Начало
 
 

Изложба за 60-годишнината на Кубинската революция

09.01.2019 /20:13 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан пред кът от изложбата, посветен на Фидел Кастро. Снимка: Къдринка Къдринова

Експозицията е подредена в посолството на Острова на свободата у нас и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан

Впечатляваща изложба, включваща и снимки, и живопис, и книги, проследява 60-годишната история на Кубинската революция и на топлото приятелство между Острова на свободата и България.

Експозицията е подредена в посолството на Куба в София и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на 8 януари - в деня, в който се навършват точно шест десетилетия от навлизането в Хавана на победилите революционни бойци начело с Фидел Кастро.

Специален кът от изложбата е посветен именно на ролята на историческия лидер на Кубинската революция за развитието й и за авторитета й в света. Друга част е посветена на посещението му в България през 1972 г., кэоето е запечатано в многобройни черно-бели кадри от онова време.

Представени са и книги на български автори, издавани у нас от Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Има и дискове с песни на свързаната с Куба със силна взаимна обич Йорданка Христова, която също е член на Асоциацята.

Отделен раздел се състои от рисунки с кубинска тематика на български ученици, участвали в традиционния конкурс „Куба - далечна и близка”, ежегодно организиран от Асоциацията. Приятел на Куба е предоставил от личната си колекция и живописни платна на кубински художници.

Към всички тези образни послания и багри могат да се добавят и изклъчителните твърби на големи кубински майстори като Кармело Гонсале и Рене Портокареро, които от десетилетия са солственост на посолството и красят салоните му.

Откривайки изложбата, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан изтъкна близките и неразривни връзки между кубинския и български народ, като отбеляза и важния принос за постоянното им развитие и обогатяване, който дава Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Тя специално подчерта голямата роля за това на почетната председателка на Асоциацията Станка Шопова и на председателката Тамара Такова.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа как преди години, докато е била посланичка на страната си в Словакия, получила с голям трепет дошлата от родината традиционна новогодишна картичка, изпращана винаги лично от Фидел за всички кубински посланици по света. На тези картични той собственоръчно поставял подписа си.

Нейно Превъзходителство показа на всички картичката с автографа на Фидел и сподели, че е смятала да я подари като скъпа семейна реликва на своя син Диснаел. Но е решила в израз на особено уважение и обич тя да отиде при Станка Шопова заради нейния голям принос за българо-кубинското приятелство. Картичката бе връчена на Станка Шопова от младия Диснаел.

Почетната председателка на Асоциацията за приятелство „България-Куба” благодари развълнувано за този дар и подчерта, че го приема като висока оценка за дейността на цялата Асоциация и на всички нейни членове, много от които също присъстваха на емоционалната церемония. Сред тях бяха и примата Йорданка Христова, и поетът Лъчезар Еленков, и хирургът Бойко Коруков, и дипломатът Стилиян Бурханларски, и туроператорът Пламен Бонев, и инженерът ветеран Любен Василев, и много други.

Вечерта на приятелството продължи с бодри изпълнения на хор „Планинарска песен”, който изненада посланичката на Куба и с включването на куплет от легендарната „Гуантанамера”, с наздравици с коктейли „Куба Либре”, с опитване на обичайни за всяка кубинска трапеза гозби.

Сподели в
 

Фотоизложба на най-забележителните туристически обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е уредена в Хасково. Тя е подредена в сградата на Младежкия център.

22.01.2019/14:01

По инициатива на някогашни наши възпитаници - преуспели виетнамски предприемачи и професионалисти, членуващи в Българо-виетнамската асоциация за приятелство, в Ханой бе учредена нова структура, която ще спомага за двустранното ни сътрудничество

21.01.2019/20:07

Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България, ще разкаже за перспективите в развитието на икономическото сътрудничество между двете ни страни.

21.01.2019/10:04

Наскоро излязлата и нашумяла книга с епиграми „Дебили – недраги“ на Георги Кушвалиев ще има и хасковска премиера във вторник, 22 януари, от 17,30 часа. Организатор е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

20.01.2019/14:33

Тържественият концерт-спектакъл под надслов „Звуци от земите на Гансу”, ще бъде показан в София и Варна. В столицата датата е 24 януари 2019 г., в зала „Люмиер” на НДК.

19.01.2019/17:09

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки