Начало
 
 

Изложба за 60-годишнината на Кубинската революция

09.01.2019 /20:13 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан пред кът от изложбата, посветен на Фидел Кастро. Снимка: Къдринка Къдринова

Експозицията е подредена в посолството на Острова на свободата у нас и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан

Впечатляваща изложба, включваща и снимки, и живопис, и книги, проследява 60-годишната история на Кубинската революция и на топлото приятелство между Острова на свободата и България.

Експозицията е подредена в посолството на Куба в София и бе открита от кубинската посланичка Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан на 8 януари - в деня, в който се навършват точно шест десетилетия от навлизането в Хавана на победилите революционни бойци начело с Фидел Кастро.

Специален кът от изложбата е посветен именно на ролята на историческия лидер на Кубинската революция за развитието й и за авторитета й в света. Друга част е посветена на посещението му в България през 1972 г., кэоето е запечатано в многобройни черно-бели кадри от онова време.

Представени са и книги на български автори, издавани у нас от Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Има и дискове с песни на свързаната с Куба със силна взаимна обич Йорданка Христова, която също е член на Асоциацята.

Отделен раздел се състои от рисунки с кубинска тематика на български ученици, участвали в традиционния конкурс „Куба - далечна и близка”, ежегодно организиран от Асоциацията. Приятел на Куба е предоставил от личната си колекция и живописни платна на кубински художници.

Към всички тези образни послания и багри могат да се добавят и изклъчителните твърби на големи кубински майстори като Кармело Гонсале и Рене Портокареро, които от десетилетия са солственост на посолството и красят салоните му.

Откривайки изложбата, Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан изтъкна близките и неразривни връзки между кубинския и български народ, като отбеляза и важния принос за постоянното им развитие и обогатяване, който дава Асоциацията за приятелство „България-Куба”. Тя специално подчерта голямата роля за това на почетната председателка на Асоциацията Станка Шопова и на председателката Тамара Такова.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа как преди години, докато е била посланичка на страната си в Словакия, получила с голям трепет дошлата от родината традиционна новогодишна картичка, изпращана винаги лично от Фидел за всички кубински посланици по света. На тези картични той собственоръчно поставял подписа си.

Нейно Превъзходителство показа на всички картичката с автографа на Фидел и сподели, че е смятала да я подари като скъпа семейна реликва на своя син Диснаел. Но е решила в израз на особено уважение и обич тя да отиде при Станка Шопова заради нейния голям принос за българо-кубинското приятелство. Картичката бе връчена на Станка Шопова от младия Диснаел.

Почетната председателка на Асоциацията за приятелство „България-Куба” благодари развълнувано за този дар и подчерта, че го приема като висока оценка за дейността на цялата Асоциация и на всички нейни членове, много от които също присъстваха на емоционалната церемония. Сред тях бяха и примата Йорданка Христова, и поетът Лъчезар Еленков, и хирургът Бойко Коруков, и дипломатът Стилиян Бурханларски, и туроператорът Пламен Бонев, и инженерът ветеран Любен Василев, и много други.

Вечерта на приятелството продължи с бодри изпълнения на хор „Планинарска песен”, който изненада посланичката на Куба и с включването на куплет от легендарната „Гуантанамера”, с наздравици с коктейли „Куба Либре”, с опитване на обичайни за всяка кубинска трапеза гозби.

Сподели в
 

В отворено писмо до представителя на Киев у нас Виталий Москаленко и до редица институции известни творци на словото се възмущават от нападките му срещу Съюза на бъларските писатели по повод изразена позиция в декларация на СБП относно политизирането на литературна премиера.

14.06.2019/20:09

Известните поети изнесоха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” съвместен рецитал, „кръстосал” ведно последните им книги - „Неделята, която беше в понеделник” и „Концерт за славей и валдхорна”

13.06.2019/21:05

От утре, петък 14 юнн, в Плевен стартиира новоучреден фолклорен фестивал, наречен „Магията на българските традиции”.

13.06.2019/21:00

Проектът „Хасково и Одрин - културно-исторически маршрути“, изпълнен от Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково , е сред претендентите за наградите RegioStars, връчвани от Европейската комисия.

13.06.2019/12:21

Най-високото отличие, присъждано на допринесли за развитието на двустранните отношения чужденци, й бе връчено от посланика на Русия у нас Анатолий Макаров на приема по повод националния празник на страната.

12.06.2019/09:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 87 гости

Бързи връзки