнамски предприемачи и професионалисти, членуващи в Българо-виетнамската асоциация за приятелство, в Ханой бе учредена нова структура, която ще спомага за двустранното ни сътрудничество

21.01.2019/20:07

Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България, ще разкаже за перспективите в развитието на икономическото сътрудничество между двете ни страни.

21.01.2019/10:04

Наскоро излязлата и нашумяла книга с епиграми „Дебили – недраги“ на Георги Кушвалиев ще има и хасковска премиера във вторник, 22 януари, от 17,30 часа. Организатор е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.01.2019/14:33

Тържественият концерт-спектакъл под надслов „Звуци от земите на Гансу”, ще бъде показан в София и Варна. В столицата датата е 24 януари 2019 г., в зала „Люмиер” на НДК.

19.01.2019/17:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 55 гости

Бързи връзки