Начало
 
 

Изложба за 60-годишнината на Кубинската революция

09.01.2019 /20:13 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан пред кът от изложбата, посветен на Фидел Кастро. Снимка: Къдринка Къдринова

Експозицията е подредена в посолството на Острова на свободата у нас и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан

Впечатляваща изложба, включваща и снимки, и живопис, и книги, проследява 60-годишната история на Кубинската революция и на топлото приятелство между Острова на свободата и България.

Експозицията е подредена в посолството на Куба в София и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на 8 януари - в деня, в който се навършват точно шест десетилетия от навлизането в Хавана на победилите революционни бойци начело с Фидел Кастро.

Специален кът от изложбата е посветен именно на ролята на историческия лидер на Кубинската революция за развитието й и за авторитета й в света. Друга част е посветена на посещението му в България през 1972 г., кэоето е запечатано в многобройни черно-бели кадри от онова време.

Представени са и книги на български автори, издавани у нас от Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Има и дискове с песни на свързаната с Куба със силна взаимна обич Йорданка Христова, която също е член на Асоциацята.

Отделен раздел се състои от рисунки с кубинска тематика на български ученици, участвали в традиционния конкурс „Куба - далечна и близка”, ежегодно организиран от Асоциацията. Приятел на Куба е предоставил от личната си колекция и живописни платна на кубински художници.

Към всички тези образни послания и багри могат да се добавят и изклъчителните твърби на големи кубински майстори като Кармело Гонсале и Рене Портокареро, които от десетилетия са солственост на посолството и красят салоните му.

Откривайки изложбата, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан изтъкна близките и неразривни връзки между кубинския и български народ, като отбеляза и важния принос за постоянното им развитие и обогатяване, който дава Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Тя специално подчерта голямата роля за това на почетната председателка на Асоциацията Станка Шопова и на председателката Тамара Такова.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа как преди години, докато е била посланичка на страната си в Словакия, получила с голям трепет дошлата от родината традиционна новогодишна картичка, изпращана винаги лично от Фидел за всички кубински посланици по света. На тези картични той собственоръчно поставял подписа си.

Нейно Превъзходителство показа на всички картичката с автографа на Фидел и сподели, че е смятала да я подари като скъпа семейна реликва на своя син Диснаел. Но е решила в израз на особено уважение и обич тя да отиде при Станка Шопова заради нейния голям принос за българо-кубинското приятелство. Картичката бе връчена на Станка Шопова от младия Диснаел.

Почетната председателка на Асоциацията за приятелство „България-Куба” благодари развълнувано за този дар и подчерта, че го приема като висока оценка за дейността на цялата Асоциация и на всички нейни членове, много от които също присъстваха на емоционалната церемония. Сред тях бяха и примата Йорданка Христова, и поетът Лъчезар Еленков, и хирургът Бойко Коруков, и дипломатът Стилиян Бурханларски, и туроператорът Пламен Бонев, и инженерът ветеран Любен Василев, и много други.

Вечерта на приятелството продължи с бодри изпълнения на хор „Планинарска песен”, който изненада посланичката на Куба и с включването на куплет от легендарната „Гуантанамера”, с наздравици с коктейли „Куба Либре”, с опитване на обичайни за всяка кубинска трапеза гозби.

Сподели в
 

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа на пресконференция в СБЖ за агресивните действия на Вашингтон към Острова на свободата и Латинска Америка, които целят да сменят „неудобни” правителства. С изявление пред медиите се включи и Н. Пр. Ориета Капони, посланичка на Венецуела

22.03.2019/20:48

Плевенският драматично-куклен театър „Иван Радоев” представи при голям успех на фестивала в град Ниш в Сърбия постановката си „Вишнева градина”.

20.03.2019/16:38

Нейната най-нова книга е кръстена „Куфар със спомени”. Един ожулен, охлузен, стар мукавен куфар, нямащ нищо общо с лъскавите си съвременни събратя на колелца, чиито собственици не си дават труда, а нерядко нямат и силата да ги вдигнат, а просто ги влачат по пътищата, чака пътешественичката на Орлов мост...

20.03.2019/11:30

Руският културно-информационен център в България за пореден път стана гостоприемен домакин на изложба,която събра интереса на стотици. Фотоекспозицията „Крим днес: поглед отвътре“ е организирана от Посолството на Русия в България, представителството на Россътрудничество в София и редакционният екип на списание „Кримский журнал“.

19.03.2019/18:00

Последният труд на бившия директор на Историческия музей в Плевен ще бъде издаден с подкрепата на общината. Това е научната монография на проф. Михаил Грънчаров "Историческият музей и музейно дело в Плевен 1903 – 1978”.

19.03.2019/16:43

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

Председателката на УС на СБЖ апелира към цялата журналистическа колегия да изрази активно и настоятелно пред законодателите в Народното събрание решителното отхвърляне на поправките, застрашаващи свободата на словото и устоите на демократичното общество

12.02.2019 /08:16

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 138 гости

Бързи връзки